Sara Wångmar på myNanny

2022-12-02

Enkla julpyssel för barn

Julen är en tid då hela familjen samlas och hittar på mysiga aktiviteter tillsammans. Just att pyssla toppar listan på aktiviteter som är både roliga och relationsstärkande. Här har vi listat massor av härliga julpyssel för barn som går att anpassa för alla åldrar. Låt kreativiteten flöda!

Svårt att få ihop familjepusslet? Här är våra 6 bästa tips!

Julpyssel med familj.
Att pyssla tillsammans som en familj är både mysigt och givande!

Gör eget presentpapper med stämplar

Gör presenterna mer personliga med hemmagjort presentpapper! Detta enkla julpysslet är dessutom väldigt praktiskt och gör julklappen till släktingarna lite extra betydelsefulla.

Du behöver:
 • Neutralt omslagspapper (kraftpapper)
 • Akrylfärg
 • Stämplar med jultema (alternativt gör egna stämplar av potatis)

Så här gör du:

Rulla ut några meter av presentpapper. Det är lättast att göra detta på köksbordet, men golvet fungerar lika väl. Låt sedan barnet få gå loss med stämplarna!

Häll upp lite färg på en papperstallrik och doppa stämplarna försiktigt så att hela ytan täcks. Nu är det dags att stämpla pappret! Försök att stämpla med jämna mellanrum, så att ni skapar ett upprepande mönster. Eftersom varje stämpel blir unik, får ni tillslut ett alldeles eget och charmigt presentpapper!

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Julpyssel krans.
En klassisk julkrans gjord av barnens fynd.

En krans gjord av fynd från promenaden

En krans är en klassisk juldekoration som är lika fin på dörren som den är vid dukningen. Ge barnet en rolig uppgift under eftermiddagspromenaden! Samla granris, kottar och andra fina saker ni kan hitta ute i naturen (men se alltid till att ni följer allemansrätten!). 

Du behöver:
 • Granris
 • Grenar, alternativt färdig halmkrans
 • Blomstertråd
 • Dekorationer: exempelvis kottar, torkade apelsinskivor, julgransdekorationer, fejksnö sprej, vinterbär

Så här gör du:

Under den första biten av kransen kan det vara bra om en vuxen är med och hjälper till. Skapa en rund cirkel av grenar med hjälp av blomstertråd, eller använd en färdig halmkrans! Klipp granriset i mindre delar och vira blomstertråden runt för att fästa det. Fortsätt tills hela basen är täckt.

Dekorera sedan kransen med era fynd från promenaden och andra fina julgransdekorationer. Häng upp kransen med ett fint dekorativt band, kanske med en stor rosett!

Julpyssel etiketter.
Etiketter går att göra av massor av olika material – trä är ett av dem!

Skapa egna etiketter

Hemmagjorda etiketter är ännu ett kreativt pyssel som blir extra uppskattat av julklappsmottagaren. Självaste etiketten kan man enkelt fixa på olika sätt – av papper, av lera eller av trä – ta vad du har hemma.

Du behöver:
 • Akrylfärg
 • Penslar
 • Papper, alternativt lera eller trä
 • Klistermärken

Så här gör du:

För etiketter av lera och papper kan du enkelt forma eller klippa ut en rektangulär form och göra försiktigt ett hål med en nål eller spetsen på saxen. Om du däremot väljer trä, kan du antingen köpa färdiga mindre träbitar från hobbybutiken eller såga ut egna. Borra ett litet hål i toppen så att ni kan träda igenom tråden.

Nu kommer den roligaste biten – att dekorera! Låt barnet få använda sin kreativitet och måla små julgranar eller snögubbar. Små glittriga stjärn-klistermärken kan också vara fint. Om ditt barn är tillräckligt gammalt så är detta ett utmärkt tillfälle för dem att öva sig på att skriva!

Julpyssel prydnadsgran.
En liten julgran är ett julpyssel som uppskattas av barnen.

Prydnadsgran till barnrummet

Låt barnet få ha en egen liten julgran på sitt rum! Detta pyssel är ett bra sätt att få in lite mer grönt i huset utan att behöva vattna.

Du behöver:
 • Tjockare grönt papper
 • Granris
 • Limpistol
 • Häftapparat
 • Kruka (valfritt)

Så här gör du:

Gör en kon av pappret, så att den blir som en liten partyhatt. Limma ihop kanterna och häfta sedan för ökad stabilitet. För att granen ska kunna stå upp måste vara botten vara jämn – klipp eller vik eventuella bitar som sticker ut! 

Klipp granriset i mindre bitar och börja sedan med att limma fast granriset på pappret. Bäst är det om man börjar nerifrån och jobbar sig uppåt – på så sätt ser man inte limmet. När hela granen är täckt i granris, kan du sätta din nya mini-julgran i en kruka för full effekt!

Bonuspyssel: Gör julklappar i miniatyr och lägg de under “julgranen” genom att slå in små klossar!

Julpyssel med torkade apelsinskivor.
Torkade apelsinskivor är både väldoftande och traditionellt.

Gammeldags girlang av torkade apelsinskivor

Piffa till barnrummet med en girlang av torkade apelsinskivor. Torkade apelsinskivor är ett gammeldags julpyssel som går att använda på en rad olika sätt – som dekoration i en krans, likaväl som en prydnad i bakningen. Detta är även ett utmärkt sätt att få in lite mer färg under juletiden.

Du behöver:
 • Apelsiner
 • Bakplåtspapper
 • Sax
 • Jutesnöre

Så här gör du:

Sätt ugnen på låg värme. Skär apelsinerna i tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt apelsinskivorna torka. Hur länge apelsinskivorna behöver vara inne beror på skivornas tjocklek, storlek och din ugn. 

När du ser att apelsinskivorna är gyllenbruna och ser torra ut, kan du ta ut dem ur ugnen. Det brukar ta ungefär två timmar! Gör sedan  två hål längst uppe i varje skiva med den vassa spetsen av en sax. Låt barnet få trä igenom snöret med några centimeters mellanrum mellan varje apelsinskiva. Sedan är det bara att hänga upp girlangen!

Julpyssla en adventskalender.
Personliga adventskalendrar kan göras på flera olika sätt.

Adventskalender med en personlig twist

En hemmagjord julkalender till barnet är ett roligare och personligare alternativ till den normala chokladkalendern. Det finns många olika kreativa sätt man kan göra den på – allt från små julklappar till påsar med godsaker.

Här hittar du tips på hur du gör en egen adventskalender!

En familj på en vinterpromenad.
En nanny kan ge mer tid till mysiga promenader i snön!

Få mer tid till julmys med en nanny

I juletid är det lätt hänt att tiden smiter iväg och det kan vara svårt att hinna med både jobbet och julklappshandlandet. Våra trygga och utbildade nannies finns tillgängliga att hjälpa till, när du behöver en hjälpande hand i julstöket – de kan hjälpa till på både kvällar och helger. Våra barnvakter är dessutom väldigt kreativa och hjälper gärna till att julpyssla med ditt barn!

Boka en kostnadsfri prova-på-träff hemma hos er och ta chansen att lära känna er nanny innan ni sätter igång på riktigt. Ni kan känna er helt trygga med att lämna ert barn med er nanny, då alla våra barnvakter är noga utvalda, bakgrund kontrollerade och certifierade i HLR för barn! 

Kom igång med vår barnpassning med en trygg och rolig nanny redan idag!