Sara Wångmar på myNanny

2023-04-16

Hur du pratar med ditt barn om pengar – vad du ska tänka på när det kommer till veckopeng och månadspeng

Att lära sig om pengar är en viktig del av att växa upp. Men hur kan man prata om pengar med sitt barn på ett sätt som gör det lätt och roligt? Vi har listat våra bästa tips på hur du pratar med barn om pengar!

Läs mer om våra duktiga barnvakter!

Ju tidigare du börjar prata om pengar med ditt barn, desto bättre!

Prata om varför man använder pengar

Redan när barnet går i förskolan kan du börja prata om vad pengar är och att man får pengar när man arbetar. Detta är inte bara viktigt för barns förståelse av pengar utan även för hur världen runt omkring dem fungerar. 

Ett tips är att låta barnen få hjälpa till med hushållsarbete såsom att tömma diskmaskinen eller att städa sitt rum för att tjäna lite extra pengar. På så sätt får de en bättre uppfattning av värdet av pengar och varför man jobbar.

Hur mycket skulle det kosta dig att ta hjälp av en personlig nanny?

Räkna ut ditt pris snabbt och enkelt här!

Behöver eller vill?

Förklara skillnaden mellan saker man behöver och saker man vill ha. Ni behöver mat men ni kanske vill åka på en utflykt. Detta hjälper även barnet att förstå hur och varför man budgeterar och sparar!

Gör pengar till ett konkret koncept

I dagens digitala värld med Swish och blipp kan det vara svårt för barn att förstå konceptet av pengar. Att använda kontanter till veckopengen kan göra det enklare för barnet att få en uppfattning om vad pengar är och hur man räknar pengar. En spargris må vara en kliché men den är perfekt för att visualisera barnets pengahantering!

Att lägga veckopengen i spargrisen är både roligt och lärorikt!

Veckopeng och månadspeng

Veckopeng och månadspeng är vanliga sätt för barn att lära sig om pengar och ekonomiskt ansvarstagande. Att ha en liten summa att kunna spendera varje vecka eller månad ger barn en chans att hantera pengar själva och göra egna val, samtidigt som de lär sig om budgetering, sparande och ansvar.

Det är viktigt att tänka på hur mycket pengar man ger barnet som månadspeng eller veckopeng. Beloppet bör vara rimligt och anpassat till barnets ålder och behov. I regel brukar barn få veckopeng när de börjar lågstadiet och när barnet börjar högstadiet kan det vara rimligt att övergå till månadspeng.

Bestäm en summa som är rimlig och kom överens om vad pengarna ska räcka till. Däremot ska du inte involvera dig i vad barnet väljer att lägga sina pengar på. Det är otroligt lärorikt för barn att få lära sig hur man hanterar pengar på egen hand. Däremot kan du hjälpa barnet att sätta mål för saker som barnet vill köpa låter lite konstigt formuleringsmässigt. Sätta en strategi för hur barnets ska spara för att nå sitt mål och köpa den där saken de drömmer om!

Om barnet gör ett dåligt ekonomiskt beslut som att lägga hela veckopengen på godis är det fullkomligt normalt. Man lär sig av sina misstag och det är bättre att barnen lär sig att göra smarta beslut när de är unga än när de är vuxna! 

Få mer kvalitetstid tillsammans med myNanny!

Trygg och säker barnpassning – oavsett budget

Kvalitetstid med barnen är ovärderligt och myNanny kan hjälpa er oavsett behov och tjocklek på plånboken. Med RUT-avdraget kan du dra av halva kostnaden för vår professionella barnpassning – oavsett upplägg eller vilken tid på dagen du får barnpassning. Vi sköter allt det administrativa åt dig så att du kan fokusera på att spendera din tid med ditt barn utan stress!

Vår professionella barnpassning finns i hela Sverige – få ett gratis prisförslag!