2023-03-16

Sara Wångmar på myNanny

Hur du lindrar klådan och allt annat du behöver veta om vattkoppor hos barn

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion som orsakar röda kliande utslag över hela kroppen. I den här artikeln har vi samlat tips som är bra att tänka på när ditt barn har vattkoppor och hur du kan hjälpa dem för att lindra besvären. Längre ner hittar du också svar på de vanligaste frågorna föräldrar har när det kommer till vattkoppor!

Få trygg och pålitlig barnpassning med en barnvakt nära dig. Läs mer här!

Guiden innehåller

Barn med vattkoppor
De flesta får vattkoppor som barn och blir sedan immuna resten av livet.

Så vet du att ditt barn har vattkoppor

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av viruset varicella-zoster. Viruset kan spridas genom direktkontakt med utslagen hos en smittad person eller via luften när personen hostar eller nyser vilket gör det mycket viktigt att vara noga sin hygien. Vattkoppor är vanligast bland små barn och symtomen är då oftast milda. Symtomen inkluderar klåda, röda prickar eller utslag på huden som kan utvecklas till vätskefyllda blåsor och sår om de blir upprivna.

Vaccin mot vattkoppor är inte en del av det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige, men alla barn kan vaccineras mot sjukdomen. Detta blir särskilt relevant om barnet redan har ett nedsatt immunförsvar och därmed löper större risk för andra komplikationer. De flesta får vattkoppor tidigt och när man haft vattkoppor som barn kan man inte få det senare i livet! 

Symtom på vattkoppor
Barn med vattkoppor får röda blåsor över hela kroppen som kan klia.

De vanligaste symtomen på vattkoppor

Många av oss har haft vattkoppor som små och är välbekanta med de röda prickarna, som sedan blir till utslag och blåsor. Symptomen på vattkoppor börjar oftast med feber och huvudvärk, följt av röda utslag som snabbt utvecklas till små, vätskefyllda blåsor. Utslagen brukar först visas på ansiktet, bröstet och ryggen, och sprider sig sedan till resten av kroppen. Vanligtvis kliar utslagen mycket och kan orsaka obehag för barnet. Det är viktigt att diagnostisera vattkoppor tidigt eftersom sjukdomen är mycket smittsam och kan spridas till andra barn som inte har haft det tidigare.

Barn med röda utslag
Det är viktigt att se till att barn med vattkoppor får i sig tillräckligt med vätska.

Hur du som förälder kan behandla vattkoppor

Så kan du lindra besvären

Som förälder kan det vara hjälpsamt att veta hur man lindrar de vanligaste symtomen på vattkoppor. Barn kan uppleva klådan som extra jobbig och det kan vara svårt att få dem att låta bli så här är några tips på hur du kan hjälpa till:

  • Ge ditt barn receptfria läkemedel som paracetamol för att lindra klådan och eventuell feber. Följ anvisningarna på förpackningen och rådfråga alltid en läkare om du är osäker på vilken medicin du ska använda.
  • Klipp barnets naglar korta för att minimera risken för infektioner på grund av klåda.
  • Använd en mild, oparfymerad lotion eller kräm för att lindra klådan och förhindra uttorkning av huden.
  • Låt barnet ha löst sittande kläder och undvik tighta kläder som kan skava mot utslagen.
  • Undvika sängkläder i material som kan irritera blåsorna.
  • Håll barnet borta från andra barn och personer med nedsatt immunförsvar för att minska risken att smittas av vattkoppor.
Vattkoppor hos barn smittar
Vattkoppor är mycket smittsamt så det är viktigt att ditt barn stannar hemma.

Vad du kan tänka extra på

Om ditt barn smittas av vattkoppor finns det några saker du bör tänka på för att hjälpa dem undvika att klia och påskynda läkningen av de röda utslagen:

  • Se till att ditt barn dricker tillräckligt med vätska för att förhindra uttorkning.
  • Håll koll på barnets temperatur och kontakta en läkare om temperaturen stiger över 39 grader.
  • Undvik att barnet kliar på utslagen för att minimera risken för rivsår som kan leda till infektioner och ärrbildning.
  • Om ditt barn har blåsor i munnen, ge mjuka, kalla livsmedel som yoghurt och glass för att lindra smärta och svullnad.
  • Undvik att bada barnet tills utslagen har torkat ut för att förhindra infektioner.
  • Rådfråga alltid en läkare om du är osäker på hur du ska ta hand om ditt barn eller om utslagen ser ut att bli infekterade.
  • Försök hålla huden ren för att minska risken för infektion.
  • Att få vattkoppor som vuxen är mer allvarligt än vad det är för barn så var extra vaksam om du själv inte haft det.

Även om en person med vattkoppor blir immun efter att de tillfrisknat finns varicella-zoster viruset kvar i kroppen. Senare i livet kan viruset blossa upp igen och man kan då få bältros. Bältros har till skillnad från vattkoppor låg smittspridning och sprids som kontaktsmitta.

Behöver ni avlastning i vardagen?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en trygg nanny som hjälper er att lösa livspusslet.

Mer om myNanny

Så undviker du att ditt barn får vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom och du kan börja smitta andra redan innan du upptäckt att du är sjuk. När du upptäcker symtom för vattkoppor är det därför viktigt att snabbt ta försiktighetsåtgärder för att minimera risken för spridning. Här är några tips:

  • Håll ditt barn borta från skolan eller förskolan tills alla blåsor har torkat ut.
  • Undvik att låta barnet leka med andra barn innan utslagen har torkat ut helt.
  • Tvätta dina händer ofta med tvål och vatten och se till att alla andra i hushållet gör detsamma.
  • Använd inte samma handduk, lakan eller kläder som ditt barn.
  • Undvik att röra vid utslagen eller att låta andra göra det.
Feber i samband med vattkoppor
Sök vård om barnet får hög eller ihållande feber i samband med vattkopporna.

De vanligaste frågorna föräldrar har angående vattkoppor

När ska du söka vård för vattkoppor?

I de flesta fall är vattkoppor en självbegränsande sjukdom som går över på egen hand. Men i vissa fall kan det vara nödvändigt att söka vård. Här är några situationer där du bör kontakta en läkare:

  • Om barnet får hög feber eller feber som varar längre än fyra dagar.
  • Om utslagen blir mycket röda, varma eller ömma.
  • Om utslagen börjar spridas till ögonen.
  • Om barnet börjar verka förvirrat eller somna oftare än vanligt.
  • Om barnet har ett nedsatt immunförsvar sedan tidigare

Hur länge smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar kraftigt och sprids lätt från person till person. Ett barn med vattkoppor smittar från ungefär två dagar innan utslagen uppstår tills dess att alla blåsor har torkat ut och bildat skorpor. Vanligtvis tar det cirka en vecka för skorporna att falla av och för personen att inte längre vara smittsam. Eftersom vattkoppor är en virusinfektion, finns det inget specifikt läkemedel för att bota sjukdomen. Det bästa sättet att skydda ditt barn från vattkoppor är genom vaccination. Har ditt barn redan haft vattkoppor finns dock ingen risk för att få det igen senare i livet.

Kan spädbarn få vattkoppor?

Så länge mamman till barnet har haft vattkoppor sedan tidigare är risken för att ett spädbarn blir sjuk väldigt låg. Antikropparna som bildas när vi först får vattkoppor och som skyddar oss mot att bli sjuka en andra gång förs över via moderkakan till fostret under en graviditet. I upp till sex månaders ålder kan små barn alltså vara skyddade från att få vattkoppor. Får du däremot vattkoppor som gravid är det viktigt att söka vård direkt.

Sök vård för vattkoppor
I vissa fall kan det vara nödvändigt att söka vård för vattkoppor.

Hur länge ska barn som haft vattkoppor stanna hemma?

Barn med vattkoppor bör stanna hemma från förskolan eller skolan tills alla blåsor har torkat ut och skorpor har fallit av, vanligtvis tar det en eller två veckor. Detta beror på att vattkoppor smittar kraftigt och kan lätt spridas till andra barn som inte har haft vattkoppor tidigare. Om ditt barn får vattkoppor bör du informera förskolan eller skolan så att de kan vidta lämpliga åtgärder för att förhindra spridning av sjukdomen.

Kan jag smitta andra när mitt barn har vattkoppor?

Om du haft vattkoppor tidigare och därmed byggt upp ett bra skydd kan du inte längre föra smittan vidare. Du kan alltså gå till jobb och skola när en familjemedlem har vattkoppor utan att oroa dig för att smitta någon annan.

Vilken dag är värst för vattkoppor barn?

Dag två är oftast den som är värst när barn har vattkoppor. Detta kan förstås skilja sig mellan individer, men det är då klådan brukar vara som mest besvärlig när utslagen och blåsorna utvecklas.

Hur vet jag om mitt barn har vattkoppor eller höstblåsor?

Både vattkoppor och höstblåsor visar sig som röda utslag över kroppen och det kan därför vara svårt att skilja dem åt i de tidiga stadierna. Vattkoppor brukar dock först dyka upp på överkroppen och ansiktet innan de sprider sig till resten av kroppen medan höstblåsor koncentrerar sig runt händer och fötter. Blåsorna kliar även mer när det gäller vattkoppor.

Trygg barnpassning med barnvakt
Få aktiv barnpassning med en pålitlig och trygg barnvakt, utvald för just er familj!

Ge ditt barn en riktigt rolig stund med en pålitlig barnvakt

När du väljer en barnvakt är det viktigt att känna sig trygg och kunna lita på att ditt barn är i goda händer. Hos myNanny är alla våra barnvakter professionella och utbildade för att ta hand om ditt barn på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Alla våra barnvakter är certifierade i hjärt- och lungräddning för barn, så att du kan känna dig helt trygg i att ditt barn är i goda händer när du inte kan vara där.

Få en nanny som ditt barn kommer att älska – kontakta oss nu!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som hela familjen kommer älska!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta