2020-01-30

Erik Schuss

RUT-avdraget för barnpassning har höjts – nu separeras även taken

Taket för RUT-avdraget har höjts till 75 000 kronor per person och år. Detta trädde i kraft den 1 januari 2021. Tidigare hade familjer rätt att dra av 50% på kostnaden för tjänster som exempelvis professionell barnpassning upp till 50 000 kronor. I juli 2024 separeras även taken för RUT och ROT, vilket betyder mer avdrag över till professionell barnpassning!

Låt oss hjälpa dig hitta rätt barnvakt för din familj – läs mer här!

Barnvakt leker i parken med barn
Barnvakt spelar spel med barn
Maxgränsen för RUT-avdraget höjdes 2021 till 75 000 kr per år och person
Från och med 2024 kan du dra av 50% av kostnaden upp till 75 000 kr när du anlitar ett professionellt företag utan att det påverkar ROT-avdraget
“Detta hjälper många barnfamiljer i Sverige till en enklare vardag, samtidigt som det skapar jobb för unga och minskar svartarbetet” säger Fredrik Fridlund, VD och grundare myNanny

Taken för ROT och RUT-avdraget separeras

Den 1 juli 2024 höjs taket för ROT-avdraget till 75 000 kronor och separeras från RUT.

Den nya lagstiftningen innebär att du kan få skattereduktion på 50% på kostnaden för exempelvis barnpassning, upp till 75 000 kronor per år – utan att det påverkar eventuella ROT-tjänster!

Detta innebär alltså att det kommer vara möjligt att göra skatteavdrag för ROT och RUT-tjänster på totalt 150 000 kr per person och år.

RUT underlättar för familjer att få ihop livspusslet

RUT-avdraget har visat sig ha stor positiv påverkan på samhället. Mellan 8-12% av all svart arbetskraft beräknas ha försvunnit som följd av privatpersoners rätt till RUT-avdrag, samtidigt som kvaliteten på tjänsterna ökar.

– Det är en glädjande nyhet som underlättar för många barnfamiljer att få ihop vardagspusslet. Samtidigt skapar det många viktiga arbetstillfällen för unga, säger Fredrik Fridlund, VD och grundare på myNanny.

Så ser ROT och RUT-avdragen ut idag

Taket för RUT höjdes till 75 000 kronor den 1 januari 2021. Innan hade familjer rätt att dra av 50 procent av arbetskostnaden för exempelvis professionell barnpassning och andra hushållsnära tjänster, upp till 50 000 kronor.

Idag sitter taken för ROT och RUT ihop, vilket innebär att om en familj använder hela beloppet för ROT-tjänster kan de endast göra RUT-avdrag på 25 000 kronor. Skulle familjen göra avdrag på 75 000 kronor på RUT-tjänster finns det således inga möjligheter att göra några ROT-avdrag. 

Vad räknas som hushållsnära tjänster?

För att en tjänst ska kunna räknas som hushållsnära och därmed ge rätt till avdrag måste den utföras i eller i nära anslutning till bostaden. Detta inkluderar tjänster som att passa barn, ta hand om trädgården, snöskottning, läxhjälp och hjälp med annat skolarbete. Även om tjänsterna ska utföras i nära anslutning till bostaden inkluderas även fallen då barnpassning lämnar hemmet såsom vid hämtning och lämning på förskola. 

Svårt att få ihop livspusslet?

Sara på myNanny här! Få hjälp av en trygg barnvakt och få ett harmoniskt familjeliv.

Mer om myNanny

Vad är unikt med en professionell barnvakt från just myNanny?

Vi lägger allt vårt fokus på att anställa de absolut bästa och tryggaste barnvakterna. Efter branschens sannolikt mest gedigna bakgrundskontroll utbildas er barnvakt i såväl pedagogik som HLR- och säkerhet för barn. Vår försäkring gäller också under hela passen!

Alla våra barnvakter är alltid:

  • Noggrant utvald bland tusentals sökande
  • Dokumenterad erfarenhet av att passa barn
  • Genomgått branschens mest gedigna bakgrundskontroll
  • Utbildad och certifierad i allt från säkerhet till HLR och pedagogik för barn
  • Garanterad vit lön och viktiga meriter för framtiden

Er barnvakt från myNanny är dessutom alltid personlig för just er familj, så att ni kan bygga en fin och långsiktig relation tillsammans. Läs mer om fördelarna med en professionell barnvakt här!

RUT-avdraget leder till fler vita jobb och tryggare barnpassning för både din familj och barnvakten.

Få ett gratis prisförslag för trygg och rolig barnpassning

Ett vanligt missförstånd är att det är dyrt att ta hjälp av en professionell barnvakt – tvärtom! Tack vare familjers rätt till RUT-avdrag är det faktiskt väldigt prisvärt med personlig barnpassning i Sverige.

Alla myNannys priser börjar från 149 kr/t med RUT-avdraget, oavsett upplägg eller vilken tid på dagen du får barnpassning. Du kan läsa mer om våra priser här. Med barnpassning hos myNanny behöver du inte själv ansöka om någonting för att ta del av RUT – vi sköter det åt dig!

Kontakta oss så hjälper vi dig hitta det upplägg som passar just din familj!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Erik Schuss I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

Krantz, M. Rot- och rutavdraget höjs 2024. Företagarna. Tillgänglig: https://www.foretagarna.se/nyheter/riks/2023/september/rot–och-rutavdraget-hojs-2024/ 
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En trygg nanny som ni trivs med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta