Sara Wångmar på myNanny

2023-04-26

Hur man berättar för sitt barn att man ska skiljas – experternas bästa tips

Att berätta för sina barn att man ska skiljas är en av de svåraste sakerna en förälder kan göra. Det finns ingen universell lösning på hur man berättar för sina barn om skilsmässa men samtidigt finns det några saker att tänka på som kan göra det lite lättare.

Vi löser livspusslet åt dig – läs mer om våra professionella nannies

Att vara ärlig med sitt barn är det första steget.

Var ärlig med ditt barn

Barn kan ofta känna av att något är fel. Därför är det viktigt att vara ärlig med ditt barn om vad som händer. Det är alltid bättre att berätta sanningen än att försöka dölja det eller ljuga om det. 

Om barnet känner att du inte är ärlig kan det skada deras förtroende för dig och förhållandet mellan er kan försämras. Det är också viktigt att vara så tydlig som möjligt om vad som kommer att hända i framtiden. Barn behöver stabilitet och förutsägbarhet i sina liv, så det är viktigt att ge dem så mycket information som möjligt om vad som kommer att ske.

Att fokusera på de praktiska detaljerna kan göra det enklare för barnet att förstå vad som händer – särskilt om du har ett yngre barn. Förklara för dem att vissa saker kommer att bli annorlunda i deras liv medan många andra saker kommer vara precis som innan.

Kom ihåg att hålla barnets ålder i åtanke när du pratar med dem om skilsmässan. Yngre barn behöver en enklare förklaring, medan äldre barn kan behöva fler detaljer.

Det är fördelaktigt om båda föräldrar är med när ni berättar för ert barn att ni ska skiljas.

Var enig med din partner

Var enig med din partner om hur ni ska berätta för barnet om skilsmässan. Det är bra om båda föräldrar är med och berätta nyheten – annars kan barnet uppleva att de måste välja en förälders “sida”. Det kan vara svårt att enas om allt men att ge samma information till barnet är avgörande för att undvika missförstånd eller förvirring. Det kan också vara en bra idé att tillsammans planera hur man kommer att bemöta frågor och oro som kan uppstå efter att man har berättat nyheten.

Nyckeln till att hantera skilsmässan på bästa sätt är att aldrig prata negativt om den andra föräldern. Lägg inte skulden på varandra eftersom det kan få barnet att tro att det är deras fel till att ni ska skilja er. 

Använd inte heller barnet som en mellanhand till att kommunicera med din partner. Det lägger stress och ansvar på barnet, vilket kan göra situationen svårare. Visst, du kanske känner ilska för din partner men det är viktigt att du aldrig visar det framför barnet. Trots era eventuella meningsskiljaktigheter är det viktigaste att barnet har en positiv relation med båda sina föräldrar.

Trygg och rolig barnpassning med en personlig barnvakt från myNanny

Lös livspusslet – börja med en prova-på-träff!

Välj rätt tillfälle att berätta

Att välja rätt tidpunkt och plats för att berätta för ditt barn att man ska skiljas sätter ton för hur barnet kommer bearbeta informationen. Det är bäst att välja en tidpunkt som ger utrymme till att barnet har tid att  processa nyheten utan att de måste iväg till skolan eller deras fritidsaktivitet efteråt. Det kan också vara en bra idé att välja en plats där alla känner sig bekväma och kan prata i lugn och ro, såsom i soffan eller i barnets rum. 

Barn kan ha blandade känslor om skilsmässor.

Lyssna på ditt barn

Ditt barn kan ha många frågor och känner sig orolig för vad som kommer händer i samband med skilsmässan. Därför är det viktigt att ge dem tid att prata och uttrycka sina känslor. Det kan vara svårt att hantera de känslor som barnen kan visa men det är viktigt att stötta dem och visa att ni bryr sig om deras välbefinnande. 

Du som förälder bör vara beredd på att ditt barn kan reagera på olika sätt på nyheten om skilsmässa. Vissa barn kan visa ilska, andra sorg eller oro. Var observant av hur ditt barn mår och uppmuntra dem till att prata om hur de mår. Det är normalt för barn att ha svårigheter med att uttrycka hur de mår – att hjälpa dem hitta orden och att öppet prata om känslor kan därför vara avgörande. Som förälder ska du visa att du förstår och att du är där för att hjälpa dem genom denna tuffa tid.

Låt barnet få vara ledsen

Ge ditt barn ordentligt med stöd när ni berättar att ni ska skiljas men ge dem samtidigt utrymmet till att processa deras känslor. Många barn kan känna sig oroliga, arga eller chockerade. Det är också vanligt att barnet lägger skulden på sig själv för skilsmässan. 

Om barnet uttrycker att de behöver en stund för sig själva i sitt rum är det viktigt att du ger dem det utrymmet. Fortsätt alltid att regelbundet kommunicera med ditt barn. Det är normalt att barn medvetet isolerar sig för att se om deras föräldrar verkligen bryr sig om dem.

Våra barnpassningsspecialister handplockar en nanny efter era behov och er situation.

En nanny kan ge struktur i vardagen

Att ha en struktur i vardagen kan ge enorm trygghet för barn – särskilt om barnet går igenom stora förändringar såsom att deras föräldrar ska skilja sig. myNanny kan ge dig en hjälpande hand i vardagen, vare sig du behöver någon som kan hämta barnet från förskolan eller om du helt enkelt behöver tid till att fokusera på annat. Alla våra barnvakter är certifierade, utbildade och duktiga på att hantera utmanande familjesituationer. 

Få hjälp av en professionell barnvakt – läs mer här!