

Publicerad 2022-04-12
Så hanterar du barnets 10 viktigaste utvecklingssprång
Att bli förälder är en stor livsförändring – hur underbar den än är så innefattar det även många tuffa stunder som kan vara svåra att hantera. Särskilt svårt kan det vara att hantera barnets första år, när det alltid är något nytt som händer. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du kan hjälpa både barnet och dig själv genom de viktigaste utvecklingssprången under barnets första 18 månader!
Se även: Få en rolig och trygg nanny som barnen kommer älska!

1. Upplevelser
Här kommer alla känslorna på en och samma gång! I samband med att sinnena utvecklas i vecka 5 så blir barnet allt mer känsligt – både det första leendet såväl som de första riktiga tårarna kan komma i denna fas. Barnet börjar dessutom se bättre och blir därför mer intresserad av sin omgivning – föremål med tydliga kontraster och vinklar är det som gäller.
Ett bra tips på att stimulera barnet är att låta det titta på färgglada objekt i olika former, men se till att vara nära barnet så att de kan se! Närhet överlag är väldigt viktigt för bebisen i vecka 5. En bärsjal hjälper dig att ge ditt barn otroligt mycket tid hud mot hud, samtidigt som du har händerna fria åt annat. Det kan ta några försök innan man lyckas bemästra bärsjalen och det finns många bra videos att lära sig av på YouTube.
Babymassage hjälper även små spända bebismagar vars tarmsystem ännu håller på att utvecklas. Det kan underlätta spädbarnskolik för såväl barnet som föräldrar och syskon!
Få vardagen att gå ihop: Så löser tusentals familjer livspusslet med myNanny

2. Mönster
I vecka 8 börjar bebisen känna igen enkla mönster i världen runt omkring. Du märker säkert att barnet är fascinerad av din prickiga tröja eller randiga byxor!
Barnet håller på att upptäcka sina händer och fötter i denna fasen och kan därför börja gripa efter föremål. Uppmuntra därför bebisen att greppa tag i saker i sin närhet som viktig hjärngympa. Du kan även stimulera bebisen genom att göra olika överdrivna ansiktsuttryck och grimaser!
I denna fas är barnet även fascinerad av ljud, ljus och skuggor. Ett praktiskt tips kan därför vara att hänga en mobil med leksaker över bebisens spjälsäng, vilket kan underhålla bebisen i flera timmar i sträck!

3. Nyanser
En stor milstolpe för barns utveckling sker i vecka 12, då dess omvärld blir en organiserad plats med konstanta förändringar. Barnet börjar också upptäcka sin egen röst och börjar därför experimentera genom att göra olika ljud. Mest spännande är nu nyanserade övergångar för sinnena – ljud och ljus som ökar och minskar i styrka. Dimbara lampor är därför ett utmärkt sätt att stimulera barnet på!
Bebisen kan nu tycka att det är roligt att “flyga flygplan” i din famn, särskilt mycket ifall du gör ljudeffekter! Överlag uppskattar barnet när det händer mycket omkring de.
Hitta en barnvakt nära dig – sök här!
4. Händelser
Vecka 19 är en period för barnet som lätt kan bli överväldigande med alla utvecklingssteg som sker. Barnet kan nu förstå att mönster och upplevelser utgör en händelse – exempelvis att en boll studsar upp och sedan ner. De kan nu även se lika långt som en vuxen och kan koppla ihop det de ser med vad de luktar. För att kunna hantera alla spännande utvecklingar kan barnet därför börja bita eller suga på händerna.
Att höra din röst kan vara en stor tröst till detta – högläs för barnet så att de får höra din röst. Även fast de inte förstår handlingen i böcker, utvecklar detta deras språk- och talutveckling! Leksaker av olika material kan vara extra omtyckt i denna perioden.
Vad kostar en personlig barnvakt?
Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny
5. Relationer
Det är mycket som händer för ett barn i vecka 26 – världen blir en större plats och barnet kan nu uppfatta relationer på ett helt annat sätt! De förstår nu hur föremål och personer förhåller sig till varandra, såsom att en leksak kan ligga under, över eller inuti en låda.
Utöver att kunna förstå enklare fraser och börja krypa, kan barnet börja få separationsångest så fort du lämnar rummet – de förstår inte vart du tar vägen! Ett tips för att hantera detta kan vara att göra tittut-lekar och kurragömma, på så sätt lär de sig att du inte permanent försvinner när du går in i ett annat rum.
Du kan även låta barnet få titta på en leksak i några sekunder, sedan gömma den och fråga barnet var leksaken tog vägen. Efter en kort stund tar du fram leksaken och säger “Här är den!”. Detta är både en stimulerande lek och ett bra sätt för barnet att lära sig beständigheten av objekt!

6. Kategorier
I vecka 37 upptäcker barnet kategorier! De kan nu kategorisera världen omkring sig och förstå samband. Barnet förstår att en hund är en hund, oavsett vilken färg den är eller vare sig den är på bild eller i parken. Du kan hjälpa barnet med detta genom att berätta om det ni ser när nu är ute och går. Ifall ni ser en hund, berätta för barnet att det är en hund och härma hur den låter!
Det är vanligt att många barn tar kategorisering ett steg längre och undersöker hur föremål känns – detta inkluderar att leka med mat för att se om det är mjukt eller hårt! Viktigt är det att de använder alla sinnen, så ge de lov att utforska dessa skillnader. Ett enkelt tips är att variera och bära kläder i olika material – barnet kommer älska din garderobs mångfald av material och textur!
Sandlådan kan vara ett perfekt ställe för barnet att utforska texturer – de kan känna med händerna och gräva i sanden!

7. Sekvenser/ordning
Att vara konstant sysselsatt är något som barnet vill vara när det närmar sig vecka 46. Nu börjar barnet lära sig att sätta ihopa sekvenser för att kunna uppnå ett “mål” – vare sig det är att stapla klossar för att göra ett torn eller att använda en sked för att äta. Barnet förstår med andra ord att saker behöver göras i en viss ordning.
Ett tips är därför att ge barnet olika uppgifter, såsom att be de att trycka på lampknappen för att tända lampan eller att fylla en hink med sand. Ju mer saker barnet får prova på att göra desto bättre utvecklas de!
Barnet kan börja bli mer bestämd och peka eller gestikulera för att be om något. I dessa stunder kan du passa på att öva på att namnge saker för att se om barnet rätt kan identifiera vad det är.

8. Program
När barnet är strax över ett år gammalt i vecka 55 börjar de få en bättre förståelse för sekvenser – alltså att vad som ska hända är beroende på vad som nyss skett. Barnet kan hämta ett objekt för att starta en sekvens, såsom att de hämtar en sko för att sätta igång sekvensen av att gå ut på en promenad. Nu är det mycket “kan själv!” som gäller!
Ett tips är att berätta för ditt barn vad ni gör och vad det är ni ska göra under dagen, såsom “Nu har vi klätt på oss, så nu ska vi äta frukost!”.
Förslag på underhållande och lärorika lekar kan vara att låta barnet hjälpa till att packa upp ett paket eller att leka “prata i telefon”, där du låtsas ha ett kort telefonsamtal och sedan räcker över det till barnet så att de också kan säga något.
Hitta en barnvakt nära dig – sök här!9. Principer/känsloregister
Vid vecka 64 upptäcker ditt barn för första gången att man kan byta program och använda olika strategier för att uppnå ett mål, till skillnad från att bara använda en. Barnet kan alltså planera och göra egna val!
Det är också vid denna period som barnet börjar använda sin egna röst mer – både bokstavligt då de blir bättre på att prata, men också mer symboliskt eftersom de mer bestämt säger emot och vill få sin vilja igenom. Ett bra tips för hur du som förälder kan hantera denna nyfunna självständighet är att låta barnet få välja mellan två alternativ. Om du vet att ditt barn alltid brukar över vad hen ska ha på sig, kan du be barnet att välja mellan två tröjor som du lagt fram. På så sätt får barnet ta ett eget beslut, samtidigt som du undviker en konflikt.
I en situation där barnet blir arg kan du försöka sätta ord på vad det är som barnet känner: “Du är arg för att du råkade tappa din leksak, kom så plockar vi upp den och fortsätter leka!”

10. System
Barnets sista stora språng sker i vecka 75 när barnet nu börjar uppfatta “system” – exempelvis att familjen består av föräldrar och syskon eller att gatan ni bor på är annorlunda från en annan gata. Detta är en spännande tid där barnet börjar utveckla egna normer och värderingar!
Barnet börjar testa gränserna och förstår både att andra människor och barnet själv har egna känslor. En rolig lek som hjälper med detta kan vara att ni “förhandlar” med varandra – vilken leksak ska du leka med och vilken leksak ska ditt barn leka med? Låt barnet få förhandla sig fram!
Utöver det upptäcker barnet även att de kan kontrollera sin egen kropp mer än någonsin. Att få klättra, öva på balansen och göra lättare gymnastikövningar kan vara ett bra sätt för barnet att öva på detta. Ett förslag kan vara att göra detta på en säker plats där de kan hoppa runt och klättra utan att skada sig, detta kan du enkelt fixa genom att lägga kuddar nedanför en säng eller soffa!
Källor:
‘Växa och utforska världen’ av Hetty van de Riit och Frans Plooij (2015)
1177. Barnets utveckling. [online] Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/barn–gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/
Babyhjälp. (2021). Utvecklingssprång – tillfällena då din bebis tar ett språng i utvecklingen. [online] Tillgänglig: https://www.babyhjalp.se/utvecklingssprang/
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Börja med
en prova-på-träff
utan bindning
Trygg barnpassning:
- Personligt utvalda barnvakter
- Gedigen bakgrundskontroll
- Utbildade och certifierade
- Finns över hela Sverige
- Nanny för alla åldrar
- Alla tider & dagar i veckan
- Flexibla upplägg
- Enkelt att komma igång
- Prova-på-träff