2023-09-03

Sara Wångmar på myNanny

Gör en egen adventskalender till barnen – 7 enkla DIY förslag!

En chokladkalender från matbutiken må vara en klassiker, men bara efter några år så kan den bli tröttsam. Då kan det vara en bra idé att istället göra en egen julkalender åt ditt barn – en mer personlig version av jultraditionen. Här hittar du sju olika förslag på hur du kan göra en adventskalender till ditt barn!

Lös livspusslet med en barnvakt från myNanny!

Saker till adventskalender för barn

Att göra en egen adventskalender innebär att du kan lägga precis vad du vill i kalendern och göra den riktigt personlig! Ett populärt tillvägagångssätt är det att köpa 24 olika små presenter – exempel på saker att lägga kan vara allt från att slå in en liten leksak eller ett hårband, till ett pysselkit och godis. En kul idé är att blanda presenterna! Om du har svårt att hitta 24 små leksaker att ge bort kan du varva dagarna med att ge bort en aktivitet eller ett uppdrag. Till exempel kan det bakom lucka 13 gömma sig ett uppdrag om att baka lussekatter för att fira Lucia!

Adventskalender till barn
Varför inte prova att göra en egen adventskalender i år?

Tomtenissens tvättlina

Häng upp en “tvättlina” med hjälp av jutesnöre och fäst den med tejp eller fästa ändarna på varsin vägg. Använd klädnypor för att fästa små numrerade julstrumpor och påsar med godsaker i längs snöret. 

Bonustips! Använd babystrumpor eller babyvantar för att verkligen skapa bilden av att det är tomtenissens tvätt.

Kämpar ni med stress i vardagen?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en pålitlig barnvakt som bidrar till ett lugnare och mer harmoniskt familjeliv.

Mer om myNanny
Baka en adventskalender till barn
Att baka en egen adventskalender till barn är alltid en god idé!

Pepparkakskalender

En pepparkaks-adventskalender är inte bara superkul att baka tillsammans, utan den kommer också att sprida doften av jul i hela ditt hem. För att skapa en sådan kalender behöver du pepparkaksdeg, pepparkaksformar, glasyr, godis och ett snöre. Börja med att baka pepparkakor i olika former, som stjärnor, hjärtan och julgranar. När pepparkakorna har svalnat kan du dekorera dem med glasyr och godis.

För att göra adventskalendern, borra små hål i varje pepparkaka och trä ett snöre igenom. På baksidan av varje pepparkaka kan du skriva en siffra som motsvarar dagens datum i december. Häng upp pepparkakorna på en vacker gren eller snöre och låt barnen öppna en ny pepparkaka varje dag. Detta är inte bara en festlig dekoration, utan det blir också en god och spännande överraskning varje dag!

Små julklappar som adventskalender till barn
Det finns många billiga saker att köpa eller göra till en adventskalender!

Små julklappar för små barn

Att öppna paket är för de flesta barn det allra bästa med julafton. Varför inte sprida ut julstämningen under hela månaden och ha ett litet paket varje dag? Slå in mindre paket och märk med en numrerad etikett. Lägg paketen under granen eller i en vacker låda bredvid. Att färgkoordinera paketen kan göra att kalendern känns mer sammanhängande!

För lite äldre barn kan det vara roligt att lägga till ett julrim eller en enklare gåta som måste lösas innan barnet får lov att öppna dagens paket!

En adventskalender av toarullar är ett miljövänligt förslag.

Egen julkalender av toarullar

En toarulls-adventskalender är inte bara kreativ utan också bra för miljön! För att skapa denna julkalender behöver du toalettrullar, färg, dekorationsmaterial, små presenter och siffrade etiketter. Börja med att måla och dekorera toarullarna med juliga mönster och färger. När de har torkat fyller du varje rulle med små presenter eller godis.

Sätt siffrade etiketter på varje rulle, motsvarande dagarna i december. Du kan sedan stapla eller arrangera toarullarna på en bricka eller hylla, så att barnen kan öppna en rulle varje dag och avslöja dagens överraskning.

Att ha julkalendern på väggen dubblar som en enkel och mysig juldekoration!

Prova att ha en egen julkalender på väggen

Ännu ett förslag på att göra en egen julkalender till barn är att hänga den på väggen! Denna DIY adventskalender fungerar bäst om man använder presentpåsar. Häng upp flera rader av jutesnöre på väggen – hur många rader väljer du själv utifrån hur stora presentpåsarna är och hur mycket plats ni har på väggen.

Knyt sedan fast paketen på snöret och numrera. Välj själv om du vill ha dem i ordning eller om du blandar det för att göra dem lite mer utmanande att hitta! 

Att öppna och skicka brev är ett måste under julen.
Att öppna och skicka brev är ett måste under julen.

Gör en egen adventskalender med brev

Att använda brev som en adventskalender för barn är en underbar idé för att skapa en känsla av närhet och samhörighet. För att skapa en sådan kalender behöver du kuvert, papper, pennor, klistermärken och fantasirika berättelser eller meddelanden. Skriv en personlig hälsning eller en kort berättelse för varje dag i december. Eller kanske skriv en liten dagsaktivitet ni kan göra tillsammans, såsom att baka julgodis eller att åka pulka? Få inspiration till roliga aktiviteter här!

Placera varje brev i ett kuvert och sätt siffror på utsidan som representerar dagarna i månaden. Häng upp breven på ett snöre på väggen eller lägg på en dekorerad bricka.

Ätbar adventskalender
Denna adventskalender är både enkel att göra och personlig!

Påsar till gottegrisen

Även fast man inte har en chokladkalender, betyder det inte att man måste hålla sig borta från godsaker! Istället kan du fylla påsen med kex, mindre kakor, fruksnacks eller festliga drycker i en dekorativ numrerad påse. Vad du väljer att lägga i påsen är väldigt anpassningsbart utifrån era preferenser. 

Eftersom adventskalendern är ätbar passar det perfekt att ha påsarna i en trälåda! Kanske har tomten skickat godsaker från nordpolen?

Personlig barnvakt som leker
Få en lugnare jul med en av våra duktiga barnvakter.

Unna dig själv med nanny denna jul

Hos myNanny får du en nanny som kan hjälpa till när du behöver det – både under jullovet och resten av året. Dessutom ser vi till att alla våra barnvakter är certifierade i hjärt- och lungräddning för barn.

Varför inte unna dig själv lite egentid i jul samtidigt som ditt barn har en riktigt rolig stund tillsammans med sin nanny!

Få en stressfri jul med en barnvakt från myNanny!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som hela familjen trivs med

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta