Publicerad 2022-05-10

Malin Hellberg på myNanny

10 kreativa tips på pyssel för barn

Att pyssla med barn är en älskad aktivitet bland både barn och vuxna – stora som små. Utöver att vara roligt, är det dessutom ett utmärkt sätt för barn att utveckla sin kreativitet och finmotorik! Det enda som sätter gränsen är den egna fantasin och den brukar det vara gott om hos barn.

Söker du en noggrant utvald barnvakt? Läs mer om myNanny här!

1. Toarullen blir en flygande drake som sprutar eld

Pyssel för barn i ålder 2-7 år

Du behöver:
 • En toarulle
 • Grön färg
 • Pompombollar
 • Rörliga ögon eller klistermärkesögon
 • Silkespapper (röd, gul och orange)
 • Lim (limpistol fungerar bäst!)

Så gör du:

Börja med att måla toarullen grön. Ta sedan fram silkespappret och klipp ut smala remsor (ca 2 cm breda). Remsorna kommer bli eldsflammorna! 

I den ena änden limmar du fast eldsflammorna på insidan av toarullen. Limma därefter fast två stycken pompombollar vid andra änden, så att de blir som drakens ögon.

Sätt sedan fast eller limma de rörliga ögonen/klistemärkesögonen på pompombollarna. Till sist limmar du fast två mindre pompombollar som näsborrar.

När allt har torkat kan barnet testa att blåsa i rullen, så att eldsflammorna rör på sig!

Svårt att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Med hjälp av en kreativ och påhittig barnvakt får barnen en riktigt rolig stund.

Mer om myNanny

2. Barnens finaste pärlorna blir nya favorit skålen 

Pyssel för barn i ålder 6-12 år

Du behöver:
 • Pärlor
 • Matolja
 • En skål eller form

Så gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj insidan av en ugnsfast skål med matolja. 

Häll sedan i pärlorna i skålen och täck hela insidan. Antingen kan barnet hälla pärlor i olika färger i skålen eller försöka göra ett mönster. Bäst är det om det endast är ett “lager” av pärlor, så att tjockleken inte blir för ojämn!

Sätt skålen med pärlorna i ugnen i ca 15 minuter eller tills pärlorna har smält. Låt skålen stå och svalna en stund, sedan är du klar!

3. Linda en färgglad vas av garn

Pyssel för barn i ålder 4-12 år

Du behöver:
 • En vas eller flaska (exempelvis en juice flaska i glas!)
 • Hobbylim
 • Garn i olika färger
 • Sax

Så gör du:

Ställ vasen eller flaskan upp och ner. Var noga med att täcka ytan som den står på. Måla den sedan med hobbylim tills du täckt hela vasen/flaskan, men låt botten (vilket nu är toppen!) vara.

Nu kommer det roliga! Börja att linda in vasen/flaskan med garn. Tryck försiktigt ihop trådarna för att täppa till eventuella små luckor. Experimentera gärna med olika färger på garn och mönster för ett färgglatt resultat.

Fortsätt tills du täckt hela vasen och låt den torka! 

4. En miniatyrträdgård åt barnens älvor

Pyssel för barn i ålder 4-10 år

Du behöver:
 • En papperstallrik
 • Trolldeg eller lera
 • Lim (hobbylim och/eller limpistol)
 • Saker från naturen (exempelvis mossa och små stenar)
 • Glasspinnar
 • Färg 

Så gör du:

Vänd papperstallriken upp och ner. Ta blå färg och måla en liten damm på valfri plats. Måla resten av papperstallriken grön och använd mörkare nyanser för att gestalta gräs. Du kan enkelt göra mörkare färger genom att blanda grön färg med lite grå eller svart färg!

Rulla leran till 2 cm tjocka korvar och tryck in leran runt kanten på papperstallriken. Måla leran grön för att matcha gräset. Om du inte har tillgång till stenar, kan du alltid göra dem av leran!

Klipp glasspinnarna på mitten och sätt de i leran runt kanten för att bilda ett staket! Limma fast glasspinnar tvärs över pinnarna i leran för att få det att se mer ut som ett staket, du kan även måla staketet om du vill.

Häll hobbylim på dammen och låt det torka. När limmet har torkat ser dammen “blöt” ut!

Dekorera trädgården hur du än vill och var kreativ! Limma fast mossa och stenar, gör små träd av pinnar eller sätt dit leksaksdjur så att det blir en hage. Ta da! 

5. Skoja till en kruka med färgglad acrylic pouring

Pyssel för barn i ålder 3-12 år

Du behöver:
 • En kruka
 • Akrylfärg
 • Vatten
 • Muggar att hälla färg i

Så gör du:

Acrylic pouring är en teknik som innebär att du häller färg över ett objekt, så att det får en marmorliknande effekt. 

Börja med att täcka arbetsytan ordentligt – med detta pyssel är lätt att spilla! Ett bra tips är att måla krukan vit innan du sätter igång med acrylic pouring. En vit grundyta gör att färgerna verkligen “poppar”. Om din kruka har ett hål i botten, se till att tejpa igen det innan du börjar.

Häll i de respektive färgerna i en varsin mugg och blanda färgen med vatten tills konsistensen blir som filmjölk. Efter det ska du försiktigt hälla över alla färgerna i en större mugg, vars innehåll du sedan häller över krukan. Om färgen inte skulle täcka hela krukan, kan du försiktigt lyfta den och vinkla den så att hela ytan täcks. 

Torka sedan bort all färg som hamnat på arbetsytan och låt krukan torka! Nu har ni en personlig kruka att plantera blommor eller varför inte börja odla i?

6. Låt små händer dekorera ett eget armband av naturens skatter

Pyssel för barn i ålder 2-7 år

Du behöver:
 • Silvertejp
 • Naturen: blommor, löv, stenar 

Så gör du:

Detta är ett pyssel som även fungerar som en rolig aktivitet! Klipp av en bit silvertejp och gör ett armband av det, där den silvriga sidan ligger mot barnets handled och den klistriga sidan utåt. 

Under er promenad kan barnet leta efter blommor och löv som de kan sätta på sitt armband. Förslagsvis kan ni bestämma ett tema eller färgschema som barnet kan utgå ifrån!

7. Färg, vatten och stor skaparglädje

Pyssel för barn i ålder 2-6 år

Du behöver:
 • Tuschpennor
 • Vitt papper
 • En plastpåse (helst genomskinlig)
 • Sprayflaska med vatten

Så gör du:

Lägg plastpåsen platt på en yta och låt barnet rita på påsen med tuschpennor. Allra bäst är det om barnet ritar lite huller-om-buller med stora färgblock! Alltså ska det inte vara detaljerade objekt utan istället mer abstrakt.

Låt sedan barnet spraya plastpåsen lätt med vatten – tillräckligt så att påsen blir blöt men inte så att det blir pölar! Ta sedan pappret och lägg det på påsen. Tryck lätt så att det blir fuktigt och täcker hela ritytan. Dra försiktigt av pappret och se resultatet! Voilà!

8. Barnens egna favoritglass

Pyssel för barn i ålder 2-5 år

Du behöver:
 • Pompombollar
 • Glasspinnar
 • Tjockare papper
 • Dubbelhäftande tejp eller limpistol

Så gör du:

Hjälp barnet att klippa ut en glassform från pappret. Tejpa eller limma fast glasspinnen på botten av “glassen”. Barnet kan sätta fast pompombollarna på glassen genom att använda antingen dubbelhäftande tejp eller lim!

Om ni vill kan ni sätta pompombollarna på båda sidorna av pappret – dubbel glass-glädje!

9. Så enkelt gör ni familjens coolaste penna

Pyssel för barn i ålder 5-12 år

Du behöver:
 • Plastblomma
 • Penna
 • Grön washi-tejp eller liknande

Så gör du: 

Ta plastblomman och klipp av majoriteten av stjälken, så att det bara blir max 5 cm kvar. Lägg blomman bredvid pennan och tejpa fast den.

Börja sedan att linda den gröna tejpen runt pennskaftet, vilket kommer bli den nya stjälken! När du kommit till botten är det bara att klippa tejpen och så är du klar!

10. Fånga solens färgstarkaste strålar

Pyssel för barn i ålder 6-14 år

Du behöver:
 • Gamla mindre kakformar i metall (som du inte är särskilt rädd om)
 • Genomskinliga pärlor i plast
 • Snöre

Så gör du: 

Detta är busenkelt! Värm ugnen till 200 grader.

Lägg pärlor i en mindre kakform. Gör mönster eller variera med olika färger! Lägg sedan in formarna i ugnen i ca 10 minuter tills pärlorna har smält samman. Ta ut formarna ur ugnen och låt de svalna.

När solfångarna har svalnat är det dags att borra ett litet hål närmare kanten. Nu kan ni hänga upp de med ett snöre i fönstret eller i ett träd!

Psst! Dessa passar perfekt som julgranskulor! Gör granen lite mer personlig genom att låta barnen pyssla.

Därför är pyssel bra för barns utveckling

Enligt forskning är pyssel ett fantastiskt bra sätt för barn att utvecklas på flera olika sätt – finmotoriskt, kreativt och i sitt individuella uttryck. Dessa färdigheter är särskilt viktiga att träna på under förskoleåldern då barn utvecklas däri som mest. Pyssel är ett bra och roligt sätt att i praktiken hjälpa förskolebarn att öva på till exempel storleks-  och färgkontraster!

Stärk relationen genom att pyssla med ditt barn

Utöver att pyssel stärker barnets individualitet och självkänsla, är det också ett sätt för barn att utveckla sin kommunikation och sociala förmåga. Genom att samarbeta med sin förälder eller barnvakt, känner barnet sig del av en positiv och social gemenskap! För barn som ännu inte lärt sig att prata, möjliggör pyssel att barnet kan uttrycka och formulera sina tankar. Pyssel kan dessutom öka  känslan av tillhörighet och  är en viktig del i kulturella traditioner världen över! 

Att skapa och pyssla är något som är både kul och berikande. Vi hoppas våra tips ger er många mysiga stunder tillsammans! 

Vi matchar dig med den perfekta barnvakten – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

Braxell, S (2010) Skapande barn- att arbeta med bild i förskolan. Lärarförbundet förlag: ISBN: 978-91-9776-157-4
Brown, D. E (2020) The Art Of Early Childhood Education. National Association of State Boards of Education.
Gunnarsson, E., & Löfstrand, S. (2021). Bildskapande, genus och jämställdhet i förskolan : En studie om tre förskollärares syn kring genus och jämställdhet i barns bildskapande (Dissertation). Hämtad från http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-34654
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som ni verkligen kan lita på!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta