Sara Wångmar

Uppdaterat 2023-09-14

Nästa år får familjer mer rut-avdrag över till professionell barnpassning

Från och med den 1 juli 2024 höjs taket för rot-avdraget med 25 000 kronor från 50 000 till 75 000 kronor. Samtidigt separeras taken för rot och rut-avdraget vilket betyder mer avdrag över till personlig barnpassning!

Hitta en personlig barnvakt nära dig. Läs mer här!

Barnvakt leker i parken med barn
Barnvakt spelar spel med barn
Maxgränsen för RUT-avdraget höjdes 2021 till 75 000 kr per år och person
Från och med 2024 kan du dra av 50% av kostnaden upp till 75 000 kr när du anlitar ett professionellt företag utan att det påverkar ROT-avdraget
“Detta hjälper många barnfamiljer i Sverige till en enklare vardag, samtidigt som det skapar jobb för unga och minskar svartarbetet” säger Fredrik Fridlund, VD och grundare myNanny

Nästa år separeras taken för rot och rut-avdrag

Från och med den 1 juli 2024 höjs taket för rot-avdraget till 75 000 kronor och separeras från rut.

Den nya lagstiftningen innebär att du nästa år kan få skattereduktion på 50% på kostnaden för exempelvis barnpassning, upp till 75 000 kronor per år – utan att det påverkar eventuella rot-tjänster!

Detta innebär alltså att det kommer vara möjligt att göra skatteavdrag för rot och rut-tjänster på totalt 150 000 kr per person och år.

Rut underlättar för familjer att få ihop livspusslet

Rut-avdraget har visat sig ha stor positiv påverkan på samhället. Mellan 8-12% av all svart arbetskraft beräknas ha försvunnit som följd av privatpersoners rätt till rut-avdrag, samtidigt som kvaliteten på tjänsterna ökar.

– Det är en glädjande nyhet som underlättar för många barnfamiljer att få ihop vardagspusslet. Samtidigt skapar det många viktiga arbetstillfällen för unga, säger Fredrik Fridlund, VD och grundare på myNanny.

Så ser rot och rut-avdragen ut idag

Taket för rut höjdes till 75 000 kronor den 1 januari 2021. Innan hade familjer rätt att dra av 50 procent av arbetskostnaden för exempelvis professionell barnpassning och andra hushållsnära tjänster, upp till 50 000 kronor.

Idag sitter taken för rot och rut ihop, vilket innebär att om en familj använder hela beloppet för rot-tjänster kan de endast göra rut-avdrag på 25 000 kronor. Skulle familjen göra avdrag på 75 000 kronor på rut-tjänster finns det således inga möjligheter att göra några rot-avdrag alls. 

Vad räknas som hushållsnära tjänster?

För att en tjänst ska kunna räknas som hushållsnära och därmed ge rätt till avdrag måste den utföras i eller i nära anslutning till bostaden. Detta inkluderar tjänster som att passa barn, ta hand om trädgården, snöskottning, läxhjälp och hjälp med annat skolarbete. Även om tjänsterna ska utföras i nära anslutning till bostaden inkluderas även fallen då barnpassning lämnar hemmet såsom vid hämtning och lämning på förskola. 

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Vad är unikt med en professionell barnvakt från just myNanny?

Vi lägger allt vårt fokus på att anställa de absolut bästa och tryggaste barnvakterna. Efter branschens sannolikt mest gedigna bakgrundskontroll utbildas er barnvakt i såväl pedagogik som HLR- och säkerhet för barn. Vår försäkring gäller också under hela passen!

Alla våra barnvakter är alltid:

  • Noggrant utvald bland tusentals sökande
  • Dokumenterad erfarenhet av att passa barn
  • Genomgått branschens mest gedigna bakgrundskontroll
  • Utbildad och certifierad i allt från säkerhet till HLR och pedagogik för barn
  • Garanterad vit lön och viktiga meriter för framtiden

Er barnvakt från myNanny är dessutom alltid personlig för just er familj, så att ni kan bygga en fin och långsiktig relation tillsammans!

RUT-avdraget leder till fler vita jobb och tryggare barnpassning för både din familj och barnvakten.

Få ett gratis prisförslag för trygg och rolig barnpassning

Ett vanligt missförstånd är att det är dyrt att ta hjälp av en certifierad barnvakt – tvärtom! Tack vare familjers rätt till rut-avdrag är det faktiskt väldigt prisvärt med personlig barnpassning i Sverige.

Alla myNannys priser börjar från 149 kr/t med rut-avdraget, oavsett upplägg eller vilken tid på dagen du får barnpassning. Du kan läsa mer om våra priser här. Med barnpassning hos myNanny behöver du inte själv ansöka om någonting för att ta del av rut – vi sköter det åt dig!

Kontakta oss så hjälper vi dig hitta det upplägg som passar just din familj!

Källor:

Krantz, M. Rot- och rutavdraget höjs 2024. Företagarna. Tillgänglig: https://www.foretagarna.se/nyheter/riks/2023/september/rot–och-rutavdraget-hojs-2024/