Uppdaterad 2022-08-25

Malin Hellberg på myNanny

6 bästa tipsen på hur du får ihop familjepusslet

Det är fantastiskt att vara förälder, men det är inte alltid lätt att få vardagspusslet att gå ihop. När stressen ökar och du har mycket på schemat påverkar det hela familjen. Vilken tur att det finns konkreta tips för hur du kan strukturera upp livspusslet! Här hittar du våra 6 bästa tips för en enklare vardag och ett mer harmoniskt familjeliv! 

Tusentals familjer löser livspusslet med en personlig barnvakt från myNanny – läs mer här!

Första steget är att få svart på vitt vad som händer på en vecka och hur mycket tid det tar. Då kan ni välja det som är viktigt för er!

1. Skapa en översikt över en vanlig vecka och prioritera

Hur ser en typisk vecka ut hos er? Börja med att skapa en överblick genom att använda ett rutark, antingen digitalt eller på ett papper. Vilka aktiviteter har varje familjemedlem och vid vilken tidpunkt? På så vis skapar du en överblick av familjens totala tid. Kommer du inte på allt så kan du anteckna allt ni gör under en vecka efter hand som ni gör det. Det är en bra övning för att i praktiken se var all tid tar vägen!

Rangordna sedan din lista efter vad som är viktigast, alltså inte efter vad som kanske är enklast. Här gäller det att våga göra de prioriteringar som just er familj mår bra av. Det är lätt hänt att tiden äts upp av aktiviteter ni själva eller barnen ”borde” göra. Våga hitta er egen väg till er lycka och balans! 

Svårt att lösa livspusslet?

Sara på myNanny här! Vi hjälper er att få en harmonisk vardag med hjälp av en trygg barnvakt.

Mer om myNanny
Skaffa en rejäl kalender så att både stora och små kan känna sig delaktiga!

2. En synlig familjekalender gör att alla har koll på läget

Dags för planering! Skriv ner alla viktiga aktiviteter och tider som du identifierade i det första tipset. Detta kan hjälpa för att underlätta din mentala stress, då det kan vara väldigt jobbigt att försöka hålla koll på alla trådar i huvudet. Skapa upp en kalender med veckoplanering som ger en tydlig överblick över veckan för hela familjen. Skriv noggrant upp hur era dagar ser ut och i vilken ordning saker måste göras. 

Ett bra exempel på en kalender kan vara en whiteboard-kalender på kylskåpet eller liknande. Detta är ett utmärkt sätt för barnen att kunna engagera sig och känna sig involverade. Ni kan enkelt bara sudda ut och skriva om ifall ni skulle ändra era planer. Ett toppentips är att ha bilder på magneter så att även minstingarna kan förstå!

Ifall du bor tillsammans med en partner kan det vara en bra idé att ha en gemensam digital kalender som bara ni har tillgång till. Denna kan underlätta att exempelvis koordinera hämtningstider eller komma ihåg när ens respektive är iväg. Ett praktiskt tips är att kalendern är digital på mobilen, och det finns många olika appar för just detta att välja mellan. Google Calendar brukar vara det mest populära alternativet!

Genom att preppa lite redan kvällen innan får du en mer harmonisk start på dagen!

3. Förbered din morgondag redan kvällen innan

Rutiner hjälper att få ihop ett bra vardagspussel i familjen och för att hålla stressen på en låg nivå. Gör en snabb koll på vädret för morgondagen och lägg fram barnens kläder på en pall i deras rum. Har du äldre barn som själva vill bestämma vad de ska ha på sig kan ni göra det tillsammans. Packa ytterkläder, ryggsäckar eller gympapåsar och ställ fram vid ytterdörren.

Overnight oats är en fantastiskt god och nyttig frukost som du lätt snor ihop innan du går och lägger dig och som spar värdefull tid nästa morgon. Lyxa till det med bär och kokosflingor för att övertyga även familjens kräsnare medlemmar! Gör direkt i slutbara burkar – perfekt att ta med på tåg eller buss för dig som pendlar.

Morgonen är dessutom ett bra tillfället för barnen att lära sig klockan! Se till att ha många synbara klockor runt om i hemmet och sätt upp hålltider för olika moment. Till exempel att vi borstar tänderna klockan 6:45 och klär på oss ytterkläderna klockan 7:00. Barnen får känna sig mer vuxna eftersom de har egna tider att passa.

Att vara ansvarig för egna sysslor kan vara ett bra sätt för barn att utvecklas!

4. Dela upp sysslorna – så får ni det att funka

Vardagen blir mindre stressig om familjen hjälps åt och alla tar ansvar för sysslorna i hemmet. Dela upp alla sysslor bland alla familjemedlemmarna, vilket även inkluderar minstingen! På så sätt får alla ta ansvar för att tillsammans kunna skapa en organiserad vardag. Skriv upp sysslorna samt vem det är som har ansvar för det på er kalender eller på en separat lista bredvid. Detta gör hushållssysslor till en naturlig del av vardagen.

Ta vara på varje ålders unika utvecklingsfas och gör hushållssysslorna till något roligt. När barnet är runt 2 år kan du genom lek lära det att städa undan sina leksaker. Från 4 års ålder blir barnet bättre på att planera och samordna lekar och uppgifter, såsom att duka bordet eller lägga tvätt i tvättkorgen. Vid 6 års ålder kan barnet skilja på vad som är rätt och vad som är fel och kan nu engagera sig i de uppgifter du ber det om. Förslag på sysslor kan vara att bädda sängen eller att packa sin egen ryggsäck för skolan! 

Detta kan du även göra till ett bra tillfälle att börja prata om pengar. Barnen kan få en belöning för att hjälpa till med sysslorna, något som hjälper dem att förstå pengars värde samtidigt som de blir mer motiverade att hjälpa till hemma.

Från 8-10 års ålder börjar barnet kontrollera sina impulser och kan börja organisera sin tid, bra sysslor för denna ålder kan vara att barnet lär sig att diska eller att ta hand om ett husdjur. När barnet fyllt 11 år kan det börja hjälpa till med alla hushållssysslor i hemmet, förslagsvis att plocka in och ur diskmaskinen och att duka bordet!

Vad vill ni göra mer och mindre av? Samla familjen för ett mysigt familjemöte!

5. Ha mysiga familjemöten där alla får delta

Bestäm i förväg med familjen att ni, efter exempelvis två veckor, ska utvärdera hur tiden har varit. Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra? Vilka rutiner kan ni behålla och vilka behöver ni justera för att nå ert mål med en mer stressfri vardag? Utvärderingen är en stor del i att komma framåt och för att göra familjens vardagspussel så optimalt som möjligt. Det är viktigt att alla i familjen får vara med och utvärdera! 

En personlig nanny från myNanny kan exempelvis hämta på förskolan eller avlasta vid behov, så att vardagen helt enkelt går ihop!

6. Anlita en personlig nanny och få mer plats i kalendern

Ge barnen ha en rolig stund tillsammans med en personlig nanny medan ni njuter av en paus i vardagen och egentid i varandras sällskap. Avsluta arbetsdagen i lugn och ro i vetskap att barnen redan har hämtas från förskolan. Din nanny kan se till att dina barn redan har ätit middag eller mellanmål när du kommer hem! Här kan du läsa fler fördelar med att ta hjälp av en professionell nanny!

Alla barnvakter hos myNanny är noga bakgrundskontrollerade och certifierade – och ni får en personlig barnvakt utvald för just er familj. Ladda batterierna och kom hem med nyvunnen energi till ett hem med glada och harmoniska barn. Njut av verklig kvalitetstid under resten av kvällen och med mindre måsten. Nu är hela familjen redo för en ny morgondag!

Mer information om våra duktiga barnvakter hittar du här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny för hela familjen!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta