2023-04-16

Sara Wångmar på myNanny

Så kan du prata pengar med ditt barn – 5 tips för att lära sig pengars värde

Att lära sig om pengar är en viktig del av att växa upp. Men hur kan man prata pengar med sitt barn på ett sätt som gör det lätt och roligt? Vi har listat våra bästa tips på hur du kan prata pengar och pengars värde med ditt barn!

Få en nanny som hela familjen kommer att älska!

Prata pengar med små barn
Ju tidigare du börjar prata pengar med små barn, desto bättre!

Prata om pengars värde och varför man använder pengar

Redan när barnet går i förskolan kan du börja prata om vad pengar är och att man får pengar när man arbetar. Detta är inte bara viktigt för barns förståelse av pengar utan även för hur världen runt omkring dem fungerar. Använd enkla och lättförståeliga exempel som är anpassade efter deras ålder och förklara begrepp som ”köpa”, ”spara” och ”dela”. Genom att introducera dessa grundläggande koncept tidigt, kan du bygga upp deras förståelse för hur pengar fungerar och att saker kostar.

Ett tips är att låta barnen få hjälpa till med hushållsarbete såsom att tömma diskmaskinen eller att städa sitt rum för att tjäna lite extra pengar. På så sätt får de en bättre uppfattning av pengars värde och varför man jobbar.

Lär barnet pengars värde i praktiken

En effektiv metod är att inkludera barnet i vardagliga ekonomiska aktiviteter. Ett tips är att ta med dem när du handlar matvaror och diskutera priser och varför vissa produkter kan vara dyrare än andra. Detta är perfekt att börja med redan i 6 års ålder när barnet börjar lära sig matte i skolan. Låt dem vara delaktiga i att planera familjens budget och ta beslut om ekonomiska prioriteringar. Genom att involvera dem på ett praktiskt sätt får de en djupare förståelse för hur pengar fungerar i vardagen!

När barnet blir äldre kan man utveckla samtalet genom att introducera mer avancerade ekonomiska koncept, som investeringar och ränta. Förklara hur pengar kan växa genom sparande och investeringar över tid. Visa dem exempel på olika sparalternativ och hur man kan göra kloka ekonomiska beslut för att bygga en stark ekonomisk framtid.

Vill ni ha en riktigt trygg nanny?

Sara på myNanny här! Vi hjälper er att hitta en nanny som ger trygghet i vardagen.

Mer om myNanny

Behöver eller vill?

En stor del av att prata pengar med sitt barn är att förklara skillnaden mellan saker man behöver och saker man vill ha. Ni behöver till exempel mat men ni kanske vill åka på en utflykt. Detta hjälper även barnet att förstå hur och varför man budgeterar och sparar!

Gör pengar till ett konkret koncept

I dagens digitala värld med Swish och blipp kan det vara svårt för barn att förstå konceptet av pengar. Att använda kontanter till veckopengen kan göra det enklare för barnet att få en uppfattning om vad pengar är och hur man räknar pengar. En spargris må vara en kliché men den är perfekt för att visualisera barnets pengahantering!

I dagens digitala värld är däremot viktigt att även lära ditt barn om digital säkerhet och hur man hanterar virtuella plånböcker. Diskutera risker och säkerhetsåtgärder för att undvika bedrägerier.

Att lägga veckopengen i spargrisen är både roligt och lärorikt!

Prata om pengar i relation till veckopeng och månadspeng

Att ge ditt barn en vecko- eller månadspeng är ett utmärkt sätt att lära dem om ansvar och pengars värde. Diskutera vad pengarna kan användas till och hjälp dem att skapa en enkel budget för att pengarna ska räcka till nästa vecka. Detta ger dem möjlighet att fatta egna beslut och förstå konsekvenserna av sina val. Alla barn är olika och mognar vid olika åldrar och vissa lär sig därför att vara mer ekonomiskt smarta än andra. Låt ditt barn få göra misstag och bli inte arg på dem om de spenderar all sin veckopeng på godis – man lär sig av alla sina misstag!

Hitta rätt balans när du ska prata pengar

Fastän det är viktigt att låta barnen lära och vara involverade i hur familjen spenderar sina pengar, är det kritiskt att du samtidigt kommer ihåg att inte lämna för mycket ansvar på barnet. Att prata för mycket om pengar värde, hur mycket familjen spenderar och hur mycket allting kostar, kan det ibland leda till onödig stress bland barn. Barnet ska inte känna ansvar eller ångest över familjens budget eller deras egna veckopeng/månadspeng. Därför gäller det att hitta en hälsosam balans mellan att prata pengar och att inte låta barnet känna sig skyldig!

Få mer kvalitetstid tillsammans med myNanny!

Trygg och säker barnpassning – oavsett budget

Kvalitetstid med barnen är ovärderligt och myNanny kan hjälpa er oavsett behov och tjocklek på plånboken. Med RUT-avdraget kan du dra av halva kostnaden för vår professionella barnpassning – oavsett upplägg eller vilken tid på dagen du får barnpassning. Vi sköter allt det administrativa åt dig så att du kan fokusera på att spendera din tid med ditt barn utan stress!

Hitta den perfekta barnvakten för just din familj här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som hela familjen kommer älska!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta