Sara Wångmar på myNanny

2022-10-26

Höstlovsaktiviteter att göra med ditt barn – våra 7 mysigaste tips

Funderar du på vad man kan göra för roliga aktiviteter på höstlovet? Det finns massor av härliga höstlovsaktiviteter att hitta på tillsammans med hela familjen! Ni behöver varken åka långt eller ha en stor budget för att kunna skapa nya höstminnen tillsammans. Här listar vi våra bästa tips!

Få ännu roligare barnpassning i höst med en barnvakt från myNanny!

Skogspicknick är en mysig höstlovsaktivitet.
Njut av skogens friska luft under höstlovet.

Tips 1: Ha en skogspicknick

Att komma ut i naturen och få frisk luft kan vara välbehövligt, både för barn och föräldrar. Under hösten är man mycket inomhus och då gör det gott med frisk luft. Det gör en utflykt till en perfekt höstlovsaktivitet! I skogen finns det massvis av skoj att titta på – löv, svampar och kanske ett och annat djur om ni har tur! 

Ta gärna med er lite fika eller lunch ut, exempelvis varm choklad och mackor. Sätt er på en filt eller stubbe och njut av er alldeles egna skogspicknick! Klä er efter väder och ni kan ha en precis lika härlig picknick som ni hade haft på sommaren. 

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Tips 2: Halloweenpyssla 

Många barn älskar att pyssla –  så varför inte passa på att halloween-pyssla som en skoj höstlovsaktivitet? Låt barnen välja och vraka bland det ni har hemma (eller hittar under er skogspicknick!)! Att karva pumpor är överlägset det vanligaste halloween-pysslet och ett måste på högtiden.

Plocka fram papper i olika färger, pennor, sax och lim och sätt igång! Bara fantasin sätter gränser för vad ni ska pyssla ihop. Blir det små pumpor av apelsiner eller kanske fladdermöss av toapappersrullar? Varför inte prova att göra spöklyktor av tomma glasburkar och papier-maché eller att tillverka ett spindelnät av svart garn eller ull och hänga upp dem på väggar och i fönster!

Läsa är en perfekt sak att göra på höstlovet.
Låt barnen låna hem olika böcker från biblioteket som ni kan läsa tillsammans.

Tips 3: Besök biblioteket

Visste du att höstlovet ibland också kallas för läslov? Så vad kan vara en mer passande aktiviteter under höstlovet än att besöka biblioteket tillsammans? Låt barnen välja bland böckerna och kanske bläddra i några av dem i en mysig soffa på biblioteket. Bibliotek brukar ofta anordna olika workshops och aktiviteter för barn under höstlovet!

Sedan kan ni låna hem barnens favoriter! Ni kan bland annat läsa några sidor varje kväll vid nattningen. Det blir en mysig höstlovsaktivitet att göra tillsammans för att avsluta dagen. Och vem vet, kanske blir det också en ny tradition?

Umgås tillsammans i köket på höstlovet och laga något ni båda verkligen gillar.

Tips 4: Laga något gott tillsammans med barnet

Passa på att testa något nytt recept tillsammans! Ni kan bland annat utgå från en rätt eller ingrediens som barnet älskar. Att laga mat eller baka med barn förbättrar deras tålamod, räkneförmåga och kreativitet. Det finns även en fördel i att du som förälder kan prata om kökets säkerhetsrisker med ditt barn vilket är viktigt för barnet att lära sig. 

Att laga något tillsammans är med andra ord en perfekt höstlovsaktivitet! Såhär i halloween-tider kanske ni väljer att laga något på det temat? Ni hittar spännande tips här!

Hemmabio är en mysig höstlovsaktivitet.
Bulla upp och ha en riktigt mysig filmkväll tillsammans med ditt barn.

Tips 5: Ordna en hemmabio

Ordna med hemmabio i er mysiga inomhusmiljö! Vad kan vara mysigare än att krypa ner under en filt i soffan en mörk höstkväll? Eller kanske in i en hemmabyggd koja med en massa kuddar och filtar? 

Samla hela familjen, poppa popcorn, tänd ljus och låt barnet välja sin favoritfilm. Sedan har ni en riktigt mysig stund framöver er! Detta är en höstlovsaktivitet som passar utmärkt att göra tillsammans efter en lång dag av lek och bus.

Det finns många familjefilmer att välja mellan – här har vi samlat tips på mysiga halloweenfilmer som passar hela familjen!

Att ta med barnet på museum är en perfekt höstlovsaktivitet.

Tips 6: Gå på museum

Det finns flera spännande museum! Ni har säkert ett i närheten av ert hem som ni kanske inte har tänkt på. Att göra ett gemensamt museibesök som en höstlovsaktivitet är både ett tillfälle att få upptäcka nya saker. Många museum har dessutom utställningar med olika roliga teman relaterade till årstiden! Det finns också möjlighet för hela familjen att få lära sig något nytt.

Passa på att ta mycket bilder (om det är tillåtet). Då kan ni sätta ihop ett fotoalbum när ni kommer hem – på så vis kan ni alltid minnas er roliga dag tillsammans!

Barn som leker bland löv på höstlovet.
Att kratta ihop höstlöv för att sedan hoppa i lövhögarna är alltid en succé bland barn!

Tips 7: Lek en ny lek

Kliv in i barnens värld där fantastin och kreativiteten styr och lek tillsammans! Att leka och busa tillsammans är en höstlovsaktivitet som garanterat leder till skratt! Ni kan göra det utomhus eller inomhus, beroende på vad ni känner för. Höstlovet är också ett utmärkt tillfälle att lära er en ny lek tillsammans.

Eller kanske har barnet en favoritlek på förskolan som du kan lära dig? Genom att leka får barnet chans att lära känna sig själv, sin omgivning och öva upp sin samarbetsförmåga. Det gör leken till en höstlovsaktivitet med många fördelar – även för de allra minsta!

Pappa som leker med sitt barn på höstlovet.
Genom att få avlastning av en barnvakt kan du få energi att vara en ännu bättre förälder resten av tiden.

Roligare höstlov med en personlig barnvakt

För att få ihop livspusslet som förälder kan det vara välbehövligt med lite avlastning, inte minst när barnen är lediga. Därför finns våra barnvakter tillgängliga även på höstlovet, både på dag- och kvällstid. Våra barnvakter är inte bara trygga och ansvarstagande, utan även fulla av roliga ideér på saker att göra som ditt barn kommer att älska. Varför inte unna dig som förälder lite egentid samtidigt som du ger ditt barn ett riktigt roligt höstlov?

myNanny gör familjelivet enklare – få en trygg och säker barnvakt här!