2023-09-07

Sara Wångmar på myNanny

Så får du i magsjuka barn mat – tips på snäll mat för magen

Oavsett vilket namn du väljer att använda för det – magsjuka, vinterkräksjuka eller kräksjuka – är upplevelsen lika obehaglig, både för föräldrar och barn. Att få ett barn att äta när de lider av magsjuka kan vara en utmaning. Frågan är om man ska envisas med att ge magsjuka barn mat och i så fall, vad är bra att äta? I den här artikeln går vi igenom tips och rekommendationer för vilken mat man bör ge magsjuka barn och vad som kan vara bra att undvika.

Få en pålitlig och utbildad barnvakt nära dig. Läs mer här!

Vad är magsjuka?

Magsjuka hos barn är en mycket vanligt förekommande sjukdom som påverkar magen och tarmarna. I de allra flesta fall är magsjuka inte farligt för barn och du behöver sällan söka vård. Magsjuka barn får symtom som kräkningar, diarré, feber, ont i magen och kan kännas extra trötta samt må illa. Det är också vanligt att barnet inte vill äta eller endast äter väldigt små portioner.

Orsaken till varför man blir sjuk kan variera men i Sverige gäller det oftast en typ av virus som sprids via direktkontakt, via föremål eller genom luften. Därför är det nödvändigt att tidigt lära barn vikten av att tvätta händerna med tvål och vatten – särskilt innan måltider och efter toalettbesök. Magsjuka smittar som värst de första dagarna, därför är det viktigt att hålla sig hemma när man är sjuk. I regel ska du vara symptomfri i minst två dygn innan du går tillbaka till jobb och skola.

Trots att magsjuka kan upplevas som obehagligt, både för barnet själv men även för föräldrarna, är det i de flesta fall helt ofarligt. Känner du dig osäker på hur du kan hjälpa ditt barn har vi samlat tips och råd här. Du kan även alltid vända dig till en sjuksköterska eller läkare för att söka vård. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam när det gäller små barn då de löper större risk för uttorkning vid kräkningar och diarré.

Vad kan barn få i sig när de är magsjuka?

De första dagarna som ett barn har magsjuka är det vanligt att de kräks mycket och ofta. Detta gör ofta att barnet inte vill äta vilket kan kännas oroväckande. Du kan alltid försöka med lättsmält mat i mindre portioner men det viktigaste är att barnet får i sig tillräckligt med vätska. När barnet kräks och har diarré ökar risken för vätskebrist och uttorkning vilket kan vara mycket farligt, särskilt för små barn. För att undvika detta bör man som förälder vara vaksam och se till att barnet dricker något regelbundet. Allra bäst är det om du kan ge barnet vätskeersättning då det även innehåller socker och salt som är viktigt för tarmens vattenupptagning. Om barnet kräks mycket behöver de få i sig två teskedar vätskeersättning var femte minut för att kompensera vätskan de förlorar genom kräkningar.

Tips!

Vätskeersättning finns att köpa på apoteket och i de flesta matvarubutiker men du kan även blanda den själv. Blandar du vätskeersättning själv är det väldigt viktigt att måtten blir korrekt. Innan du ger ersättningen till ditt barn bör du smaka på den själv för att säkerställa att du inte råkat blanda ihop mängderna socker och salt.

Recept på vätskeersättning: 

 • 1 liter vatten
 • 2 matskedar socker
 • 1/2 tesked salt

Andra tips på vad magsjuka barn bör få i sig:

 • Saftsoppa
 • Isglass
 • Saft, avslagen läsk och te (med socker)
 • Ammar barnet är det bra att göra det i små mängder men ofta
Magsjuka barn behöver få i sig mycket vätska
När barn har magsjuka är det viktigt att de får i sig tillräckligt med vätska.

Tips på snäll mat för magen efter magsjuka

Efter någon eller några dagar när kräkningarna gått över kan barnet långsamt få tillbaka matlusten igen och börja äta mindre måltider. Då är det viktigt att vara försiktig med vad de äter eftersom att magen fortfarande är väldigt känslig och kan vara irriterad. Börja därför med mat som är lätt för magen att smälta. 

Exempel på snäll mat för magen efter magsjuka:

 • Kokt ris
 • Vitt bröd
 • Kyckling
 • Kokt fisk
 • Skorpor och kex
 • Buljong
 • Salta pinnar
 • Morotssoppa
 • Vit fisk

När barnet får tillbaka aptiten igen efter att ha varit magsjuk är det viktigt att introducera vanlig mat gradvis. Om barnet börjar kräkas igen är det bäst att återgå till vätska och vätskeersättning ett tag till. Om barnet fortfarande har ont i magen kan det även vara bra att ge barnet probiotika med goda bakterier som hjälper tarmfloran att återhämta sig.

För mycket vardagsstress?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en pålitlig och rolig barnvakt för ett mer harmoniskt familjeliv.

Mer om myNanny

Är det någon mat magsjuka bör undvika?

När ett barn har magsjuka finns det vissa typer av mat och dryck man ska äta och likaså finns det de du bör undvika. När du tillfrisknar från magsjuka är magen är fortfarande väldigt känslig och det finns mat som kan skapa ytterligare irritation som försämrar symtomen igen. Här är några exempel som kan vara för krävande för magen:

 • Fiberrik mat
 • Citrusfrukter och saft med citrus
 • Kaffe och koffein
 • Fettrik mat
 • Alltför kryddig eller stark mat
 • Mjölkprodukter

Säkrast när det kommer till magsjuka hos barn brukar vara att hålla sig till de milda och lättsmälta livsmedlen. När symtomen har börjat avta kan du gradvis återinföra vanlig kost men det är otroligt viktigt att göra det i små mängder och övervaka barnets reaktion. Om symtomen inte förbättras eller om de förvärras bör du söka vård för att rådgöra med en läkare eller sjuksköterska.

Barnvakt som ser på Halloween-filmer med barn
Barnvakter att lita på över hela Sverige. Få en nanny som kan hjälpa till när det behövs!

Trygga och utbildade barnvakter vid behov

Hos myNanny kan du hitta en personlig och pålitlig barnvakt som kan hjälpa dig, både i vardagen och med tuffare situationer såsom när ditt barn har blivit sjukt. För att du ska kunna känna dig helt trygg med ditt val av barnvakt är alla våra nannies noggrant certifierade och utbildade i bland annat hjärt och lungräddning för barn!

Få en personligt utvald barnvakt här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024

Källor

1177. Magsjuka hos små barn. Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsjuka-och-krakningar/magsjuka-hos-sma-barn/
Motherhood. Magsjuka hos barn – vad ska man äta och hur behandlar man? Tillgänglig: https://www.motherhood.se/bebis-smabarn/barn-ata-och-dricka-under-magsjuka-och-efter-magsjuka/7995147
Prima Vård. Magsjuka hos barn. Tillgänglig: https://primavard.se/artiklar/magsjuka-hos-barn
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: Att ge er den perfekta nannyn!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta