2023-08-07

Sara Wångmar på myNanny

Den ultimata guiden till veckopeng och månadspeng – våra bästa tips!

Ekonomiskt ansvar och pengahantering är viktiga livskunskaper som barn bör lära sig tidigt. Det är därför som veckopeng och månadspeng inte bara är enkla former av fickpengar – de är pedagogiska verktyg för att utveckla ekonomisk medvetenhet. Följ med oss när vi utforskar hur veckopeng och månadspeng kan göra att barn blir mer ekonomiskt smarta!

Läs mer om våra duktiga barnvakter!

Prata om veckopeng och månadspeng med barn
Att lära sig om pengar är viktigt – även när barnet är litet.

Därför ger man veckopeng och månadspeng

Veckopeng och månadspeng är vanliga sätt för barn att lära sig om pengar och ekonomiskt ansvarstagande. Att ha en liten summa att kunna spendera varje vecka eller månad ger barn en chans att hantera pengar själva och göra egna val, samtidigt som de lär sig om budgetering, sparande och ansvar.

När börjar man ge veckopeng och månadspeng?

Det är viktigt att tänka på hur mycket pengar man ger barnet som månadspeng eller veckopeng. Beloppet bör vara rimligt och anpassat till barnets ålder och behov. I regel brukar barn få veckopeng när de börjar lågstadiet och när barnet börjar högstadiet kan det vara rimligt att övergå till månadspeng.

För mycket stress i vardagslivet?

Sara på myNanny här! Vi hjälper er att hitta en trygg barnvakt för ett mer balanserat familjeliv.

Mer om myNanny

Se veckopeng och månadspeng som en lärostund för barnet

Bestäm en summa som är rimlig och kom överens om vad pengarna ska räcka till. Däremot ska du inte involvera dig i vad barnet väljer att lägga sina pengar på. Det är otroligt lärorikt för barn att få lära sig hur man hanterar pengar på egen hand. Däremot kan du hjälpa barnet att sätta mål för saker som barnet vill köpa. Sätt en strategi för hur barnets ska spara för att nå sitt mål och köpa den där saken de drömmer om!

Om barnet gör ett dåligt ekonomiskt beslut som att lägga hela veckopengen på godis är det fullkomligt normalt. Man lär sig av sina misstag och det är bättre att barnen lär sig att göra smarta beslut när de är unga än när de är vuxna! 

Hur mycket ger man i veckopeng
Höj vecko- och månadspengen i takt med barnets ålder. Tonåringar behöver mer än yngre barn!

Hur mycket borde man ge i veckopeng?

Kom ihåg att ta hänsyn till deras ålder, behov och familjens ekonomi!

Veckopeng – 6 år25 kr
Veckopeng – 7 år25 kr
Veckopeng – 8 år25 kr
Veckopeng – 9 år25 kr
Veckopeng – 10 år25 kr
Veckopeng – 11 år50 kr
Veckopeng – 12 år75 kr
Veckopeng – 13 år80 kr
Veckopeng – 14 år125 kr
Veckopeng – 15 år250 kr
Veckopeng – 16 år och uppåt (gymnasiet)Barnbidraget

Hur mycket borde man ge i månadspeng?

När barnet kommer upp i tonårsåldern är det vanligt att man övergår från att få veckopeng till att få en månadspeng – likt hur vuxna får en månadslön.

Månadspeng – 6 år100 kr
Månadspeng – 7 år100 kr
Månadspeng – 8 år100 kr
Månadspeng – 9 år100 kr
Månadspeng – 10 år100 kr
Månadspeng – 11 år200 kr
Månadspeng – 12 år300 kr
Månadspeng – 13 år350 kr
Månadspeng – 14 år500 kr
Månadspeng – 15 år1000 kr
Månadspeng – 16 år och uppåt (gymnasiet)Barnbidraget

Snabba tips för veckopeng och månadspeng

1. Bestäm en passande summa: Diskutera med ditt barn om en lämplig summa för deras veckopeng eller månadspeng. Om barnet önskar en högre eller orimlig summa kan det vara en bra idé att tillsammans skriva ner vad pengarna ska räcka till, så att ditt barn får en mer realistisk bild av vad som är en rimlig summa.

2. Skapa en budget: Stötta ditt barn i att utforma en enkel budget som omfattar utgifter för när de vill äta ute med sina kompisar eller köpa snacks efter skolan, samt lite extra pengar för bio, spel eller andra aktiviteter.

3. Använd mål som motivation: Främja en vana av sparande genom att erbjuda ditt barn ett sparkonto och uppmuntra dem att regelbundet sätta undan en del av sina pengar. Ett förslag är att använda ett mål som motivation för barnet att spara – exempelvis att de kan ha råd att köpa en Nintendo Switch eller en tröja från ett märke de älskar om de sparar en viss mängd varje månad.

4. Diskutera ekonomiska beslut: Engagera ditt barn i diskussioner om hur de vill använda sin vecko- eller månadspeng. Gör detta runt barnets födelsedag varje år, då det är vanligt att man höjer vecko- eller månadspengen vid varje milstolpe.

5. Var konsekvent: Se till att dela ut vecko- eller månadspeng på samma dag varje vecka eller månad för att skapa en känsla av regelbundenhet och förutsägbarhet.

Bonustips! Om äldre barn och tonåringar kan du hjälpa dem att hitta sätt att tjäna lite extrapengar på. En vanlig idé är hjälpa barnet att sälja gamla kläder på exempelvis Tradera eller Plick. Om barnet är över 15 och har extra tid över i schemat kan de alltid skaffa ett extrajobb!

Personlig barnvakt
Få mer kvalitetstid tillsammans med myNanny!

Trygg och säker barnpassning – oavsett budget

Att tillbringa kvalitetstid med barnen är ovärderligt och med myNanny kan du få den hjälp du behöver oavsett din ekonomiska situation. Med RUT-avdraget kan du dra av hälften av kostnaden för vår professionella barnpassning, oavsett vilket upplägg du väljer eller vilken tid på dagen du behöver hjälp. Vi tar hand om allt det administrativa åt dig så att du kan fokusera på att spendera tid med ditt barn utan stress! Oavsett tjocklek på plånboken, finns vår barnpassning där för dig och din familj.

Vår professionella barnpassning finns i hela Sverige – läs mer om våra nannies här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som hela familjen kommer älska

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Få gratis prisförslag