Erik Schuss

Uppdaterat 2020-01-30

RUT-avdraget för barnpassning höjs

Taket för RUT-avdraget har höjts till 75 000 kronor per person och år. Detta trädde i kraft den 1 januari 2021. Innan hade familjer rätt att dra av 50% på kostnaden för exempelvis professionell barnpassning upp till 50 000 kronor, men nu ökar alltså den summan.

Hitta en barnvakt med RUT-avdrag nära dig här

Maxgränsen för RUT-avdraget höjs från 50 000 till 75 000 kr per person och år
Du kan nu dra av 50% av kostnaden upp till 75 000 kr när du anlitar ett professionellt företag
“Detta hjälper många barnfamiljer i Sverige till en enklare vardag, samtidigt som det skapar jobb för unga och minskar svartarbetet” säger Fredrik Fridlund, VD & grundare myNanny

– Det är en glädjande nyhet som underlättar för många barnfamiljer att få ihop vardagspusslet. Samtidigt skapar det många viktiga arbetstillfällen för unga, säger Fredrik Fridlund, VD & grundare för myNanny.

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

Ökat RUT-utrymme
I praktiken innebär detta att den sammanlagda skattereduktionen för RUT-tjänster, såsom barnpassning, får uppgå till högst 75 000 kronor för ett beskattningsår.

Stora fördelar för dig, dina barn, barnvakten & samhället
RUT-avdraget har visat sig ha stor positiv påverkan på samhället. Mellan 8-12% av allt svartarbete beräknas ha försvunnit som följd av RUT-avdraget, samtidigt som kvaliteten på tjänsterna ökar.

Bra för dig och bra för samhället: RUT-avdraget leder till fler vita jobb och tryggare barnpassning för både din familj & barnvakten.

När du kan dra av halva kostnaden med barnvakt-RUT, är det enkelt att se varför många väljer myNanny framför en privatperson:

– Lättare att följa lagen när du slipper ta arbetsgivaransvar, redovisa kontrolluppgifter och sköta inbetalning av skatter & avgifter

– Bättre för barnvakten som kan få en vit lön & pension, utbildning, en viktig merit och en professionell referens inför framtiden

– Roligare, bättre & säkrare för barnen – vi ger er barnvakt kontinuerlig vidareutbildning i hur passen kan göras så innehållsrika, utvecklande och roliga som möjligt. Dessutom utbildas våra barnvakter i exempelvis HLR för barn, vi genomför gedigna bakgrundskontroller och de har försäkring i sitt arbete.

Faktaruta: Så fungerar RUT-avdraget
För ett antal hushållsnära tjänster kan du dra av 50% av kostnaden. Du behöver inte själv ansöka om någonting, utan vi som utför uppdraget sköter avdraget åt dig.

2021 dubblades den totala summan som avdrag kan göras på, så att det nu är upp till 75 000 kronor per person och år. Det innebär exempelvis att ett hushåll med två föräldrar kan göra avdrag upp till 150 000 kronor per år.