Publicerad 2022-04-12

Malin Hellberg på myNanny

8 tips på hur du kan hantera barnets trotsålder på bästa sätt

Trotsåldern kan vara en tuff period för både barn och förälder – för vissa föräldrar känns barnets förändring som en lättnad och för andra är det svårt att släppa den totala makt man haft. Här är våra bästa tips på hur du hanterar trotsåldern!

Hitta en rolig och trygg nanny som hela familjen kommer att älska!

Vad är trotsåldern?

Vanligtvis sker trotsåldern i 2-3 årsåldern, vilket är perioden då barnet utvecklas som mest. Hos de flesta barn slutar trotsåldern när barnet är 4-5 år gammalt, men fasen kan återkomma vid 6 respektive 9 års ålder. Det är en i sammanband med barnets utvecklingssprång då de börjar visa ökad självständighet och vilja ta egna beslut, samtidigt som de utvecklar sin egen identitet. Trotsåldern är präglad av en stark vilja och envishet, vilket kan resultera i att barnet ofta utmanar och säger nej till föräldrarnas instruktioner och regler.

Under trotsåldern kan barnet uttrycka sin frustration genom att skrika, gråta, slåss eller genom att vara benägen att utforska sin omgivning och testa gränserna. Denna fas kan vara utmanande för föräldrarna men det är viktigt att förstå att trotsåldern är en normal del av barnets utveckling. Det viktigaste är därför att man som förälder har bra koll på hur man hanterar denna utvecklingsfas.

Tips 1: Låt barnet få prova sig fram

Något som är betecknande för trotsåldern är att barnet vill ta sig an uppgifter som är svårare än vad de egentligen klarar av. 

Ett klassiskt exempel kan vara att ditt barn envisas med att hälla ett glas mjölk själv, fastän du som vuxen redan vet att barnet definitivt kommer spilla. Se detta istället som en utvecklingsmöjlighet! Låt barnet få prov ändå och öva på sin finmotorik. Bli inte arg på barnet när de spiller utan säg istället: “Ojsan! Det gick ju nästan, vad duktig du är. Vill du ha hjälp?”.

Tips 2: Ha ordentligt med tålamod

Behåll alltid ditt tålamod och ge barnet möjlighet till att lära sig saker. Det är otroligt viktigt för deras utveckling att barnet får prova sig fram. Det gäller att ge ordentligt med stöd, ge barnet positiv uppmärksamhet och att låta ditt barn få plats till att kunna utveckla sig. Fastän det må vara cliché så stämmer det att man lär sig av sina misstag, även barn. Omvärlden och hur den fungerar är trots allt helt nytt för barnet! 

Tips 3: Var tydlig och konsekvent

Sätt tydliga gränser och regler för ditt barn. Var konsekvent med att hålla fast vid dessa gränser och förklara för ditt barn vad som förväntas av dem – exempelvis att du förväntar dig att barnet städar upp efter sig när de har lekt med sina leksaker eller att du förväntar dig att de inte sitter med sin padda vid matbordet. I många familjer blir just skärmtid något som skapar problem. Du kan läsa mer om just det här.

Oavsett vad det gäller ska du inte bli arg om barnet gör något fel, det viktigaste är att de lär sig från sina misstag och att de inte känner sig stressad över sina ansvar.

Svårt att få en harmonisk vardag?

Sara på myNanny här! Vi hjälper dig att få ett lugnare familjeliv med en pålitlig barnvakt.

Mer om myNanny

Tips 4: Lär dig förstå barnets tankesätt och känslor

Under trotsåldern utvecklar barnet även sina kommunikativa och sociala färdigheter. De kan uttrycka sina önskningar och behov på ett mer verbalt sätt, även om deras förmåga att reglera sina känslor fortfarande är under utveckling. Nyckeln till att kunna undvika ett raseriutbrott är att därför förstå varför ditt barn reagerar som de gör. Försök istället att förstå deras tankesätt och identifiera vad det är som gör barnet argt.

Yngre barn har ofta ett begränsat ordförråd, så försök att identifiera hur du kan verbalisera problemet åt dem. När de får ett trotsanfall, undvik att förminska eller förlöjliga barnets känslor – de har stora känslor inom sig som kan vara svårt för de att förstå eller hantera. Hjälp därför barnet genom att sätta ord på vad det är de känner: “Jag ser att du är arg för att du välte ditt klosstorn”. På så sätt kan du trösta och lugna barnet, samtidigt som de känner att du förstår deras känslor.

Tips 5: Vet när du ska pusha och när du ska hålla tillbaka

Din roll som förälder är att vägleda ditt barn genom livet. Balans är viktigt – det finns mycket som du måste pusha barnet till att göra för att kunna lära sig, men samtidigt måste du kunna hålla tillbaka. 

Fastän ditt barn kanske vill gå över vägen själv eller klättra högst upp i ett träd, vet du som vuxen att de inte kan. Låt barnet få tänja på gränserna i situationer där det går, men håll tillbaka i situationer som är för farliga!

Ett bra tips för att hitta den balansen kan vara att ersätta de farliga situationerna med en liknande, mer säker, situation. Låt oss säga att ditt barn vill leka med ett vägguttag. Detta är förstås farligt, men köp istället ett vägguttag från järnhandeln och låt barnet få leka med det. På så sätt fyller du den nyfikenheten som barnet har, samtidigt som de får göra det på ett säkert sätt och samtidigt öva på finmotoriken!

Tips 6: Låt barnet få ta egna beslut

De flesta konflikter börjar för att barnet vill få sin egna vilja igenom. Behovet för trots minskar därför om de får ta ett eget beslut. Ifall ditt barn blir argt varje gång det är dags att klä på sig och gå till förskolan, låt barnet välja mellan två tröjor. Då får barnet känna att de själva fick ta ett beslut, fastän det är inom ramen av vad du själv bestämt som förälder. Beröm alltid barnet för ett bra val!

Tips 7: Gör det enkelt för barnet

Se däremot till att inte sätta barnet i en situation där de kan bli överväldigade. Ge inte barnet för många alternativ och se till att undvika att ställa frågor om saker de egentligen inte kan bestämma om. Fråga inte barnet om ni ska gå hem från dagis, utan säg istället: “Nu går vi hem från dagis”. Ett tips kan vara att berätta om saker som kan skapa konflikt i god tid innan: “Du får åka nerför rutschkanan tre gånger till, sen går vi hem”.

Tips 8: Skapa en lugn miljö för barn i trotsåldern

Det är en naturlig del av barnets utveckling att barnet blir argt. Det allra viktigaste under ett raseriutbrott är att du alltid behåller lugnet – ingen vinner på att ni båda är arga, det gör bara konflikten värre! 

När barnet blir argt gäller det att inte hålla fast barnet om det säger emot. Ett bra tips är att istället säga till barnet: “Gå till en plats där det känns bra att vara”. Vare sig det är i barnets egna rum eller i soffan, är det bra att låta barnet få lugna ner sig på en plats deras egna plats. Förklara till barnet att de gärna får prata med dig när eller om de vill. 

Genom att hantera trotsåldern med tålamod, empati och konsekvens kan du stärka bandet med ditt barn och främja en sund utveckling av deras självständighet och sociala förmågor. Trots att trotsåldern kan vara utmanande för både barn och föräldrar, är det viktigt att komma ihåg att det är en normal och förbigående fas i barnets liv.

Få vardagen att gå ihop: Så löser tusentals familjer livspusslet med myNanny

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

FamilyLab Sverige. (2018). Trotsåldern – finns den? https://familylab.se/2018/11/trotsaldern-finns-den/
bokapsykolog.se. (2020). Trotsålder – Vad är trotsålder? Hur länge varar trotsåldern? https://bokapsykolog.se/trotsalder
Helsingin kaupunki. Trots. https://www.hel.fi/sote/perheentuki-sv/1-6-ar/vardagens-utmaningar/trots/
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En trygg nanny som passar just er familj!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta