

2023-09-12
Så blir du kvitt löss hos barn – allt du behöver veta
Löss är mycket små djur som bosätter sig i håret och överlever genom att suga blod. Dessa ovälkomna gäster kan resultera i obehaglig klåda och irritation i hårbotten. Då de lätt överförs vid nära kontakt är de vanliga på förskolor och bland barn. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om de oönskade gästerna och hur du blir av med dem så snabbt som möjligt!
En personlig nanny utvald efter era behov. Låter det bra? Läs mer här!
Guiden innehåller
Symtom: Synliga levande löss, lusägg och svart puder i barnets hårbotten eller på kläder och huvudkudden. Lössen kan även orsaka klåda i hårbotten.
Vad du kan göra: Behandla lössen med lusmedel och kamma håret med luskam i första hand. Hjälper inte detta kan du vända dig till parasitdödande läkemedel.
Vanliga frågor från föräldrar: När kan man gå till förskolan? Hur lång tid tar det innan man blir av med löss? Hur sprids löss mellan personer? Här hittar du alla svar!
Vad är löss?
Löss är små genomskinliga och blodsugande insekter som lever i hårbotten. Lössen har inga vingar och kan alltså inte flyga, istället klättrar de på hårstrån mellan huvuden för att spridas. Till en början har de ingen färg men allt eftersom att de suger blod kan de vara allt från rödaktiga och bruna, till gråa eller svarta. Vem som helst kan smittas av huvudlöss och det har ingenting med hygien att göra.

Så vet du att ditt barn har löss
Att upptäcka löss kan vara en utmaning då det ofta tar fyra till sex veckor från det att du smittas av löss tills att det börjar klia i hårbotten. Det är huvudlössens saliv som orsakar klåda på huden. För att upptäcka löss tidigare och minska spridningen bör du vara uppmärksam på följande tecken:
- Synliga levande löss i håret.
- Lusägg på hårstråna nära hårbotten. Äggen varierar i färg beroende på om de kläckts men de är antingen mycket ljusa eller mörkare, närmare svart.
- Svart pulver på kläder, mössor eller huvudkudden. Detta kan vara lusens ömsade skinn eller avföring.
Vad du som förälder kan göra
Hur du behandlar barn med löss i håret
Den vanligaste behandlingsmetoden för löss är att använda lusmedel tillsammans med en godkänd luskam för att kamma igenom håret. Att luskammen är godkänd innebär att den är CE-märkt och därmed uppfyller EU:s regelverk. Du hittar lusmedel och luskam på ditt närmaste apotek.
En alternativ behandlingsmetod är att använda ett parasitdödande läkemedel. Då behandlar du hårbotten två gånger med åtta veckors mellanrum. Det är dock att rekommendera att du börjar med ett dimetikonbaserat medel och överväger andra alternativ först om detta inte ger resultat. Har du barn under 1 år bör du undvika att använda parasitdödande medel och istället satsa på flera omgångar med lusmedel. Är du osäker på vilken produkt som passar bäst för ditt barn är det alltid klokt att rådfråga en erfaren barnsjuksköterska eller besöka ett apotek.
Efter behandlingen är det viktigt att kamma igenom håret två till tre gånger i veckan under två veckor för att säkerställa att det inte finns några levande löss kvar. Kammningen ser till att du kan få bort alla ägg för att se till att de inte kläcks blir nya löss. Lusmedlet dödar alla levande löss men kan inte göra något åt äggen. Därför är det extra viktigt att kamma med luskam ordentligt.
Söka vård
Om du har gjort upprepade försök att behandla löss men inte lyckats bli av med dem är det klokt att kontakta en vårdcentral för professionell rådgivning och behandling.

Leta efter löss innan skolstart
Lössen är som mest aktiva på sommaren och det är då större risk att barn får löss. När skolan och förskolan sedan drar igång till hösten sprids lössen fort genom klasserna. Det bästa sättet att förhindra lusepidemier är därför att luskamma håret på barnen och behandla eventuella löss redan innan skolan börjar.
Vanliga frågor om löss hos barn
Behöver barn med löss stanna hemma från förskola?
När du upptäcker löss bör du se till att barnet stannar hemma tills dess att du behandlat dem. Efter behandlingen kan barnet gå tillbaka till förskola eller skola, förutsatt att de undviker nära kontakt med andra barns hår den första veckan. Det är också viktigt att informera skolan och de grupper där ditt barn är aktivt om att du har upptäckt löss eftersom det finns en risk att andra barn också har blivit smittade. Se till att undersöka hela familjen noga och behandla alla smittade samtidigt för att undvika ytterligare spridning.
Trygg och rolig barnpassning med en personlig barnvakt från myNanny
Lös livspusslet – börja med en prova-på-träff!

Hur lång tid tar det innan det går över?
Löss kan ibland överleva trots behandling. Det kan bero på att bruksanvisningen för lusmedlet inte har följts ordentligt eller att lössen är särskilt resistenta. Det finns också en risk att barnet blivit smittat på nytt. I sådana fall är det viktigt att fortsätta med luskammningen minst två gånger i veckan under två veckor efter den första behandlingen. På så sätt kan du vara säker på att alla löss och ägg avlägsnas. Det är värt att notera att det kan ta allt från några dagar upp till ett par veckor innan lössen försvinner helt.
Hur ser löss ut?
Lössen är till en början genomskinliga kryp som mäter mellan 1 och 3 millimeter. Efter att de sugit blod kan de vara gråa, bruna, svarta eller röda. Ett tips är att kamma igenom hela håret över ett vitt papper. På så sätt ser du snabbt om det är löss det gäller.
Hur smittar huvudlöss?
Huvudlöss smittar genom nära kontakt mellan huvuden. Därför kan löss lätt spridas mellan barn som sitter nära varandra när de leker eller delar mössor och hårborstar.
Hur blir man av med löss på barn?
För att bli av med löss är det bäst att kamma håret med en godkänd luskam och använda ett receptfritt lusmedel.
Sprids löss när man delar mössa?
Löss kan spridas när du delar mössor, hårborstar eller liknande som rör håret och hårbotten men det är inte särskilt vanligt. Huvudlöss klarar inte av att överleva utanför hårbotten längre än några timmar eller högst ett dygn, de blir snabbt för svaga för att förflytta sig. Lånar du en mössa som inte använts på ett dygn finns det därför ingen risk för att bli smittad.

Barnpassning med personligt utvalda nannies
När livspusslet är svårt att få ihop finns våra nannies här för dig. Alla våra barnflickor är utbildade och coachade för att kunna ta hand om barn i alla åldrar, från nyfödd till skolålder. Vare sig det gäller hämtning och lämning på förskolan, löpande barnpassning eller endast vid behov kan en nanny hjälpa er.
Det är enkelt att komma igång – kontakta oss så berättar vi mer!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Börja med
en prova-på-träff
utan bindning
Trygg barnpassning:
- Personligt utvalda barnvakter
- Gedigen bakgrundskontroll
- Utbildade och certifierade
- Finns över hela Sverige
- Nanny för alla åldrar
- Alla tider & dagar i veckan
- Flexibla upplägg
- Enkelt att komma igång
- Prova-på-träff