2023-09-12

Sara Wångmar på myNanny

Höstblåsor hos barn – Tips och råd för hur du lindrar besvären

Höstblåsor är en mycket vanlig och smittsam virusinfektion som främst drabbar barn under tio år. Dessa kliande blåsor kan vara mycket besvärande för de små och det är viktigt att veta hur man hanterar dem. Som tur är har vi samlat allt du behöver veta om höstblåsor och hur du lindrar besvären som uppstår i den här artikeln!

Hitta en trygg och säker barnvakt som passar just er. Läs mer här!

Guiden innehåller

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en vanlig och lindrig virusinfektion som i de flesta fall orsakas av coxsackievirus. Som namnet föreslår bryter smittan ut i förskolor eller skolor efter sommarlovet när hösten börjar. Infektionen är väldigt smittsam vid nära kontakt, särskilt de första dagarna. Viruset är vanligast hos barn.

Eftersom de synliga symtomen sällan dyker upp förrän några dagar efter smittotillfället är det svårt att hindra smittspridningen. Du kan även bära på viruset utan att upptäcka några symtom själv vilket försvårar det ytterligare. Främst är smittspridningen vanligast hos barn under tio år men viruset kan även drabba äldre barn och vuxna.

När ditt barn har haft höstblåsor en gång är det ovanligt att de skulle få dem igen. Om de mot förmodan skulle insjukna en andra gång brukar symtomen vara lindrigare och denna gång gå över snabbare.

Höstblåsor kallas ibland för hand- fot- och munsjuka eftersom blåsorna vanligtvis framträder kring just hand, fot och mun. Denna benämning kan dock göra att sjukdomen lätt förväxlas med mul- och klövsjuka som är en helt annan sjukdom som endast drabbar djur. Därför undviks ofta namnet hand- fot- och munsjuka och vi kallar det istället för höstblåsor.

Barn med höstblåsor
Höstblåsor börjar ofta som en vanlig förkylning.

Symtom på höstblåsor hos barn

När ett barn får höstblåsor brukar det oftast börja som en vanlig förkylning. Barnet kan uppleva feber och halsont i några dagar innan små blåsor börjar framträda. De första blåsorna dyker i de flesta fallen upp i munnen och halsen vilket kan göra väldigt ont. Att ha blåsor i munnen kan göra det obekvämt och svårt för barnet att äta och dricka men besvären brukar gå över inom en vecka.

Symtom på virusinfektionen höstblåsor

Om ditt barn har något av dessa symtomen kan det vara symtom på höstblåsor.

  • Trötthet
  • Halsont
  • Feber
  • Blåsor och sår i och kring munnen
  • Blåsor och sår på händer och fötter
  • Klåda
  • Sämre aptit
  • Svårt att äta och dricka

Höstblåsor i munnen och halsen

Blåsor är vanligast hos barn med höstblåsor. Blåsorna som dyker upp i munnen och halsen kan ses på kindernas insida, tungan och gommen. I vissa fall kan de även dyka upp kring munnen, på läpparna och kinderna vilket gör dem lättare att upptäcka. Blåsorna börjar som små röda ringar i huden innan de bildar upp till en centimeter stora blåsor.

Blåsor på huden

Det är även möjligt att få blåsor på andra ställen än i munnen. Vanligast är då att de dyker upp på händer och fötter men kan även framkomma på armar, ben, mage och rumpa. Blåsorna börjar som små röda utslag som kan klia. Detta gör att de lätt blandas ihop med vattkoppor. I enskilda fall kan barn utveckla blåsor under naglarna. Naglarna lossnar då några veckor efter höstblåsorna och växer sedan tillbaka som vanligt. Detta kan naturligtvis kännas väldigt obehagligt men är helt ofarligt!

Vad du som förälder kan göra om ditt barn har höstblåsor

Så kan du lindra besvären

Besvären brukar gå över av sig självt inom några dagar utan hjälp av mediciner eller läkarbesök. Symtomen kan dock upplevas som väldigt obehagliga och irriterande, särskilt för mindre barn. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur du kan hjälpa barn med höstblåsor.

  • För att minska klåda och se till att barnen låter bli att riva upp blåsorna kan du testa att applicera kylgel på huden. Det kan svalka skönt och lindra klådan något. 
  • Om blåsorna gör att det gör ont i munnen kan du ge barnet kall och len mat som till exempel yoghurt, smoothie eller glass.
  • Om du är rädd att barnet inte får i sig tillräckligt med vätska är det bra om du ger dem vätskeersättning för att undvika uttorkning.
  • Blir klådan för stark eller om blåsorna blir smärtsamma kan du ge ditt barn receptfria smärtstillande läkemedel och har de fortfarande feber kan de få febernedsättande.

När det är dags att söka vård

Höstblåsor brukar gå över av sig självt och du behöver sällan söka vård. Om symtomen mot förmodan inte skulle försvinna av sig själv inom sju till tio dagar eller om barnet har feber i mer än tre dagar bör du dock söka vård. Du bör även kontakta en vårdcentral om du har svårt att få i barnet tillräckligt med vätska. Uttorkning är mycket allvarligt, särskilt för små barn, och du kan då behöva rådgivning av en läkare.

Ta hand om barn med höstblåsor
Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska.

Vanliga frågor om höstblåsor hos barn

Hur vet man om det är höstblåsor barn har?

Det vanligaste symtomet är små blåsor runt och inuti munnen. Blåsor kan också uppträda på händer och fötter. Besvären brukar gå över inom en vecka.

Smittar höstblåsor?

Nära fysisk kontakt är det främsta sättet som höstblåsor smittar på.

Hur smittar höstblåsor?

Virusinfektionen smittar lätt vid nära kontakt och är därför särskilt vanlig bland mindre barn. De första dagarna av sjukdomen, är när viruset smittar som mest. Det kan vara svårt att förhindra smittspridningen av höstblåsor däremot är det alltid bra att påminna barn om att vara noggranna med hygien. På så sätt kan man minska smittspridning av sjukdomar i allmänhet.

Svårt att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Vi kopplar ihop er med en pålitlig och rolig barnvakt som hjälper till att skapa ett lugnare familjeliv.

Mer om myNanny

Hur länge har barn höstblåsor i munnen?

Blåsor i munnen bör försvinna inom en vecka. Om de skulle vara kvar längre än sju till tio dagar bör du kontakta sjukvården. Det tuffaste med höstblåsor är att det kan vara svårt att äta mat när det gör ont i munnen, men det viktigaste är att de ändå lyckas få i sig tillräckligt med vätska.

När är höstblåsor som värst?

Besvären med höstblåsor hos barn är som värst i början. Det kan vara svårt att äta och dricka eftersom att blåsorna ofta sitter i munnen.

Hur länge bör barn med höstblåsor stanna hemma från förskolan eller skolan?

I och med att barn med höstblåsor smittar som värst innan blåsorna upptäcks är det svårt att förhindra att viruset sprids vidare. När höstblåsor upptäcks har de med största sannolikhet redan spridits på förskolan eller skolan. Barn med höstblåsor behöver alltså inte stanna hemma så länge de i övrigt mår bra. Om ditt barn känner sig pigg nog att delta i aktiviteter är det i de allra flesta fall ingen fara att låta dem gå till förskolan. 

Personlig barnvakt som leker med barn
Hitta en barnvakt som passar just er!

Få hjälp av en trygg och säker barnvakt

Oavsett om det gäller hämtning och lämning på förskolan, regelbunden barnpassning eller vid behov har vi utbildade nannies som gärna hjälper dig lösa livspusslet. Med våra omsorgsfullt utvalda nannies kan du vara säker på att ditt barn får en trygg och rolig stund när du inte kan vara där. 

Hitta den perfekta barnvakten för din familj – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024

Källor

1177. Höstblåsor. Tillgänglig: https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/infektioner-pa-huden/hostblasor/
Knodd. Höstblåsor hos barn. Tillgänglig: https://www.knodd.se/fakta-och-rad/hud-utslag–prickar/hostblasor-hos-barn/ 
Kry. Höstblåsor. Tillgänglig: https://www.kry.se/fakta/hudsjukdomar/hostblasor/
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: Att hitta en perfekt nanny för just er familj!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Få gratis prisförslag