Sara Wångmar på myNanny

2023-04-16

8 roliga sätt att berätta för ditt barn att de ska få ett syskon

Det kan vara svårt att hitta rätt sätt att berätta för sitt barn att de ska få ett nytt syskon. Vi har listat 8 roliga och kreativa idéer så att du kan göra det till något speciellt för både ditt barn och hela familjen!

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med barnpassning här!

Det finns många olika sätt att berätta till ditt barn att du är gravid.

En “storasyskon-låda”

En rolig idé är att skapa en ”storasyskon-låda”. Fyll den med leksaker, böcker och andra små gåvor som ditt barn kan ha glädje av när barnet kommer. När du överlämnar lådan kan du säga till ditt barn att de är stora nog att bli ett storasyskon!

Trygg och rolig barnpassning med en personlig barnvakt från myNanny

Lös livspusslet – börja med en prova-på-träff!

Gör en skattjakt

Anordna en skattjakt där ditt barn letar efter ledtrådar och slutligen hittar en present som avslöjar att de ska bli ett storasyskon. Göm ledtrådarna runt i hemmet eller trädgården och se till att det är enkelt för ditt barn att hitta dem.

Att läsa en bok om att bli syskon kan göra det enklare för barnet att förstå.

Läs böcker om att bli ett syskon

Böcker är ett fantastiskt verktyg för att avslöja till ditt barn att de ska få ett syskon! Det finns många roliga och interaktiva böcker om ämnet. Böcker såsom Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren eller Boken om att få syskon av Maria Frensborg och Maija Hurme kan hjälpa att förklara för ditt barn vad som kommer att hända när syskonet kommer. Böckerna kan också ge ditt barn en chans att ställa frågor och uttrycka sina känslor om den nya bebisen.

Ge dem en ”storasyster” eller ”storebror” tröja

Ge ditt barn en tröja med texten ”Storasyster” eller ”Storebror” på den. Det är en superenkel men samtidigt en rolig idé som kan få ditt barn att känna sig speciell och involverad i välkomnandet av den nya familjemedlemmen

Pyssla en present tillsammans till bebisen!

Välj ut en present till bebisen

En rolig idé kan vara att ta med ditt barn på en shoppingtur för att välja ut en present till den nya bebisen. Låt dem få välja ut något de tror att bebisen kommer att gilla! Det kan vara allt från en mjuk leksak till kläder. 

En annan rolig idé kan vara att pyssla en present tillsammans med ditt barn. Detta kan vara ett gemensamt projekt som skapar minnen och ger ditt barn en känsla av delaktighet!

Ta med ditt barn till ultraljudet

Att ta med ditt barn till ultraljudet kan vara en spännande upplevelse som skapar en känsla av delaktighet. Att höra och se sitt lillasyskon på en skärm kan hjälpa ditt barn att förstå och förbered sig på ankomsten av sitt nya syskon.

Involvera ditt barn i att berätta om graviditeten till era andra familjemedlemmar.

Låt barnet få vara med och berätta till resten av familjen

En rolig idé kan vara att involvera ditt barn i att avslöja graviditeten för resten av familjen. Berätta för ditt barn att de ska få ett nytt syskon och att du behöver deras hjälp att dela nyheten. Låt sedan barnet berätta för alla att de ska bli storasykon nästa gång du har vänner eller familj över. Deras reaktioner kommer garanterat få ditt barn att känna sig viktig!

Visa barnet deras fotoalbum

Ett annat roligt sätt för att få en bättre förståelse för den nya bebisen är genom att visa dem deras fotoalbum. Berätta för dem om tiden på BB, deras första ord, när de började gå och när de träffade släkten för första gången. Du kan sedan övergå till att prata om hur det kommer att vara när det kommer en till bebis.

Våra utbildade och certifierade barnvakter kan göra övergången enklare.

Få hjälp med bebisen av en barnvakt

Att ta hand om en nyfödd bebis kan vara en utmaning. myNanny kan hjälpa dig med professionell barnpassning från en barnvakt som har erfarenhet med att passa barn i alla åldrar, inklusive spädbarn. Alla barnvakter från myNanny är certifierade och utbildade, så att du kan känna dig trygg att du lämnar ditt barn i säkra händer.

Vi hjälper dig att lösa livspusslet – läs mer här!