2022-11-27

Sara Wångmar på myNanny

Julbaka med barn – stämningsfulla julrecept för hela familjen

Dags att kavla upp ärmarna! Att baka tillsammans är för den perfekta familjeaktiviteten när det vankas jul. Vem kan motstå en underbar stund fylld av skratt, glädje och en nypa stök tillsammans med barnen? Vi har samlat 10 förslag på julbak som hela familjen kommer att älska!

Få mer tid till julmyset med en nanny – läs mer om vår barnpassning här!

Barn som julbakar

Tips 1: Baka pepparkakor

Pepparkakor må vara självklart, men det är en klassiker av en god anledning! Rulla ut en färdig pepparkaksdeg på en plåt med bakplåtspapper och låt barnen få använda sin kreativitet till att välja ut formar och dekorera. Kristyr i olika roliga färger är ett måste! Ni kan även använda er av strössel och chokladknappar som en extra god detalj.

Tips! Av pepparkakorna kan du även göra en superfin adventskalender till barnen. Det blir inte bara en rolig aktivitet att göra tillsammans, utan det kommer också att fylla hela hemmet med doften av jul!

Julbaka en körsbärspaj

Tips 2: Julig körsbärspaj

Sätt färg på julfikan med en smakfull körsbärspaj! Lägg i körsbär i botten av en pajform och pudra med lite socker. Använd pepparkaksformar på pajdegen och lägg degbitarna ovanpå bären. In i ugnen och vips så har du en fin körsbärspaj för hela familjen!

Svårt att få ihop julfirandet?

Sara på myNanny här! Med hjälp av en trygg barnvakt kan ni få en stressfri jul.

Mer om myNanny
Julbaka chokladbräck
Bara fantasin sätter gränser för vilken topping man kan ha i chokladbräck.

Tips 3: Traditionellt chokladbräck

Chokladbräck är alltid uppskattat av både stora och små. Här kan du själv välja vad du vill ha med i julgodiset efter familjens preferenser!

Smält choklad och häll ut det på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut chokladen med en slickepott (glöm inte att provsmaka!) och strö över toppingen. Nötter, krossad polkagris, bär, marshmallows och lite flingsalt brukar vara populära alternativ!

Julbaka en chokladkaka
Florsocker på chokladkakan ger en snö-effekt!

Tips 4: Chokladkaka på gammeldags vis

En chokladkaka blir stjärnan på julbordet med en rödvinbärskvist och florsocker. Se till att använda en fin kakform för att få till den traditionella julkänslan. Pynta gärna med lite granris!

Julbaka maränger
En stjärna – av maräng – lyser så klart!

Tips 5: Julstjärnor av maräng

Maränger är alltid en favoritgodsak bland barn! Du gör de enkelt genom att blanda äggvitor och socker. Klicka ut små julstjärnor med hjälp av en spritstyll – pudra gärna marängerna med lite kanel eller ringla över smält choklad.

Julbaka amerikanska karamelläpplen
Karamelläpplen är en utsökt amerikansk tradition.

Tips 6: Amerikanska karamelläpplen

Äpplen täckta i karamell är en amerikansk tradition som barnen garanterat kommer att älska! Karamellen gör du genom att värma kondenserad mjölk. Sätt fast en träpinne i äpplena och doppa dem försiktigt i karamellen så att hela äpplet täcks. Man kan även doppa äpplet i nötter eller strössel för extra smak. Sedan är det bara att njuta!

Julbaka syltkakor

Tips 7: Festliga syltkakor

Gör klassiska syltkakor festligare med hjälp av pepparkaksformar – barnen väljer själva vilka formar de tycker passar bäst! Blanda ihop en mördeg och rulla ut den platt på bakplåtspapper. Använd ett glas eller pepparkaksformar för att skapa runda cirklar av degen. 

När alla cirklar är klara, tar du pepparkaksformarna och trycker ut en stjärna eller julgran på hälften av kakorna. Grädda alla kakor i ugnen och låt de svalna. Bred sedan ut sylt på alla kakor utan en form. De resterande kakorna placerar du ovanpå. Perfekt till julmyset!

Julbaka kladdkakor

Tips 8: Kladdkaka som julgranar

Piffa till kladdkakan med kristyr och förvandla den till en magisk julgran! Allt du behöver göra är att baka en kladdkaka och dela den i jämna delar, sedan är det bara att dekorera.

Gör en zig-zag linje från toppen av kladdkaksbiten till botten med kristyr eller smält choklad. Häll sedan på valfritt strössel som “julgranskulor”. Lägg till en stjärna i toppen av “granen” av marsipan eller pepparkaka.

Julbaka julkolor
Julkola går att göra i olika smaker.

Tips 9: Hemmagjord julkola

Hemmagjord kola är det ultimata julgodiset! Smaksätt gärna med pepparkakskrydda eller kakao för extra julkänsla. Ett tips kan vara att individuellt slå in julkolan i bitar av bakplåtspapper för att förhindra att kolan klibbar ihop sig.

En påse med hemmagjort julkola fungerar även som en utmärkt julklapp!

Julbaka julgodis

Tips 10: Snögubbar av marshmallows

Marshmallows är perfekta byggstenar för en snögubbe. Foga samman två marshmallows med en tandpetare, eller använd kristyr som lim. Sätt dit två “fötter” och dekorera sedan med strössel så att snögubben får en näsa, ögon, mun och knappar. Det kan inte bli enklare!

En familj med en barnvakt från myNanny
Få mer kvalitetstid med familjen, tack vare en nanny!

Trygg barnpassning med en personlig nanny

Vi hjälper dig med den avlastningen du behöver i julstöket. Våra professionella och utbildade nannies finns tillgängliga oavsett om du behöver hjälp med hämtning och lämning eller under kvällstid. På så sätt hinner du med att göra det allra roligaste på julen – att pyssla eller baka tillsammans med barnen!

Barnpassning för barn i alla åldrar. Kontakta oss här så berättar vi gärna mer!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som ni trivs bra med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta