2023-04-16

Sara Wångmar på myNanny

Att prata med sitt barn om sex, samtycke och hur man gör barn

Att ha öppna och ärliga samtal om sex är viktigt för att hjälpa barn att utveckla en hälsosam inställning till sex och relationer. Här är några tips som kan hjälpa dig att prata om sex med barn.

Våra professionella barnvakter finns i hela Sverige!

Samtycke är A och O för att ditt barn ska lära sig om sex på ett hälsosamt sätt.

Belys vikten av samtycke tidigt

Det bästa sättet att prata om sex med sitt barn är att man inte gör det till en stor grej. Istället för att ha en konversation om allt på en gång är det bättre att ha många korta och ärliga konversationer under barnets uppväxt.

Att prata om samtycke är en bra ingång som du kan börja med redan när barnet är yngre. Samtycke handlar inte bara om sex utan är en viktig del av att förstå sin kropp och hur man navigerar bland sociala interaktioner. 

Berätta för ditt barn att det är viktigt att alltid respektera sin egen kropp och att säga nej till något som känns obekvämt eller obehagligt. Lär ditt barn att även respektera andras kroppar och gränser. Förklara att om någon inte säger ja till eller om de verkar obekväma eller tveksamma, så betyder det att de inte ger samtycke.

Diskutera olika situationer där samtycke är viktigt. Till exempel att man alltid ska be om lov innan man ger någon en kram eller att fråga om det är okej att leka med någon annans leksaker. Använd dessa exempel för att förklara att samtycke är nödvändigt i alla situationer där man ska göra något som påverkar någon annan fysiskt eller psykiskt.

Det viktigaste är att ditt barn alltid känner att de kan prata med dig om sex eller samtycke.

Det är också viktigt att sätta positiva exempel på samtycke när du och ditt barn interagerar med en annan person. Gör det tydligt att ditt barn inte tvunget måste krama en släkting bara för att vara snäll utan att de själva får bestämma vad de känner sig bekväma med. 

Uppmärksamma även att de alltid kan prata med dig om något som känns obekvämt eller om de inte är säkra på om de ger eller får samtycke. Visa att du är tillgänglig och att du lyssnar på dem. Detta kommer att göra det lättare för ditt barn att vända sig till dig om de någonsin hamnar i en situation där samtycke är osäkert. Att lägga fokus på att förstå och respektera samtycke skapar en bra grund som ni sedan kan bygga vidare på när barnet börjar fundera på sex och hur barn blir till.

Det finns många böcker som förklarar sex på ett åldersanpassat och lättförståeligt sätt.

Var öppen och ärlig när du pratar om sex med ditt barn

Att vara ärlig om sex är nyckeln till att barn får en hälsosam förståelse av ämnet. Använd alltid korrekta termer för kroppen och könsorganen, så att ditt barn lär sig de rätta namnen och inte känner sig obekväma eller generade när de talar om dessa delar av kroppen. Var öppen för frågor och undvik att ge vaga svar eller metaforer såsom “blommor och bin” eller storken.

Att använda korrekta termer är otroligt viktigt – inte bara för att barnet ska få en positiv bild av sex och relationer. Det hjälper även att förebygga sexuella övergrepp.

Svårt att få ihop vardagen?

Sara från myNanny här! Vi hjälper er att hitta en pålitlig och trygg nanny som förenklar er vardag.

Mer om myNanny

Så pratar du om hur barn blir till

Om ditt barn börjar ställa frågor om sex kan det vara bra att etablera vad barnet vet och inte vet. På så sätt kan du enklare fylla i kunskapsluckorna och rätta barnet ifall de har uppfattat något fel. Du ska alltid berömma barnet för att de vågar fråga dig. Det är viktigt att aldrig beskylla barnet eller börja ifrågasätta varför de undra.

Gör så här: Börja med att fråga barnet hur de tror att barn blir till och vad de vet om graviditet. Var ärlig när du förklarar för barnet om hur barn blir till och se till att anpassa din retorik till barnets ålder. Förklara att en bebis växer från spermier och ett ägg i magen – likt en blomma. Om du har ett yngre barn kan en sådan kort förklaring räcka. Om ditt barn är i skolåldern är det bra ide att berätta mer detaljerat om sexualorganen och hur en man och kvinna kan göra ett barn tillsammans.a en bra idé att även berätta om könsorgan och hur de kan hjälpas åt för att göra ett barn.

Böcker är perfekta hjälpmedel för att få barnet att förstå hur sex går till!

En graviditet är perfekt för att börja en diskussion om hur barn blir till.

Berätta för barnet om graviditeter

Oftast brukar barn bli nyfikna om graviditet och bebisar när en förälder eller någon annan vuxen är med barn. Se detta som ett perfekt tillfälle att prata med ditt barn om hur barn blir till. Är det barnet själv som ska få ett syskon kan det vara en rolig idé att hitta på något kul för att förmedla nyheten och på så sätt öppna upp diskussionen. Här kan du läsa våra tips på hur du berättar för barn att de ska få ett syskon!

När yngre barn inte vet något om graviditet kan de ibland bli oroliga för bebisen och undrar vad den gör där inne i magen. Om du eller någon närstående är gravid kan det vara bra att förklara för barnet att bebisen mår bra och att den gör vanliga bebissaker såsom att sova, äta och suga på tummen. Det är viktigt att barnet förstår att bebisen är säker och bekväm i mammans mage.

Förklara att sex är en naturlig del av livet

Berätta för ditt barn att sex kan vara ett uttryck för kärlek och intimitet mellan två vuxna som är överens. Belys även nämna att det finns många olika sätt att uttrycka kärlek och intimitet, och att sex är bara en av dem.

Kom ihåg att du alltid ska vara inkluderande när du pratar om sex med ditt barn. Inte bara är det viktigt att förstå att det finns olika typer av familjer och sexualiteter, utan också att det är normalt att vara kär i någon av samma kön och att man kan vara trans. 

Alla våra barnvakter är utbildade och certifierade för din trygghet.

Trygga och säkra barnvakter

Få barnpassning från en utbildad och professionell barnvakt för just din familjs behov. Vi har nannies som har erfarenhet av att passa nyfödda barn såväl som barn i skolålder. Oavsett var i Sverige du bor eller vilket upplägg du önskar kan vi handplocka en personlig barnvakt åt er!

Få en trygg och pålitlig barnvakt – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som vinner hela familjens hjärta!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta