Sara Wångmar på myNanny

Publicerad 2023-03-02

20 gamla barnprogram vi minns

Barnprogram har roat, lärt och underhållit svenska barn i generationer. Här är en lista på tjugo minnesvärda gamla barnprogram som fortfarande är en del av vårt kollektiva minne – från 60-talets klassiker till megahittarna från 2000-talet! Hur många minns du?

Vi finns i hela Sverige – läs mer om vår barnpassning

1. Lilla Sportspegeln (1983-2017)

SVTs Lilla Sportspegeln informerade barn i 34 år om allt som pågick i svenska sportvärlden – den mest minnesvärda delen av programmet var däremot tävlingarna, där barn fick kasta bollar i hopp om att vinna priser. Lilla Sportspegeln hade en rad legendariska programledare såsom André Pops, Marie Lehmann och Jacob Hård. 

Vad kostar en personlig barnvakt?

Svara på några snabba frågor och se ditt pris för en trygg och rolig barnvakt från myNanny

2. Tillbaka Till Vintergatan (2000-2010)

“Vintergatan” är ett av de mest ikoniska barnprogrammen för nittiotalister och dem födda i början av 2000-talet. Sci-fi programmet följde Mira, Glen, Henrik och Peo som reste genom galaxen för att rädda jorden från att gå under. De flesta av oss är nog fortfarande rädda för “fifunerna”!

3. Doktor Snuggles (1979-1981)

Uppfinnaren Doktor Snuggles underhöll oss alla med hans galna uppfinningar och experiment – och glöm inte Grävlis, hans pålitliga vän och medarbetare!

4. Beppes Godnattstund (1968-1974)

Fääääärdig! Behöver vi säga mer? I Beppes Godnattstund följde vi såklart Beppe Wolgers och hans dockor Busan, Hungran, Sigrid, Gäspan och Kraman.

5. Kalles Klätterträd (1975)

Folkkära Kalles Klätterträd är ett gammalt barnprogram som sändes i SVT, där vi fick se Kalles fantasifulla värld uppe i hans klätterträd. Medans hans morfar läste tidningen berättade Kalle om hans upplevelse i skolan, i affären och såklart om Emma.

6. Trasdockorna (1986-1994)

En mer minnesvärd introlåt till ett barnprogram finns det nog inte än 80-talets Trasdockorna! Programmet handlade om ett gäng trasdockor som blivit utstötta på grund av fabrikationsfel. 

7. Kent Agent (2004; 2010)

Den hemliga agenten Kent Agent var en barnprogrammens motsvarighet till James Bond – fast bättre! I serien följde vi Kent och uppfinnaren Mister Bister och fick se hur de tillsammans hjälpte barn med deras problem. Hur coolt var inte det tornet han bodde i?!

8. Bumbibjörnarna (1985-1981)

Bumbibjörnarna är en animerad Disney-serie som sändes dubbat på flera olika kanaler i Sverige, men många av oss hörde nog först talas om de genom Toffelhjältarna. Pluspoäng om du minns karaktärernas gala namn – kanske ringer Zummi Gummi, Sunni Gummi och Cubbi Gummi en klocka?

9. Abrakadabra (1997-2001)

Kossan Doris och grävlingen Gösta var bästa vänner, trots att de var så olika varandra. Tillsammans försökte de hitta svar på frågor såsom vad demokrati är, hur en fiol fungerar och konstigt nog om Gud finns.

10. Doktor Mugg (2001-2005)

I Doktor Mugg spelade Markoolio en före-detta forskare på en fabrik, som i serien försöker övertyga folk att köpa hans uppfinning Pruttomobilen – som tyvärr inte var en stor hit bland de i Dasseborg.

11. Grynets Show (2001)

Grynet var en karaktär av Elin Ek som betedde sig som ett barn, trots att hon var vuxen. I hennes show fick vi se musikvideos som publiken önskade – allt från Britney Spears till Wham. Grynet gav också publiken tips på pyssel och recept men idag får vi istället leta efter våra pysselidéer här!

12. De Tre Vännerna och Jerry (1998-1999)

I denna animerade serie från 90-talet träffar vi Jerry som tillsammans med vännerna Frank, Tomas och Erik hittar på massa knas tillsammans – som att imponera på tjejer eller ta sig in på fester.

13. Ika i Rutan (1988; 1990)

Ika i Rutan är definitivt det mest kontroversiella och bisarra barnprogrammen som sändes på SVT. Den lustiga programledaren Ika Nord dansade, mimade och hittade på bus med skelettet Åke. 

14. Tummen (1978)

Det söta fingeravtrycket Tummen tog med oss på massor av olika äventyr på ängen med hans familj och vänner. Vem minns när tummen försökte få sin mamma att sluta röka?!

15. Richard Scarrys Äventyrsvärld (1994-1997)

Om det är något vi minns från Richard Scarrys fantasifulla värld är det nog äppel-bilen som daggmasken “Dagge” åkte i. Det lärorika gamla barnprogrammet utspelade sig i storstaden Sysselstad och lärde oss allt från hur människor hittade på matte till att man inte ska döma varandra efter utseende. 

16. Trazan och Banarne (1976-1982)

Vännerna Trazan Apansson och Banarne sjöng och busade i en trähydda i djungeln. Den här riktigt knasiga serien började som en del av SVTs Jullovsmorgon men blev så uppskattad att den fick flertalet uppföljare!

17. Pojken med guldbyxorna (1975)

Ett par byxor vars fickor aldrig tycktes vara tomma. Mats hade förmågan att fiska upp obegränsade mängder pengar ur byxfickorna. Det fanns knappast ett enda barn i hela Sverige som inte drömde om dessa förtrollade byxor!

18. Bamse (1972-1973)

Världens starkaste björn, Bamse, och hans vänner hade alltid något skoj för sig. Vem kan glömma Bamses dunderhonung och Skalmans fantastiska mat- och sovklocka?

19. Björnes magasin (1987-2004)

Ett TV-program som var så uppskattat att det sändes i över 15 år. Björne var en nallebjörn som älskade pepparkakor men hade svårare att dela med sig av dem. Tillsammans med sina vänner bjöd Björne på rolig och lärorik underhållning i varje avsnitt.

20. Pingu (1990-2006)

Pingu och hans pingvinfamilj bodde på Antarktis och hade ett alldeles speciellt sätt att kommunicera med varandra. Ingen kunde riktigt förstå vad som sas men det var inte heller nödvändigt – varje avsnitt blev alltid otroligt roligt ändå!

Mer tid till familjemys tack vare en professionell nanny!

Få mer kvalitetstid tillsammans med en barnvakt

Många föräldrar upplever att det kan vara svårt att få kvalitetstid i lugn och ro tillsammans med sina barn. Med en trygg och rolig barnvakt från myNanny kan du frigöra mer tid i kalendern till att bara vara och njuta av varandras sällskap.

Våra barnvakter kan hjälpa dig med aktiv barnpassning oavsett när och hur ofta du behöver hjälp!

Trygg och säker barnpassning – läs mer här!