2022-12-26

Sara Wångmar på myNanny

Magsjuka hos barn – värdefulla tips för att lindra sjukdomen

Magsjuka barn

Det kan vara en utmaning att ta hand om ett barn med magsjuka, men med lite omtanke och försiktighet kan du hjälpa barnet att må bättre och återhämta sig snabbare. Här har vi samlat allt du behöver veta om magsjuka och hur du som förälder kan behandla ditt barn!

Få trygg och säker barnpassning – läs mer här!

Guiden innehåller

Så vet du att ditt barn har magsjuka

Ett barn som har blivit smittad av magsjuka kan uppleva ett eller flera av följande symtom:

  • barnet har ont i magen
  • barnet mår illa
  • barnet kräks
  • barnet har diarré
  • barnet har feber
  • barnet är trött och orkar ingenting
  • barnet vill inte äta eller äter endast små mängder

Symtomen vid magsjuka dyker upp inom ett par dagar efter att barnet har smittats. I stort sett brukar sjukdomen gå över inom en vecka medan kräkningarna oftast upphör inom ett eller ett par dygn. Har barnet diarré kan detta hålla i sig något längre, ibland upp till en vecka.

Utifrån symtomen kan du oftast själv avgöra om det gäller magsjuka. Är du osäker kan du alltid rådfråga en erfaren sjuksköterska eller läkare.

Vad du kan göra som förälder

Behandling hemma

Magsjuka hos barn går i de flesta fall över av sig självt inom några dagar. Det finns dock saker du kan tänka på för att hjälpa barnet med sina symtom. 

Magsjuka kan orsaka mycket kräkningar och diarré, vilket ökar risken för vätskebrist. Se därför till att barnet får tillräckligt med vätska – saftsoppa, ljummet te eller elektrolytlösning hjälper barnet att ersätta förlorade vätskor. Det är även bra att dricka mycket vatten men var då noga med att komplettera detta med salter och socker för att förbättra vattenupptagningen i tarmen.

Barn med magsjuka
Undvik uttorkning genom att ge barnet mycket vätska och vätskeersättning.

Om barnet är under ett år är risken för vätskebrist extra stor. Var uppmärksam på symtom såsom kalla händer och fötter, att barnet verkar trött och hängigt, kallsvettningar och att barnet kissar mindre än vanligt. 

Det finns receptfria mediciner som kan hjälpa barnet att må bättre och lindra symtomen på magsjuka vid behov. Om ditt barn har mycket magont kan det vara bra att ge lite smärtstillande läkemedel. Rådfråga alltid en läkare eller apotekare innan du ger barnet mediciner.

Är barnet äldre än 12 månader kan du även överväga att ta hjälp av läkemedel för att hjälpa mot långvarig diarré. Var även försiktig med vilken mat du börjar ge när barnet återfår aptiten. Se till att börja med små mängder lättsmält mat som till exempel kokt fisk, ris och vitt bröd.

Söka vård

Magsjuka är vanligt förekommande hos barn och du behöver sällan söka vård men det finns tillfällen då det kan vara nödvändigt. Överväg att ta kontakt med en vårdcentral om barnet:

  • Är yngre än 24 månader och har haft kraftiga symtom i 6 timmar eller mer, upplevs som hyperirritabelt och grinig. Detta skulle kunna gälla hyperton dehydrering, en ytterst ovanlig situation men som kräver sjukvård.
  • Är yngre än 6 månader och lider av fler symtom än bara diarré och någon enstaka kräkning. Små barn löper större risk för uttorkning. Oftast räcker det med att amma tätare för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med vätska men det kan ändå vara bra att ringa in till en vårdcentral.
  • Har blod i avföringen. Oftast är det en ofarlig bristning i ett mindre blodkärl men risken finns att det ligger en allvarligare orsak bakom symtomet.
  • Har varit utomlands nyligen och kan ha fått en bakteriell infektion.
  • Har haft diarré i mer än två veckor i samband med magsjuka.

Varför blir barn magsjuka?

Det finns flera orsaker som kan ligga bakom magsjuka barn. Det kan röra sig om caliciviruset, även kallat vinterkräksjuka som ofta går runt på förskolor och skolor under vinterhalvåret. Magsjuka kan komma från rotaviruset mot vilket det finns ett utvecklat vaccin men även förorenat vatten och dåligt hanterad mat kan göra någon magsjuk.

Hur smittar magsjuka barn
Kom ihåg att tvätta händerna för att minska smittorisken!

Smittspridning – Då ska du stanna hemma

Magsjuka barn kan smitta omedelbart från det första symtomet och smittas både via luften, föremål och genom direktkontakt. Om en familjemedlem blir magsjuk insjuknar de smittade i familjen oftast inom 24-48 timmar. Tumregeln är att de insjuknade kan fortsätta smitta fram tills 48 timmar efter att sista symtomen upphör. Du bör alltså vara symtomfri minst två dygn innan du går tillbaka till skola eller jobb.

Att vara magsjuk kan även orsaka stor trötthet. Det är därför viktigt ge barnet gott om tid för att vila och återhämta sig.

Stanna hemma med magsjuka barn
Undvik att sprida magsjukan genom att hålla barnet hemma.

Hur länge lever magsjuka på ytor?

Viruset kan överleva på på textilier, ytor och leksaker i upp till två veckor. För att minska risken för magsjuka är det därmed viktigt att vara noga med handhygien. Lär barnet att tvätta händerna i minst 20 sekunder med varmt vatten och tvål. Detta är speciellt viktigt före måltider och efter toalettbesök. Låt alla i familjen ha sin egen handduk att torka sig med efter handtvättning och tvätta dessa regelbundet i 60 grader.

Vanliga frågor från föräldrar om magsjuka barn

Vad gör man vid magsjuka barn?

När du upptäcker att ditt barn har blivit drabbad av magsjuka är det viktigaste du kan göra att se till att de får i sig vätska. Ett barn under ett år är särskilt känslig för uttorkning om de lider av kräkningar ooch diarré. Det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på symtom såsom att barnet verkar extra trött och hängingt, upplever kallsvettningar, kalla händer och fötter och att barnet kissar mindre än vanligt. 

Ett magsjukt barn får lätt vätskebrist och ett bra sätt att förhindra detta är genom vätskeersättning, saftsoppa och isglass. Vill barnet dricka vatten är det viktigt att lösa detta med salt och socker för att förbättra tarmens vattenupptagningen.

Hur smittar magsjuka barn?

Redan från det första symtomet kan barn med magsjuka smitta. Viruset kan spridas både genom luften, via föremål eller direktkontakt.

Svårt att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Få avlastning och återhämtning med hjälp av en pålitlig barnvakt.

Mer om myNanny

Hur snabbt smittar magsjuka barn?

Blir en familjemedlem magsjuk insjuknar de smittade i familjen oftast inom ett till två dygn. I regel kan de smittade fortsätta att sprida sjukdomen vidare i upp till 48 timmar efter att de upplevt sitt sista symtom. Därför är det bra att avvakta med att gå tillbaka till jobbet eller skolan tills du varit symptomfri i minst två dygn.

Måste hela familjen stanna hemma vid magsjuka?

Även om du känner dig helt frisk finns det en risk för att du kan bära på smittan. Är en familjemedlem sjuk är det alltså bäst att hela familjen håller sig hemma tills den smittade varit symptomfri i 48 timmar.

Hur länge håller magsjuka i sig hos barn?

Magsjuka går oftast över av sig självt efter ungefär en vecka. Symtom såsom kräkningar och feber bör försvinna inom en eller ett par dagar medan symtom av diarré kan hålla i sig något längre. Har ditt barn haft diarré i mer än två veckor efter att ha varit magsjuk kan det vara bra att söka vård för ytterligare rådgivning.

Vad ska magsjuka barn äta
Var försiktig med vilken typ av mat du ger barnet!

Vad ska barn äta vid magsjuka?

När ett magsjukt barn börjar återfå aptiten är det bäst att börja försiktigt med små mängder och försöka få i sig lättsmält mat utöver vätskeersättning. Bra exempel på lättsmält mat att ge barnet kan vara:

  • vitt bröd
  • kokt fisk
  • kyckling
  • ris
  • saftsoppa

Var dock uppmärksam på om barnet börjar kräkas igen. Då är det bättre att backa och avvakta lite till. Är barnet känslig i magen och diarréen fortsätter trots att de slutat kräkas kan det vara bra att undvika mjölk och andra mjölkprodukter i några dagar. Det kan även vara bra att försöka hjälpa barnet normalisera tarmfloran genom att ge till exempel magdroppar, Proviva eller något annat probiotikum. Du hittar ännu fler tips på mat magsjuka barn kan börja äta här.

Hur ofta kräks barn vid magsjuka? 

Magsjuka barn kan börja kräkas inom 24-48 timmar från att ha blivit smittade men kräks sällan mer än några dagar. Det allra vanligaste är att kräkningarna ger med sig efter ett dygn.

Barnvakt leker med barn
Barnpassning i hela Sverige – oavsett ålder eller önskat upplägg.

Trygg och säker barnpassning

Få en trygg och säker barnvakt som är utbildad i hur man hanterar tuffa situationer, såsom när barnet är sjukt. Alla våra nannies är dessutom certifierade i bland annat hjärt- och lungräddning för barn – för att du ska kunna känna dig trygg med ditt val av barnvakt!

Kontakta oss för att få en utbildad nanny som kan hjälpa till i vardagen!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

1177. Magsjuka hos små barn. Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsjuka-och-krakningar/magsjuka-hos-sma-barn/

1177. Magsjuka – diarré och kräkningar. Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsjuka-och-krakningar/magsjuka–diarre-och-krakningar/

Knodd. Magsjuka hos barn. Tillgänglig: https://www.knodd.se/fakta-och-rad/magbesvar/magsjuka-hos-barn/

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En bra barnvakt ni verkligen kan lita på!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta