2023-04-29

Sara Wångmar på myNanny

Så pratar du med ditt barn om döden – hur du berättar att någon har dött

Döden är en oundviklig del av livet och att prata med ditt barn om det kan vara tufft. I denna artikel kommer vi att utforska hur man kan prata med barn om döden och ge dig några tips för att hjälpa ditt barn att hantera förlust och sorg.

Få hjälp av en professionell nanny – vi finns i hela Sverige

Det är inte enkelt att berätta för sitt barn att någon har dött.

Vad säger man när någon dött?

Först och främst är det viktigt att vara ärlig och öppen när du talar med ditt barn om döden. Förklara att döden är en naturlig del av livet och att alla människor och djur förr eller senare kommer att dö. Var tydlig när du berättar om döden och undvik att använda fraser som “hon somnade in” eller “han gick bort”. Sådana typer av fraser kan leda till förvirring och att barnet är rädd för att somna eftersom att de tror att de också kommer att dö. 

Yngre barn kan har svårt att greppa vad döden innebär och tror därför att personen kan komma tillbaka. Förklara istället vad det är som har hänt – att deras kropp har slutat att fungera. Deras hjärta har slutat att slå, att de har slutat andas och att de inte kommer att komma tillbaka. Om du har yngre barn kan det vara en bra idé att be barnet att återberätta vad du sa, så att du kan säkerställa att barnet inte har fått några konstiga idéer om vad det innebär att dö.

Var öppen om hur du mår till ditt barn.

Att förstå barnets känslor om döden

Att prata med ditt barn om döden kan också vara en möjlighet att hjälpa dem att förstå och hantera sina egna känslor av sorg och förlust. Det är bra om du själv är öppen om dina känslor och förklara för barnet att du är ledsen eftersom någon har dött. Berätta att det är normalt att bli ledsen och att det är okej.

Det kan hända att barnet får skuldkänslor och tror att det är deras fel att personen har dött – att de har sagt, gjort eller tänkt något som lett till personens död. Var därför noga med att betona att döden inte är någons fel och att det inte finns något sätt att hindra det.

Vissa barn behöver sörja ifred.

Så bemöter du barnets frågor om döden

När du pratar med ditt barn om döden är det också viktigt att lyssna på deras frågor och känslor. Var noga med att svara på deras frågor så ärligt och enkelt som möjligt, men undvik att ge för mycket information som kan överväldiga dem. 

Det är vanligt att barn undrar om vad som händer när man dör och då kan det vara bra att förklara att ingen vet vad som händer och att det är något som både barn och vuxna funderar över. Berätta gärna om att olika människor tror på olika saker – vissa tror att man åker till himlen och andra tror att man blir ett djur eller ett träd. Låt barnet få berätta om vad de tror händer.

Barnet kommer inte att ställa alla sina frågor om döden på en gång. Det krävs att du diskuterar döden vid flera tillfällen för att barnet ska kunna förstå. Var beredd på att barnet kan ställa frågor närsom – de kan exempelvis komma med en allvarlig fråga om döden för att sedan återgå till att leka igen som att inget hade hänt.

Kom ihåg att alla barn sörjer på olika sätt.

Anpassa ditt språk efter barnets ålder

Det är också viktigt att tänka på ditt barns ålder och mognad när du pratar med dem om döden. Yngre barn kanske inte förstår vad döden innebär på samma sätt som äldre barn, så du kan behöva anpassa ditt språk till deras nivå av förståelse. Äldre barn kanske också har mer komplexa frågor om döden, så det kan vara bra att vara redo att svara på dem på ett lämpligt sätt.

Skapa en minnesritual

Berätta för barnet att personen som har gått bort alltid kommer att finnas med er i tankarna och i minnet. För att uttrycka er saknad kan ni tillsammans skapa en minnesritual, för att komma ihåg personen. Det kan vara att plantera ett träd, att skapa ett fotoalbum eller att måla en sten. Kanske gör ni något särskilt som personen gillade på födelsedagen varje år. Det är viktigt att barnet förstår att det inte är något konstigt att känna saknad, och att ni fortfarande kan minnas och prata om personen även om den inte finns längre.

Svårt att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en trygg barnvakt som gör er vardag smidigare.

Mer om myNanny

Alla barn hanterar sorg olika

Det viktigt att komma ihåg att alla barn hanterar döden på olika sätt och att det inte finns någon rätt eller fel sätt att göra det. Ge ditt barn tid och utrymme för att bearbeta sin sorg på sitt eget sätt och var beredd att stödja dem på ett känslomässigt sätt när de behöver det.

Vi handplockar en barnvakt åt dig utifrån dina behov och önskemål.

Trygg och personlig barnpassning i hela Sverige

Vi hjälper din familj till en stressfri vardag. På myNanny erbjuder vi barnpassning med en trygg barnvakt i hela Sverige – oavsett om du bor i en storstad eller ute på landsbygden. Våra professionella barnvakter är utbildade och certifierade i bland annat hjärt- och lungräddning för barn.

Svårt att få ihop vardagen? Lugn, en barnvakt från myNanny hjälper dig!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som hela familjen trivs med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta