Sara Wångmar på myNanny

Publicerad 2023-03-01

8 klassiska och folkkära sagor för barn

Sagor är en viktig del av vår barndom och har varit det i många generationer. De förmedlar livsviktiga lärdomar, berättar om fantasifulla världar och hjälper till att forma vårt sätt att tänka. I den här artikeln har vi samlat en lista på de mest älskade och tidlösa sagorna för barn!

Läs mer om våra trygga och säkra nannies!

Att läsa sagor tillsammans är ett mysigt sätt att spendera tid tillsammans.

Den förtrollande grytan

”Den förtrollande grytan” är en klassisk saga som handlar om en listig räv som försöker stjäla en gryta full med guld från en trollkarl. Den förmedlar budskapet om att det inte lönar sig att vara bedräglig och att det är viktigt att vara tacksam för det man har!

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Vargen och de 7 getterna

Sagan ”Vargen och de 7 getterna” är en rolig och gripande berättelse som lär ut viktiga livslektioner om list, mod och samarbete. I sagan följer vi en varg som försöker stjäla sju getter från deras hem i en stuga ute på landet. De sju getterna är finurliga nog att börja ställa frågor till vargen och de lyckas till slut bli av med honom.

Det sitter en tiger i tekannan

”Det sitter en tiger i tekannan” är en rolig och fantasifull saga som handlar om en tiger som sätter sig i en stor tekanna. Familjen som äger tekannan gör allt för att få ut tigern så att de kan fika tillsammans, men det är inte förrän när någon ber tigern snällt som han hoppar ut. Sagan läs och älskas av barn runt om i världen!

Bidrottningen

Denna saga av Bröderna Grimm följer tre kungasöner som hittar ett förtrollat slott i skogen. Kungasönerna får olika uppdrag för att tävla om vem som får gifta sig med prinsessorna som bor i det magiska slottet. Sagan har ett fint budskap om vänlighet och hur viktigt det är att inte döma andra efter deras utseende.

Prinsessan som aldrig log

Denna klassiska saga handlar om en prinsessa som aldrig ler eller visar någon form av känslor. Hon har inte skrattat på många år och hennes föräldrar, kungen och drottningen, är oroliga och bekymrade över hennes tillstånd. “Prinsessan som aldrig log” är en saga med ett slut som kommer att fånga hjärtan hos både barn och vuxna.

Elddonet

”Elddonet” är en folkkär saga av H.C Andersen som följer en ung soldat som en dag stöter på en häxa. Häxan behöver soldatens hjälp eftersom hon har tappat sitt elddon i ett ihåligt träd, vilket leder soldaten till ett händelseförlopp fullt av magi och äventyr.

Guldlock och de tre björnarna

En av de mest populära sagorna för barn genom tiderna är ”Guldlock och de tre björnarna”. Sagan handlar om en liten flicka vid namn Guldlock som en dag beslutar hon sig för att smita sig in i ett hus där tre björnar bor. Det är en saga som lär ut att det är viktigt att vara snäll och hjälpsam mot andra oavsett vem de är. Det är också en saga som uppmuntrar till att inte döma andra innan vi vet hela historien.

Prins Lini

Denna isländska saga handlar om Prins Lini som får en pilbåge i födelsedagspresent. Prinsens pappa Kungen vill att prinsen ska skjuta en hjort med pilen och anställer en jägare som ska hjälpa prinsen att bli en modig man. Väl ute i skogen blir Prins Lini istället kidnappad av ett par jättekvinnor! Berättelsen om Prins Lini är en fin saga som har flera viktiga budskap för barn.

Få en handplockad nanny efter din familjs behov och önskemål!

Mer tid till godnattsagor med myNanny

Att få kvalitetstid tillsammans är inte alltid lätt när det är mycket man måste hinna med att göra i vardagen. Med en nanny som hjälper till får du mer tid till godnattsagor och mys med familjen. Kontakta oss så matchar vi dig med en barnvakt som passar just din familj!

Vi löser livspusslet åt dig – få ett gratis prisförslag!