Malin Hellberg på myNanny

Publicerad 2022-04-12

Så hanterar du barnets 10 viktigaste utvecklingssprång

Att bli förälder är en stor livsförändring – hur underbar den än är så innefattar det även många tuffa stunder som kan vara svåra att hantera. Särskilt svårt kan det vara att hantera det allra första året, när det alltid är något nytt som händer. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du kan både hjälpa barnet och dig själv genom de viktigaste utvecklingssprången under barnets första 18 månader! 

Få en rolig och trygg nanny som barnen kommer älska – läs mer!

Vad är ett utvecklingssprång?

Ett utvecklingssprång är en spännande period i ditt barns liv när de går igenom en intensiv och betydande utvecklingsfas. Under dessa faser upplever barnet snabba förändringar i hur de tänker, uppfattar världen omkring sig och interagerar med den. Utvecklingssprången kan inkludera förbättrinhar inom färdigheter som språk, motorik, känslomässig förståelse och social interaktion.

Idén om utvecklingssprång kommer ifrån forskningen i boken ”Wonder Weeks” eller ”Växa och upptäcka världen” av Hetty van de Rijt och Frans X. Plooij. Teori identifierar specifika perioder när barn vanligtvis genomgår dessa utvecklingssprång samt beskriver dem i detalj.  utmaningar och framsteg som barnet upplever under dessa tider.

Hur vet jag att mitt barn tagit ett utvecklingssprång?

Många gånger noterar föräldrar förändringar i sina barns beteende men dessa kan ibland misstolkas som tecken på att de börjar få tänder eller att något är fel. Under utvecklingssprången kan barnet bli mer känsligt, klängigt eller krävande, samtidigt som de visar ökad nyfikenhet och en stark vilja att utforska sin omgivning. 

Det är viktigt att komma ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt, vilket innebär att tidpunkten för utvecklingssprången kan variera något, även mellan syskon. För en del barn kommer sprången vara tydligare och för andra mindre men att vara medveten om dessa tecken kan hjälpa dig som förälder. Om du vet vad du har att förvänta dig kan du se till att erbjuda lite extra stöd och uppmärksamhet när det behövs.

1. Upplevelser

Här kommer alla känslorna på en och samma gång! I samband med att sinnena utvecklas i vecka 5 så blir barnet allt mer känsligt – både det första leendet såväl som de första riktiga tårarna kan komma i denna fas. Barnet börjar dessutom se bättre och blir därför mer intresserad av sin omgivning – föremål med tydliga kontraster och vinklar är det som gäller.

Ett bra tips på att stimulera barnet är att låta det titta på färgglada objekt i olika former, men se till att vara nära barnet så att de kan se! Närhet överlag är väldigt viktigt för bebisen i vecka 5. En bärsjal hjälper dig att ge ditt barn otroligt mycket tid hud mot hud, samtidigt som du har händerna fria åt annat. Det kan ta några försök innan man lyckas bemästra bärsjalen och det finns många bra videos att lära sig av på YouTube.

Babymassage hjälper även små spända bebismagar vars tarmsystem ännu håller på att utvecklas. Det kan underlätta spädbarnskolik för såväl barnet som föräldrar och syskon!

2. Mönster

I vecka 8 börjar bebisen känna igen enkla mönster i världen runt omkring. Du märker säkert att barnet är fascinerad av din prickiga tröja eller randiga byxor! 

Barnet håller på att upptäcka sina händer och fötter i denna fasen och kan därför börja gripa efter föremål. Uppmuntra därför bebisen att greppa tag i saker i sin närhet som viktig hjärngympa. Du kan även stimulera bebisen genom att göra olika överdrivna ansiktsuttryck och grimaser!

Det är vanligt att barn i denna fas fascineras av ljud, ljus och skuggor. Ett praktiskt tips kan därför vara att hänga en mobil med leksaker över bebisens spjälsäng, vilket kan underhålla bebisen i flera timmar i sträck!

3. Nyanser

En stor milstolpe för barns utveckling sker i vecka 12, då dess omvärld blir en organiserad plats med konstanta förändringar. Barnet börjar också upptäcka sin egen röst och många barn börjar därför experimentera genom att göra olika ljud. Mest spännande är nu nyanserade övergångar för sinnena – ljud och ljus som ökar och minskar i styrka. Dimbara lampor är därför ett utmärkt sätt att stimulera barnet på!

Bebisen kan nu tycka att det är roligt att “flyga flygplan” i din famn, särskilt mycket ifall du gör ljudeffekter! Överlag uppskattar barnet när det händer mycket omkring de. 

4. Händelser

Vecka 19 är en period för barnet som lätt kan bli överväldigande med alla utvecklingssteg som sker. Barnet kan nu förstå att mönster och upplevelser utgör en händelse – exempelvis att en boll studsar upp och sedan ner. De kan nu även se lika långt som en vuxen och kan koppla ihop det de ser med vad de luktar. För att kunna hantera alla spännande utvecklingar kan barnet därför börja bita eller suga på händerna.

Att höra din röst kan vara en stor tröst till detta – högläs gärna sagor för barnet så att de får höra och kan känna igen din röst. Även fast de inte förstår handlingen i böcker, utvecklar detta deras språk- och talutveckling! Leksaker av olika material kan vara extra omtyckt i denna perioden.

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

5. Relationer

Det är mycket som händer för ett barn i vecka 26 – världen blir en större plats och barnet kan nu uppfatta relationer på ett helt annat sätt! De förstår nu hur föremål och personer förhåller sig till varandra, såsom att en leksak kan ligga under, över eller inuti en låda. 

Utöver att kunna förstå enklare fraser och börja krypa, vill barnet gärna vara med hela tiden. Många barn kan nu börja uppleva separationsångest så fort föräldern lämnar rummet – de förstår inte vart du tar vägen!  Ett tips för att hantera detta kan vara att göra tittut-lekar och kurragömma, på så sätt lär de sig att du inte permanent försvinner när du går in i ett annat rum. 

Du kan även låta barnet få titta på en leksak i några sekunder, sedan gömma den och fråga barnet var leksaken tog vägen. Efter en kort stund tar du fram leksaken och säger “Här är den!”. Detta är både en stimulerande lek och ett bra sätt för barnet att lära sig beständigheten av objekt! 

6. Kategorier

I vecka 37 upptäcker barnet kategorier! De kan nu kategorisera världen omkring sig och förstå samband. Barnet förstår att en hund är en hund, oavsett vilken färg den är eller vare sig den är på bild eller i parken. Du kan hjälpa barnet med detta genom att berätta om det ni ser när nu är ute och går. Ifall ni ser en hund, berätta för barnet att det är en hund och härma hur den låter!

Det är vanligt att många barn tar kategorisering ett steg längre och undersöker hur olika saker känns – detta inkluderar att leka med mat för att se om det är mjukt eller hårt! Att få använda alla sinnen är en viktig del av barnets tillväxt och lärande, så ge dem lov att utforska dessa skillnader. Ett enkelt tips är att variera och bära kläder i olika material – barnet kommer älska din garderobs mångfald av material och textur! 

Sandlådan kan vara ett perfekt ställe för barnet att utforska texturer – de kan känna med händerna och gräva i sanden!

7. Sekvenser/ordning

Att vara konstant sysselsatt är något som barnet vill vara när det närmar sig vecka 46. Nu börjar barnet lära sig att sätta ihopa sekvenser för att kunna uppnå ett “mål” – vare sig det är att stapla klossar för att göra ett torn eller att använda en sked för att äta. Barnet förstår med andra ord att saker behöver göras i en viss ordning.

Ett tips är därför att ge barnet olika uppgifter, såsom att be de att trycka på lampknappen för att tända lampan eller att fylla en hink med sand. Låt barnet testa sig fram – desto mer saker de får prova på att göra desto bättre utvecklas de!

Barnet kan börja bli mer bestämd och peka eller gestikulera för att be om något. I dessa stunder kan du passa på att öva på att namnge saker för att se om barnet rätt kan identifiera vad det är. 

8. Program

När barnet är strax över ett år gammalt i vecka 55 börjar de få en bättre förståelse för sekvenser – alltså att vad som ska hända är beroende på vad som nyss skett. Nu börjar många barn experimentera för att se vad som händer när de gör olika saker. Barnet kan hämta ett objekt för att starta en sekvens, såsom att de hämtar en sko för att sätta igång sekvensen av att gå ut på en promenad. Nu är det mycket “kan själv!” som gäller!

Ett tips är att berätta för ditt barn vad ni gör och vad det är ni ska göra under dagen, såsom “Nu har vi klätt på oss, så nu ska vi äta frukost!”. 

Förslag på underhållande och lärorika lekar kan vara att låta barnet hjälpa till att packa upp ett paket eller att leka “prata i telefon”, där du låtsas ha ett kort telefonsamtal och sedan räcker över det till barnet så att de också kan säga något.

9. Principer/känsloregister

Vid vecka 64 upptäcker ditt barn för första gången att man kan byta program och använda olika strategier för att uppnå ett mål, till skillnad från att bara använda en. Barnet vill och kan alltså planera och göra egna val!

Det är också vid denna period som barnet börjar använda sin egna röst mer – både bokstavligt då de blir bättre på att prata, men också mer symboliskt eftersom de mer bestämt säger emot och vill få sin vilja igenom. Ett bra tips för hur du som förälder kan hantera denna nyfunna självständighet är att be barnet välja mellan två alternativ. Om du vet att ditt barn alltid bråkar över vad hen ska ha på sig, kan du be dem att välja mellan två tröjor som du lagt fram. På så sätt får barnet ta ett eget beslut, samtidigt som du undviker en konflikt.

I en situation där barnet blir arg kan du försöka sätta ord på vad det är som barnet känner: “Du är arg för att du råkade tappa din leksak, kom så plockar vi upp den och fortsätter leka!”

10. System

Barnets sista stora språng sker i vecka 75 när barnet nu börjar uppfatta “system” – exempelvis att familjen består av föräldrar och syskon eller att gatan ni bor på är annorlunda från en annan gata. Detta är en spännande tid där många barn börjar utveckla egna normer och värderingar!

Barnet börjar testa gränserna och förstår både att andra människor och barnet själv har egna känslor. En rolig lek som hjälper med detta kan vara att ni “förhandlar” med varandra – vilken leksak ska du leka med och vilken leksak ska ditt barn leka med? Låt barnet få förhandla sig fram!

Utöver det upptäcker barnet även att de kan kontrollera sin egen kropp mer än någonsin. Att få klättra, öva på balansen och göra lättare gymnastikövningar kan vara ett bra sätt för barnet att öva på detta. Ett förslag kan vara att göra detta på en säker plats där de kan hoppa runt och klättra utan att skada sig, detta kan du enkelt fixa genom att lägga kuddar nedanför en säng eller soffa!

Håll ögonen öppna för andra förklaringar

Att förklara utmanande perioder hos barn med utvecklingssprång kan vara tröstande för nya föräldrar. Dock är det viktigt att vara försiktig och inte blint lita på dessa förklaringar. Att enbart koppla barnets beteende till en specifik utvecklingsfas kan leda till att man förbiser andra möjliga orsaker till förändringar i beteendet.

När det sker ett hopp i ditt barns utveckling och de plötsligt beter sig annorlunda är det klokt att reflektera lite extra. Finns det några påtagliga förändringar i omgivningen som kan ha påverkat barnet? Bland annat kan utomstående stress orsaka plötsliga förändringar hos barn och det, till skillnad från de flesta utvecklingssprång, kan du som förälder vara med och påverka. Var därför uppmärksam på barnets omgivning och betrakta teorin om utvecklingssprång med en nypa salt. Barn utvecklas i sin egen takt men medvetenheten om dessa 10 språng kan ge en användbar ram att hålla koll på.

Läs mer om hur du kan lösa vardagspusslet med en barnvakt från myNanny!


Källor:

‘Växa och utforska världen’ av Hetty van de Riit och Frans Plooij (2015)

1177. Barnets utveckling. [online] Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/barn–gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/

Babyhjälp. (2021). Utvecklingssprång – tillfällena då din bebis tar ett språng i utvecklingen. [online] Tillgänglig: https://www.babyhjalp.se/utvecklingssprang/