2022-11-04

Sara Wångmar på myNanny

Laga mat med barn – 7 enkla knep!

Att laga mat samtidigt som man tar hand om barnen är något många föräldrar tycker är stressigt. Så behöver det inte vara! Involvera barnen med matlagningen och gör det istället till en rolig stund tillsammans. Här har vi listat sju olika middagstips som garanterat kommer förvandla barn i alla åldrar till en mästerkock!

Svårt att få ihop familjepusslet? Lugn, en barnvakt från myNanny löser det!

Middagstips för barn.
Att laga mat tillsammans ökar barnets självförtroendet och finmotorik.

Tips 1 – Slipp stressen i mataffären

Det kan enkelt uppstå frustration när man som familj ska handla i mataffären, särskilt om man har yngre barn som har svårt att sitta still i vagnen eller som har en tendens att försvinna bland avdelningarna. Att skaffa en trygg och utbildad nanny kan därför vara ett bra alternativ!

Våra barnvakter kan till exempel hjälpa till att hämta från förskolan, så att du kan åka och handla alla ingredienser i lugn och ro. När du som förälder slipper all vardagsstress, kan du och ditt barn få loss kvalitetstid för att bland annat laga en riktigt mysig middag tillsammans!

Svårt att få ihop vardagspusslet?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en trygg barnvakt så att ni får mer tid för varandra.

Mer om myNanny

Tips 2 – Planera i förhand vad barnet ska göra

Innan du sätter igång med matlagningen kan det vara bra att tänka ut vilka delar som barnet kan göra. På så sätt undviker du stök och gör det enklare för barnet att inte bli överväldigad. Håll ålder och kunskap i åtanke när du planerar vad ditt barn kan göra – kanske kan dem hjälpa till med att mäta upp mjöl eller skölja grönsakerna. För lite äldre barn kan du istället ge större uppgifter, såsom att rulla köttbullar eller att vända på pannkakorna i stekpannan.

Du kan även förbereda små “stationer” i förhand, med alla redskap och ingredienser som behövs. Nyckeln till en lyckad stund i köket är att ge tydliga instruktioner och minska de beslut som barnet behöver ta.

Planera vad barnet ska göra i förhand för att undvika stress.

Tips 3 – Låt barnet få ta eget ansvar

Att få ta eget ansvar är inte bara roligt för barn, det är även väldigt lärorikt! Låt exempelvis ditt barn få välja mellan två maträtter eller vilka ingredienser ni ska ha på pizzan. Under matlagningen kan barnet även få provsmaka och säga vad de tycker. Är det gott? Borde vi lägga till något? Behövs det mer salt, syra eller socker?

Även om barnet kanske inte är involverad i själva matlagningen, så kan du fortfarande låta det känna sig delaktigt och ansvarsfullt. Ibland räcker det med att låta barnet stå på en pall bredvid och få hålla utkik om det är färdigt eller ej. Dukningen kan också vara ett bra tillfälle för eget ansvar – låt barnet själv få välja vilka bestick och tallrikar som ni ska använda!

Ett bra tips är att välja maträtter som kräver att man använder ugnen. På så sätt minskar du inte bara tillfällena för barnet att skada sig, utan du ger de även ansvaret för att se om maten är klar. Be ditt barn att försiktigt titta in i ugnen med jämna mellanrum och beröm dem när de konstaterar att maten är klar.

Tips 4 – Se det som en lärorik stund

Det finns mycket att lära sig i köket! Matlagning överlag är en bra situation för barn att få lära sig att samarbeta och ta ansvar, samtidigt som det gör under för självförtroendet.

Ett bra tips på en lärorik stund för barnet kan vara att de får räkna eller mäta ingredienser. Ge dem uppgiften att räkna ut 20 stycken körsbärstomater eller att få mäta ut 5 deciliter mjölk.

Detta är även ett utmärkt tillfälle för barnet att få öva på sin finmotorik. Barnet kan exempelvis testa att hälla pannkakssmet i stekpannan eller att hacka gurka. Ni kan även laga en enklare matpaj, där barnen får nagga botten med en gaffel och placera ut grönsakerna.

Roliga middagstips.
Matlagning är inte bara roligt – det kan även hjälpa barnet att utveckla sig!

Tips 5 – Använd roliga ingredienser

Att använda roliga ingredienser är ett enkelt sätt att få barnen att bli mer involverade i matlagningen. Utöver att använda den klassiska karamellfärgen, kan man även prova att exempelvis laga mat med svart spaghetti färgad med bläckfiskbläck istället för vanlig. Det finns en variation av roliga pastaformer man kan prova! 

Man kan även lägga upp maten på tallriken på kreativa sätt – använd grönsaker för att göra en glad gubbe eller stek ägg i pepparkaksformar.

Om ni vill ta matlagningen ännu ett steg längre kan ni odla egna kryddor, frukter eller grönsaker. Låt barnen få vara med och välja vad ni planterar och ansvara för vattningen. Maten smakar alltid godare när man varit med och odlat den själv! 

Middagstips för familjen.
Byt roller och låt barnen agera middagsvärdar!

Tips 6 – Ett tema gör middagen till en upplevelse

Gör middagen oförglömlig med ett tema! Välj en kväll där ni gör mat från ett visst land – kanske ett land där ni har släkt eller där ni varit på semester? Ni kan även prova att göra maten från barnens favoritfilm, exempelvis ratatouille från ‘Råttatouille’ eller att göra maten gul efter Minionerna. Fler tips på teman hittar du här!

Dekorera matbordet och välj passande dukning. Be hela familjen att klä upp sig, det räcker med en hatt! Sätt på lite musik och sätt stämningen för en rolig kväll.

Ett ytterligare förslag är att ha en “provsmakarkväll”, där barnen får rangordna till exempel  grönsaker eller frukter. Genom att göra det till en rolig lek kommer barnen att våga prova saker de vanligtvis inte hade gjort!

Miniatyrrätter – eller ‘tapas’ – kan också vara ett spännande middagsalternativ. Ni kan även knasa till det genom att exempelvis ha ett jättestor hamburgare med ett litet bröd eller bara ha en stor köttbulle i pastan. Att leka med skala och proportioner gör direkt maten mer intressant!

Tips 7 – Ha en kväll där barnen får laga maten till föräldrarna

Detta tips är för dig som har lite äldre barn! En kväll där kan ni prova att vända på rollerna och låta barnen få laga middagen – vare sig det bara är en måltid eller om de känner sig redo för att prova på en trerätters middag. 

Detta är ett perfekt tillfälle för barnet att känna sig stor och ansvarsfull, samtidigt som de utvecklar sina kunskaper i köket. Tänk på att du som förälder kan självklart behöva hjälpa till med de svårare momenten så att ingen skadar sig.

För barn som går på hemkunskap är detta ett perfekt sätt för dem att visa dig som förälder vad de har lärt sig!

Trygg barnpassning med myNanny
Våra barnvakter kan tillexempel se till så att ditt barn har ätit kvällsmat när du kommer hem.

Vi hittar en nanny åt dig som kan hjälpa dig med vardagspusslet

Få den avlastningen du behöver med en av våra professionella och utbildade nannies. Utöver att vara duktiga på att passa barn, har de dessutom genomgått utbildningar i säkerhet för barn – inklusive i köket! De kan hjälpa dig med allt från att hämta och lämna på förskolan, till att fixa en enklare måltid till barnet!

Just nu hjälper vi väldigt många familjer att hitta en barnvakt. Läs mer om myNanny här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som hela familjen trivs med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta