Sara Wångmar på myNanny

2023-02-22

Därför ska du odla med barn – även om du inte har gröna fingrar

Att odla med barn är en fantastisk upplevelse för både vuxna och barn. Det ger en möjlighet att lära sig om växters livscykel, jordbruk och hållbarhet, samtidigt som det främjar gemenskap, kreativitet och hälsa. I denna artikel kommer vi att utforska de många fördelarna med att odla med barn, hur man kommer igång och några tips för en riktigt lyckad odling!

Få en personlig nanny som kan följa ditt barns utveckling. Läs mer om våra certifierande nannies här!

Fördelarna med att odla med barn är många!

Fördelar med att odla med barn

Det finns många fördelar med att odla med barn – det är inte bara plantorna som kommer att växa snabbt!

Lärande
Odling är en fantastisk lärandeupplevelse för både vuxna och barn. Genom att odla med barnen lär de sig om växters livscykel, växtens behov av ljus, vatten och näring.

Hållbarhet
Att odla sina egna grönsaker kan hjälpa barnen att förstå vikten av hållbarhet och vad det innebär att ta hand om vår planet. De kan lära sig om kompostering, återvinning och hållbara odlingsmetoder.

Hälsa
Både ditt barns hälsa och välbefinnande kan främjas av att odla tillsammans. Genom att odla med barnen får de frisk luft, solsken och motion samtidigt som de lär sig om vikten av att äta en hälsosam kost.

Gemenskap
Kollektiv odling kan skapa en känsla av gemenskap mellan familjemedlemmar eller grannar. Det kan vara ett kul projekt att göra tillsammans och ett sätt att lära känna varandra bättre. Bor du i lägenheten kan du till exempel höra om möjligheterna om en gemensam odling på innergården med din hyres- eller bostadsförening eller utforska om det finns lediga kolonilotter i närheten!

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Att odla är även givande och rekreativt för dig som förälder!

Så kommer du igång att odla med barn

Att odla med små barn behöver inte vara komplicerat. Här är några tips för att komma igång:

Välj rätt plats
Välj en plats där det finns tillräckligt med solsken och där marken är lämplig för odling. Om du inte har tillgång till en trädgård går det utmärkt att odla i krukor eller odlingslådor på balkongen.

Välj lämpliga grönsaker
Välj grönsaker som är enkla att odla och som barnen tycker om att äta. Några exempel på enkla och tacksamma grönsaker att fröså är morötter, tomater och paprika.

Använd organiskt gödsel
Använd organiskt gödsel för att hålla jorden näringsrik. Du kan köpa organiskt gödsel i de flesta trädgårdsbutiker.

Använd lämpliga verktyg
Köp eller låna lämpliga verktyg för att göra arbetet enklare. En spade, handskar och en vattenkanna kan vara till stor hjälp.

Planera i förväg
Planera i förväg vad du vill odla och när du ska så eller plantera. Se till att du har tillräckligt med tid och utrustning för att ta hand om din odling.

8 tips: Så hanterar du trotsåldern på bästa sätt

En stor fördel med att odla med barn är få skörda frukten tillsammans!

Tips för en lyckad odling

När du har kommit igång med din odling är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att säkerställa en lyckad skörd.

Involvera barnen i processen
Låt barnen vara med och hjälpa till med plantering, sådd, bevattning och skötsel av plantorna. Detta kan hjälpa dem att bli mer engagerade och ansvarstagande.

Ge tillräckligt med vatten
Se till att du vattnar odlingen regelbundet och ger den tillräckligt med vatten för att hålla jorden fuktig.

Ta bort ogräs
Ta bort ogräs regelbundet så att de inte tar över trädgården. Detta kan också vara en bra uppgift för barnen att hjälpa till med.

Skapa en kompost
Skapa en kompost där du kan kasta matavfall och trädgårdsavfall. Komposten kan sedan användas som gödsel för trädgården.

Använd naturliga metoder för skadedjurskontroll
Undvik att använda kemikalier för att bekämpa skadedjur och istället använda naturliga metoder som till exempel att plantera växter som naturligt avvisar skadedjur eller använda insektsnät.

Skörda i tid
Skörda grönsakerna när de är mogna för att säkerställa en god smak och konsistens. Kom ihåg att låta barnen hjälpa till med skörden. Det kommer öka deras förståelse för växtprocessen och öka odlingslusten. Inget smakar så bra som egenodlat!

Det viktigaste är att ni har en barnvakt som ni verkligen litar på!

Få en pålitlig och erfaren barnvakt

Vi på myNanny förstår hur viktigt det är för våra familjer att ha en pålitlig och erfaren barnvakt. Därför matchar vi er med en noggrant utvald nanny som är utbildad och har erfarenhet av att ta hand om barn i alla åldrar, från nyfödda till skolålder. Våra barnvakter är tillgängliga när det passar er – vi erbjuder barnpassning alla dagar och tider, inklusive kvällar, nätter och helger.

Oavsett var i Sverige du bor så finns vi här för att hjälpa till att hitta en trygg nanny som passar just din familj. Kontakta oss idag för att lära dig mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa er att få en enklare vardag!

Kontakta oss för ett prisförslag – det är helt kostnadsfritt!