2023-04-09

Sara Wångmar på myNanny

Fyra enkla steg för att organisera en lyckad skattjakt till barnkalaset

Skattjakt är en klassisk aktivitet som kan anpassas efter olika teman. Leken går ut på att barnen får leta efter gömda skatter med hjälp av ledtrådar och tips. I den här artikeln hittar du våra bästa tips på hur du arrangerar en lyckad skattjakt till barnkalaset!

Få hjälp av en personlig nanny – läs mer här!

En skattjakt är en klassisk aktivitet för barnkalas.

Förberedelser

För att organisera en lyckad skattjakt behöver du först bestämma en plats där skattjakten ska ske. Det kan vara i din trädgård, på en lekplats eller inomhus om du har tillräckligt med utrymme. Det är viktigt att du väljer en plats som är lättillgänglig och säker för barnen att leka på. 

När du har valt en plats behöver du gömma skatterna som barnen ska leta efter. Skatterna kan exempelvis vara små föremål, presenter eller godis. En rolig idé kan vara att gömma pusselbitar som barnen måste hitta för att pussla ihop en bild på skatten.

Svårt att få livspusslet att gå ihop?

Sara på myNanny här! Få hjälp i vardagen av en utbildad och pålitlig nanny.

Mer om myNanny
Ledtrådar gör skattjakten mer spännande!

Ledtrådar

Ledtrådar är en viktig del av skattjakten och kan vara både enkla och svåra beroende på barnens ålder. Ledtrådarna kan vara skriftliga eller muntliga och kan vara både konkreta och abstrakta. En ledtråd kan exempelvis vara att “skatten finns på något som åker fram och tillbaka men aldrig kommer någon vart”, det vill säga att skatten finns på en gunga.

Ledtrådarna kan vara skrivna, ritade på en karta eller muntliga och de bör vara anpassade efter barnens ålder. Du kan också inkludera olika utmaningar eller hinder längs vägen för att göra det mer spännande! Ett exempel på en utmaning är att barnen får en ledtråd om någon av dem kan göra fem armhävningar eller träffa en boll i ett fotbollsmål.

Ge barnen en karta med regler och ledtrådar.

Regler

Innan skattjakten börjar är det viktigt att du förklarar reglerna för barnen. Reglerna kan vara enkla, som att ”leta efter gömda skatter och ta med dem tillbaka till basen” eller mer komplexa om du har valt ett tema som kräver det.

När reglerna för skattjakten är glasklara för alla deltagare är det dags att bjuda in barnen till skattjakten. Berätta för dem om skattjakten och ge dem deras första ledtråd. Det är viktigt att vara tydlig med reglerna så att alla barn kan ha kul och vara trygga under leken.

När skattjakten väl är igång är det viktigt att hålla ögonen på barnen och se till att alla får vara med och att ingen blir utelämnad. Om barnkalaset har barn i olika åldrar är det viktigt att alla barn kan delta och klara av utmaningarna.

Ge ledtrådar efter behov och försök att hålla spänningen vid liv genom att exempelvis sätta på musik eller genom att lägga till oväntade överraskningar längs vägen.

Skattjakter är perfekta för att barnen ska bli av med spring i benen.

Belöningar

När barnen har hittat skatten är det dags att avsluta leken och fira med en belöning såsom att det är dags för tårta! Belöningen kan även vara presentpåsar, godis eller något annat som du vet att barnen uppskattar. Tacka barnen för deras deltagande och beröm dem för deras insats och samarbete under skattjakten!

Få hjälp med barnkalaset av en barnvakt från myNanny.

Lugnare barnkalas med hjälp av en myNanny

Att ha en barnvakt på barnkalaset kan vara en stor hjälp för dig som förälder. Med en erfaren och pålitlig barnvakt på plats kan du koppla av och ha kul tillsammans med barnen, istället för att behöva oroa sig för att något går fel. Vare sig du behöver hjälpt på ett barnkalas eller om du behöver mer regelbunden hjälp i vardagen, kan vi handplocka en nanny åt dig efter dina specifika behov.

Våra barnvakter finns tillgängliga i hela Sverige – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: Att matcha er med en trygg nanny!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta