2023-10-16

Sara Wångmar på myNanny

6 tips för när du ska börja jobba igen efter föräldraledigheten

Allt om att börja jobba efter föräldraledighet

Att återgå till arbetslivet efter en längre föräldraledighet kan vara utmanande. Efter att ha spenderat i princip varje vaken stund tillsammans kan det vara knepigt att hitta rätt balans igen. I den här artikeln svarar vi på de vanligaste frågorna om föräldraledighet såsom hur länge du egentligen borde vara hemma och hur du på bästa sett hanterar den svåra övergångsperioden!

Få hjälp av en personlig barnvakt från myNanny när du börjar jobba igen!

Börja jobba efter föräldraledighet

För många föräldrar finns det något både lockande och skrämmande med att gå tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig. Att kunna prata med andra vuxna utan att avbrytas av skrikande blöjbyten eller kunna gå på toaletten utan en nyfiken publik kan stundvis låta som en dröm. Samtidigt kan tanken på att inte spendera hela dagarna tillsammans med ditt barn kännas överväldigande till en början. Oavsett om du räknar minuterna till att börja jobba igen eller känner dig ängslig över att lämna hemmet, är övergången från föräldraledighet till arbetsliv en emotionell resa. Här svarar vi på de vanligaste frågorna föräldrar har när det kommer till att återvända till arbetsplatsen.

Ska du börja jobba igen?

Sara på myNanny här! Få hjälp av en barnvakt och gör övergången enkel och smidig.

Mer om myNanny

När borde jag gå tillbaka till jobbet?

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon universell norm eller regel för när eller hur man bör gå tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Varje familjs situation är unik, och det är viktigt att tillsammans med familjen prata igenom vad som känns rätt för er. 

Det är vanligt att känna en viss press från omgivningen. Kanske har du vänner, familjemedlemmar eller arbetsgivare som har åsikter om när du ska komma tillbaka. Pressen kan vara påtaglig, men det är viktigt att försöka lyssna till din magkänsla och göra vad som känns bäst för din familj!

Gå tillbaka till jobb efter familjeledighet
Alla familjer använder sin familjeledighet på olika sätt – gör det som känns bäst för dig!

Hur länge ska jag vara föräldraledig?

Det är vanligt att man, innan barnet föds, sätter upp en plan för hur länge man vill vara hemma. Det är dock viktigt att också vara öppen för att justera planen om det skulle behövas. Föräldraledighetens känslor och utmaningar kan vara svåra att förutse speciellt om det är ditt första barn och det är okej att ändra kurs om det är det som känns bäst för dig och din familj. Fokus bör alltid vara på vad som skapar den mest gynnsamma och trygga miljön för både dig och ditt barn.

Hur hanterar jag övergångsperioden?

Övergången från att vara tillsammans med ditt barn hela dagarna till att återgå till jobbet kan verka skrämmande och kännas utmanande i början. De första dagarna och veckorna kan väcka starka känslor vilket är fullt normalt. Det är en stor förändring som sker – att vänja sig vid den nya rutinen tar tid, både för föräldern och barnet!

När du har bestämt dig för att gå tillbaka till jobbet kan det vara en bra idé att försöka ta det i mindre steg. Om ni har möjligheten kan det hjälpa att inte börja med alltför långa arbetsdagar. Kanske kan du börja jobba deltid eller till och med komma hem på lunchen för att spendera lite extra tid med barnet i början?

Kan jag göra övergången lättare på något sätt?

Försök att bevara så många av era etablerade rutiner som möjligt. Genom att ta hjälp av en professionell barnvakt när du börjar jobba igen kan ni planera för att de ska komma några dagar i förväg. På så sätt får de en möjlighet att följa ert dagliga schema och gradvis ta över uppgifterna medan du förbereder dig för att återgå till arbetet.

Det är viktigt att komma ihåg att även om övergången kan vara känslosam och utmanande, kommer barnet att anpassa sig till den nya situationen över tid. Det är naturligt att barnet kan ha en känslomässig reaktion på förändringen och uppleva separationsångest. Då är det viktigt att finnas där som en tröstande vuxen som kan erbjuda kärlek, lek och stöd. Barnet kommer att anpassa sig till den nya situationen och uppskatta den på sitt eget sätt i sinom tid.

Börja jobba efter föräldraledighet
Kan man balansera arbetslivet och familjelivet lättare hemifrån?

Kan jag jobba hemifrån för att göra det lättare?

Ibland kan det vara frestande att försöka balansera att både ta hand om ditt barn och även arbeta hemifrån på heltid. Men det är viktigt att komma ihåg att jonglera mellan att vara en omsorgsfull förälder och en produktiv arbetstagare kan vara en utmaning. Här kan en barnvakt hjälpa till och erbjuda det bästa av två världar.

Med hjälp av en utbildad barnvakt får du möjlighet att fokusera på ditt arbete samtidigt som du kan vara trygg med vetskapen om att ditt barn är i goda händer. Det innebär att du kan arbeta ostört samtidigt som du har möjlighet att vara nära och närvarande för ditt barn när behovet uppstår. Detta kan hjälpa till att skapa en balans mellan arbetsliv och familjeliv, vilket gör det lättare att navigera i den svåra övergången från föräldraledighet tillbaka till jobbet.

Tips och råd till dig som förälder

Att börja jobba igen efter en längre period som föräldraledig är som sagt en stor omställning. Under tiden som nybliven förälder är det lätt att glömma bort att även du som förälder behöver tas om hand. Här har vi samlat några tips som kan vara till hjälp:

  • Du kommer förmodligen att känna alla möjliga känslor över att komma tillbaka och det är okej! Oavsett om det är oro, glädje, skuld eller något annat så ska du veta att du inte är ensam i det. Det kan kännas skönt att prata med andra föräldrar som har gått igenom samma sak.
  • Kom ihåg att det tar tid! För de flesta föräldrar är den första tiden tillbaka på jobbet tuff men att vara omgiven av vuxna och ha möjligheten att engagera sig i arbetsuppgifter kan vara en positiv upplevelse.
  • Ha tillit för dig själv och dina förmågor. Många föräldrar känner sig rädda att de har blivit ”ringrostiga” eller tappat kunskap under tiden de varit föräldralediga. Tvärtom kan tiden hemma ofta göra att du kommer tillbaka med nya perspektiv och insikter som kan hjälpa dig när du kommer tillbaka.
  • Om ni får hjälp av en barnvakt eller om din partner har tagit över föräldraledigheten, kan du be dem att skicka bilder och uppdatera dig om vad de gör under dagarna. På så sätt får du en mjukare övergång och separationen känns inte lika påtaglig.
  • När du äntligen har möjlighet att ta en kafferast eller lunch i lugn och ro, se till att verkligen göra det. Det är viktigt att prioritera din egen återhämtning och välbefinnande!
  • Om du väljer att minska din arbetstid under småbarnsåren, prata igenom praktiska och ekonomiska frågor med din partner för att säkerställa att det fungerar för båda parter.
Barnvakt efter föräldraledighet
Hitta en professionell barnvakt för när det är dags att börja jobba igen!

Få en personlig barnvakt som kan underlätta övergången

myNanny erbjuder trygg och säker barnpassning skräddarsydd efter din familjesituation, så att du kan få en så smidig övergång som möjligt tillbaka till arbetslivet. Alla våra barnvakter genomgår en noggrann rekryteringsprocess med bakgrundskontroller, intervjuer, tester och utbildningar – allt för att du ska kunna känna dig säker på ditt val! Med ett stort utbud av personliga barnvakter kan vi se fixa barnpassning för barn i alla åldrar, hela vägen från nyfödd till skolålder!

Läs mer om vår trygga och säkra barnpassning här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024

Källor

Knodd: Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning. Tillgänglig: https://www.knodd.se/artikel/sa-funkar-foraldraledighet-och-foraldrapenning/ 
Libero. Börja jobba efter föräldraledigheten. Tillgänglig: https://www.libero.se/du-just-nu/artiklar1/bebis/tillbaka-till-jobbet/
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En trygg barnvakt som passar hela familjen

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta