2023-01-11

Sara Wångmar på myNanny

Lekar till barnkalas – enkla och roliga lekar för alla åldrar!

Att planera lekar till barnkalaset kan ibland kännas som en riktig utmaning. Hur anordnar man egentligen aktiviteter som passar barn i alla åldrar och tillgodoser en rad olika intressen? Lugn, i denna artikel har vi samlat våra bästa förslag på enkla och roliga kalaslekar!

Vi har barnvakter för alla dagar och tider. Läs mer här!

Barnkalas
Vad är ett barnkalas utan lekar?

Lekar till kalaset som passar alla

När du väljer lekar för ett barnkalas är det viktigt att tänka på att välja lekar som passar barn med olika åldrar, förmågor och intressen. Det kan vara bra att välja en mix av olika typer av lekar, såsom fysiska lekar, kreativa lekar och lekar som kräver tankeverksamhet. Det kan också vara bra att välja lekar som kan anpassas för barn med olika förmågor och intressen, till exempel genom att erbjuda olika svårighetsgrader eller alternativa regler.

Oavsett ålder, så är lekar som är enkla, roliga och får barnen att interagera med varandra alltid ett bra val! Det är också viktigt att ha säkerheten i åtanke och att ha tillräckligt med vuxna närvarande under lekarna.

Barn som leker
Starta musiken och låt alla börja dansa och hoppa runt!

Musiklekar

Musiklekar är alltid populära på barnkalas – här hittar du passande låtar! Ett bra exempel på en musiklek är ”musikstopp”, där barnen står i en cirkel och när musiken stannar ska de frysa till is. Ett kul alternativ för mindre (och även äldre) barn är att ropa ut en viss position eller t.ex. ett djur deltagarna ska posera som när musiken stannar. För att göra leken ännu mer tävlingsinriktad kan de spelare som inte står still när musiken stannar åka ut ur leken. Den som är sist kvar och dansar vinner.

Få hjälp med kalaset!

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en trygg och utbildad barnvakt så att ni slipper stress på firandet.

Mer om myNanny

Donuts på snöre

Fäst ett snöre mellan två punkter eller låt två lekledare hålla i det. Fäst sedan ett gäng donuts i snöret. På given signal ska barnkalaset lekledare springa fram till varsin donut och försöka äta upp den – utan att använda händerna. Snabbaste donut-ätaren vinner!

Marshmallow-leken

Marshmallow-leken är ”skum” take på att vissla med hela munnen fullproppad av mariekex. Reglerna är enkla – det barn som får in flest marshmallows och fortfarande kan vissla vinner!

Barnkalas med såpbubblor
Vem kan egentligen motstå förtrollande såpbubblor?

Lekar med såpbubblor

Aktiviteter med såpbubblor är populära lekar för barnkalas utomhus, speciellt under sommaren. Det finns många olika lekar man kan anordna, till exempel ”fånga bubblan” där barnen får försöka fånga så många såpbubblor som möjligt med händerna, eller ”såpbubblespurt” där barnen ska springa med en såpbubbla i handen och försöka inte tappa den innan de kommer fram till mållinjen.

Skattjakt och barnkalas
En spännande skattjakt är alltid ett populärt inslag på barnkalaset!

Gå på skattjakt

En skattjakt är alltid ett säkert kort när det kommer till lekar till barnkalas. Man kan göra en skattjakt både inomhus eller utomhus, beroende på väder och plats. Det är även enkelt att anpassa skattjakten efter tema, om det till exempel är ett barnkalas med pirattema kan du göra en piratskattjakt. Ge barnen olika kluriga ledtrådar och uppgifter att lösa på vägen för att komma närmare skatten!

Gissa godiset

Aktiviteter som inkluderar godsaker är ett bra tips på inomhuslekar som kräver väldigt lite förberedelser. Fyll en burk med godis och låt barnen gissa hur många godisbitar den innehåller. Leken blir extra intressant om den som gissar närmast vinner godisburken!

En annan version av denna lek är att låta barnen provsmaka olika godisbitar iklädda ögonbindel – och gissa vad det är man äter. Ett tips är att välja godis som är välkända för många barn, exempelvis ahlgrens billar, gott och blandat eller dumle.

Flickor på barnkalas
Klassikern kurragömma är en rolig lek för alla åldrar.

Kurragömma med fängelse

Detta är en variation av den klassiska leken kurragömma och passar även lite äldre barn. Utse en plats till ”fängelse”. Medan ett barn blundar och räknar till 20 så springer alla barn och gömmer sig. Det barn som letar sätter alla kompisar de hittar i ”fängelset”. De barn som inte hittats ännu kan däremot befria sina vänner i fängelset – om de inte upptäcks på kuppen!

Hela havet stormar

Hela havet stormar är en klassik lek till barnkalas där deltagarna ska gå runt ett antal uppställda stolar till ljudet av musik. När lekledaren plötsligt stänger av musiken gäller det för barnen att så snabbt som möjligt sätta sig på en av de lediga stolarna. Det barn som förblir stående är förlorad och får ta revansch i nästa omgång!

Maskeradstafett

Detta är en variant av den välkända kalasleken hoppa säck – men med kläder. Dela upp barnen i olika lag och placera en hög med för stora kläder framför den första deltagaren. Leken går sedan ut på att varje lagmedlem ska sätta på sig kläderna, springa en bestämd sträck, ta av sig kläderna och lämna över till lagmedlem på tur. Det snabbaste laget vinner!

Lekar med ballonger
Med hjälp av ett gäng ballonger kan man hitta på mycket skoj!

Lekar med ballonger  

Lekar med ballonger är en annan kul aktivitet som passar bra på barnkalas – inte minst för att det kräver minimalt med utrustning och tilltalar även lite äldre barn.

Man kan till exempel leka ”ballong balans”, där barnen ska balansera en ballong på näsan och gå runt i en cirkel utan att tappa den.

En annan rolig utomhuslek till barnkalaset är ballongpinata. Allt du behöver är vatten fyllda ballonger och ett träd eller klädesstreck att fästa dom i. Sätt sedan ögonbindel på barnet och låt dem försöka träffa ballongerna med hjälp av ett slagträ i plast. Vill du göra leken lite svårare kan du snurra barnet några varva innan de får försöka få ner ballongerna!

Inte nudda lavan

Inte ”nudda lavan” är en modern variant av ”inte nudda golv” och kan lekas såväl inomhus som utomhus. Leken fungerar som så att när lekledaren utbrister ”marken är lava” så har barnen 5 sekunder på sig att hoppa upp på något. Den som står kvar på marken efter 5 sekunder är ute ur leken. Om alla lyckades undkomma lavan fortsätter leken som vanligt!

Fiska fiskedamm

Fiskedamm är en populär lek som blivit något av en klassiker på barnkalas. Det är en enkel men underhållande lek där barnen får fiska efter godis eller andra godsaker. Fiskedammen utgörs av ett högt skynke av t ex ett lakan, duk eller en gammal gardin. Bakom gardinen gömmer sig till exempel ett äldre syskon eller en förälder som ger napp genom att fästa fångsten i linan med hjälp av en klädnypa. Fiskedamm är en underhållande lek för barn i alla åldrar och höjer garanterat spänningen på barnkalaset!

Vattenelement är en given succé om du anordnar barnkalas lekar utomhus!

Vattenlekar

Om barnkalaset hålls under sommaren och det är varmt ute är lekar med vatten ett bra val. Man kan till exempel leka ”vattenkull” där barnen får spruta på varandra med vattenpistoler istället för att ”dunka” varandra. Du kan även låta barnen mäta sina ”vattenkrafter” genom att med hjälp av vattenpistoler flytta en badboll en bestämd sträcka. Kortast tid vinner!

En annan vattenlek är att kasta gris med ballonger fyllda av vatten. När man missar ballongen så att den går i marken och spricker är man ute ur leken. Med hjälp av en basketkorg för barn kan vattenfyllda ballonger också förvandla barnkalaset till en riktigt blöt vattenbasketmatch!

Barnvakt för lekar och barnkalas
Våra personliga barnvakter är både lekfulla och trygga!

Få en rolig och minnesvärd fest med hjälp av privat barnvakt

Våra privata barnvakter kan inte bara hjälpa till med vardagspusslet, de kan även vara din högra hand vid födelsedagar och andra event. Våra barnvakter är inte bara utbildade och väldigt trygga – de är även fulla av lek och bus och hjälper gärna till med att planera och leda skojiga barnkalas lekar. Med hjälp av en barnvakt från myNanny kan du vara säker på att ditt barn är i trygga händer och har en riktigt rolig stund!

Slappna av och njut av festen med en barnvakt från myNanny – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som är perfekt för just er!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta