2022-10-13

Sara Wångmar på myNanny

5 enkla tips för att göra din egen Halloween-dräkt för barn

Att göra Halloween-kläder själv behöver inte vara svårt. Oftast är det dessutom inte den köpta dräkten som gör störst succé på Halloween-festen, utan den som barnet får vara med och skapa själv. Vi har samlat inspiration för 5 läskiga kostymer för barn – och tips på hur barnet på ett enkelt och roligt sätt kan göra sin egen halloween-dräkt!

Hitta en noggrant utvald och utbildad barnvakt i ditt område – läs mer här!

Maskerad kläder för barn – så gör du dem själv!
Det behöver inte vara svårt att tillverka Halloween-dräkter för barn själv!

Enkla tips för att göra er egen Halloween-dräkt

Att göra Halloween-kläder själv är väldigt roligt, både för dig och barnet. Innan vi börjar vill vi ge dig några enkla men viktiga tips för att pysselstunden ska bli precis så mysig som ni vill!

1. Lägg ribban på en lagom nivå

Att göra en egen Halloween-dräkt är precis så lätt eller svårt som ni gör det. För att försäkra dig om att du och ditt barn har samma förväntningar på maskeradkläderna är det en god idé att sätta er ner och titta på inspirationsbilder tillsammans. Försök reda ut vad ditt barn vill klä ut sig till och hur ni tillsammans ska gå tillväga för att göra er egen Halloween-dräkt.

2. Se till att allt finns hemma

Skriv en lista på vad ni kommer behöva för att skapa kostymen och se till att allt finns hemma redan innan ni börjar. På så sätt undviker du stressen som det innebär att behöva avbryta pusselstunden för att åka och handla.

Svårt att få ihop dräkterna till halloween?

Sara på myNanny här! Med hjälp av en trygg barnvakt får ni tid för både bus och godis.

Mer om myNanny

3. Ta din tid och stressa inte

Det viktigaste för att lyckas med att göra en egen Halloween-dräkt är att inte ha bråttom. Att försöka vara kreativ tillsammans med ditt barn när du samtidigt känner dig stressad är utmanande, och helt onödigt! Se till att du avsätter gott om tid så att ni i lugn och ro kan ha en rolig stund tillsammans.

4. Ladda med energi

Var beredd på att tålamodet kan tryta, både hos dig och ditt barn. För att minimera risken för energi-dippar kan det vara smart att ta regelbundna pauser i pysslandet. Ta tillfället i akt och ladda upp med lite godis eller andra godsaker så att ni håller humöret på topp!

Att vira in sig i tyg är ett bra sätt att göra en egen Halloween-dräkt.
Att klä ut sig till mumie på Halloween-festen brukar vara uppskattat bland barnen.

5 läskiga Halloween-kläder och hur du gör dem själv

Mumie

Vira in barnet – eller varför inte dig själv – från topp till tå. Om ni vill hålla maskeringen riktigt enkel räcker det med att vira in kroppen i generösa lager av toapapper. För dig som vill göra en egen Halloween-dräkt av det lite ambitiösare slaget så har vi listat allt du behöver och hur du går tillväga nedan. Du kan vara lugn, det krävs inga sykunskaper för att skapa en riktigt läskig mumie-look!

Du behöver:

 • Sax
 • Lakan eller annat ljust tyg

Såhär gör du:

Börja med att riva eller klippa lakanet i mindre småbitar. Det är viktig att du behåller bitarna så långa som möjligt. Som regel kan du satsa på att göra dem 15 cm breda. Låt sedan längden vara så lång som lakanet självt. Därefter binder du samman tygbitarna till ett enda långt tygstycke. Sedan börjar det roliga – nu får du och ditt barn hjälpas åt att linda in varandra tills ni har skapat två riktigt läskiga Halloween-mumier!

Att göra Halloween-kläder själv behöver inte vara svårt.
Frankensteins monster är en lika enkel som rolig Halloween-kostym för barn.

Frankensteins monster

Detta är en ryslig utklädnad som du kanske inte tänkt på innan. Den är perfekt för barnet att göra själv och blir garanterat en succé på maskeraden!

Du behöver:

 • Sax
 • En brun pappkartong utan tryck
 • Blyertspenna
 • Svart tuschpenna

Såhär gör du:

Klipp bort ena sidan av kartongen så att du utan problem kan trä den över barnets huvud. Börja med att skissa upp Frankensteins ansikte med blyerts på kartongen. När ditt barn känner sig nöjd är det bara att fylla i med svart tuschpenna!

Tycker du att kartongen känns otymplig? Du kan även förvandla ditt barn till Frankenstein med lite grön och svart ansiktsfärg – läs mer här!

Spöke är ett bra alternativ när du ska göra egen Halloween-dräkt.
Klä ut dig till spöke nästa gång du ska göra en egen Halloween-dräkt!

Spöke

Spöket Laban är en riktig klassiker när det kommer till att göra en egen Halloween-dräkt. Vem gillar inte spöken? Det bästa med denna kostym är att grunden till själva spöket är busenkel. Sedan kan ni lägga allt krut på accessoarerna!

Du behöver:

 • Sax
 • Lakan
 • Eventuella tillbehör

Såhär gör du:

Prova ut spökdräkten genom att hänga lakanet över barnet. Markera hur långt lakanet ska vara och var ögonen ska sitta. Därefter är det bara att klippa till längden och göra hål för ögonen. Vips så är basen till kostymen klar! Nu återstår bara för ditt barn att låta sin kreativitet flöda. Kanske ska deras Halloween-spöke ha en häxhatt, ansiktsmålning, eller bära solglasögon? Bara ditt barns fantasi sätter gränserna!

Klä ut dig till pumpa nästa gång du ska göra en egen Halloween-dräkt.
Varför inte klä ut er till hemmagjorda Halloween-pumpor?

Halloween-pumpa

Finns det något som är så förknippat med denna läskiga högtid än pumpor? Ändå är pumpor kanske inte det första vi tänker på när det kommer till Halloween-kläder för barn. Men frågan är om det egentligen behöver vara krångligare än att knyta fast en pumpaballong i byxlinningen för att outfiten ska vara komplett?

Du behöver:

 • Orange ballonger
 • Svart tuschpenna

Såhär gör du:

Blås upp ballongen till full storlek. Beroende på hur gammalt ditt barn är kan du antingen låta barnet måla upp pumpans ansikte själv eller berätta för dig hur de vill att det ska se ut. Ett tips är att hålla klädseln i övrigt så enhetlig som möjligt. Mest effektfullt blir det om barnet är helt klädd i svart eller orange!

Göra egen Halloween-dräkt: 5 tips för barn!
Våga prova en mer okonventionell utklädnad och låt ditt barn klä ut sig till sin favoritkaraktär på Halloween!

Eleven

Kanske har ditt barn en favoritserie, eller en karaktär de skulle vilja få vara för en dag? Halloween är ett utmärkt tillfälle för att förverkliga den drömmen! Som exempel har vi valt Eleven i ”Stranger Things” –en flicka med telepatiska krafter som hon kan kontrollera genom sina handflator!

Du behöver:

 • Färg för kroppsmålning
 • Barnkläder som andas 1980-tal

Såhär gör du:

Välj ut en vardags- eller skolinspirerad outfit som känns rätt för decenniet. Måla sedan osymmetriska cirklar i barnets handflator. Fyll på med olika färger tills ni båda känner nöjda. Sådär – nu är ditt barn redo för att slåss mot ondskan på Halloween-festen!

Vill du ha fler tips på karaktärer? Kolla in vår lista på Halloween-filmer för lite inspiration!

Trygg och rolig barnpassning med en barnvakt från myNanny.

Aktiv och rolig barnpassning med en barnvakt från myNanny

Ditt barn är det värdefullaste du har. Därför är alla våra barnvakter bakgrundskontrollerade, säkerhetsutbildade och noggrant utvalda av våra barnpassningsspecialister. Med en barnvakt från myNanny kan du alltså känna dig helt trygg med att du lämnar ditt barn i goda händer!

Säkerheten först, men ditt barn kommer även tycka att det är otroligt roligt att ha en barnvakt från myNanny. Våra nannies är fulla av bus och strävar alltid efter att göra tiden med ditt barn så aktiv som möjligt. Relationen mellan ditt barn och barnvakten kommer garanterat präglas av lek, utveckling och glädje. Ni kommer älska er barnvakt!

Svårt att få ihop livspusslet? Få avlastning i vardagen med en personlig barnvakt!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som passar in i er vardag!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta