Julfilmer barn
Sara Wångmar på myNanny

2023-11-27

15 julfilmer för barn i alla åldrar

Fly undan slasket och kylan utomhus och kryp upp i soffan med hela familjen – här har vi samlat de 15 bästa julfilmerna för barn i alla åldrar, allt från tidlösa klassiker till de allra senaste tillskotten!

Få hjälp med livspusslet av en personlig nanny – läs mer här!

1. Polarexpressen (2004)

En ung pojke har börjat ifrågasätta om Tomten verkligen finns på riktigt. Men på juldagens natt rullar ett expresståg in på stationen. Konduktören erbjuder pojken en resa till Nordpolen med Polarexpressen, där han får möjlighet att möta självaste Jultomten!

2. Ensam hemma (1990)

Åttaåriga Kevin McCallister hamnar av misstag ensam hemma när hans stora familj reser iväg på julsemester. Under tiden han njuter av sin frihet, stöter han på två tjuvar som planerar att råna familjens hus. Kevin bestämmer sig för att ta saken i egna händer och skapar en rad komiska och uppfinningsrika fällor för att försvara sitt hem. Genom sina äventyr lär sig Kevin värdefulla insikter om familj, ansvar och betydelsen av samhörighet under julhelgen.

3. Frost (2013)

I kungariket Arendal ska prinsessan Elsa krönas till drottning, men Elsa har en hemlighet – hon har magiska iskrafter som hon ibland har svårt att kontrollera. Efter att ha oavsiktligt förvandlat riket till ett evigt vinterlandskap flyr Elsa upp i bergen. Hennes oroliga syster Anna ger sig ut på en äventyrsfylld resa för att hitta Elsa och rädda kungariket. Tillsammans med bergsmannen Kristoffer, hans trogna ren Sven och den knasiga snögubben Olaf möter de utmaningar och upptäcker hemligheter från det förflutna.

4. Grinchen – Julen är stulen (2000)

På en pytteliten snöflinga finns den magiska staden Whoville. Där bor alla Whos som älskar julen och allt som hör där till, men utanför staden bor även Grinchen, en girig varelse som hatar julen och har tröttnat på invånarnas överdrivna firande. För att göra slut på julglädjen bestämmer sig Grinchen för att stjäla självaste julen. Iklädd tomtekläder smyger han sig in i hus efter hus för att stjäla både julklappar och dekorationer. Men när han möter den lilla Cindy Lou Who, som ser bortom hans griniga fasad, börjar Grinchens hjärta mjukna och han lär sig mer om vad julen faktiskt innebär.

5. Jack Frost (1998)

Musikern Jack Frost har inte kunnat vara en särskilt närvarande pappa på grund av sitt jobb och innan han hinner ändra sig omkommer han i en olycka. Men det är inte försent! Jack lyckas ta sig tillbaka till sonen Charlie men i en något annorlunda form – en snögubbe.

Trygg och rolig barnpassning med en personlig barnvakt från myNanny

Lös livspusslet – börja med en prova-på-träff!

6. Tjuvarnas jul: Trollkarlens Dotter (2014)

Hittebarnet Charlie har funnit en familj i den föredetta ficktjuven Kurre och pigan Gerda men när Kurre och Gerda får ett eget barn känner Charlie sig plötsligt ensam och bortprioriterad. Då kommer ett kringresande tivoli till staden med en mycket hemlighetsfull trollkarl. Trollkarlen visar Charlie en värld av magi och spännande upptåg men det är något som han döljer…

7. Elf (2003)

Ett människobarn råkar hamna i Jultomtens påse och får följa med tillbaka till Nordpolen. Där får han namnet Buddy och han växer upp tillsammans med Tomtens alla nissar.  Det dröjer många år men när han inser att han inte riktigt passar in bland alla nissar ger han sig iväg. Han beger sig mot New York för att hitta sin biologiska far men den hektiska storstaden visar sig vara just det, hektisk. Buddy har lite svårt att anpassa sig till människornas värld men han är fast besluten att få en fin relation med sin något motvilliga pappa.

8. Klaus (2019)

I den avlägsna byn Smeerensburg, där rivalitet och misstro råder, hamnar en självisk brevbärare vid namn Jesper i ett oväntat äventyr. Han har fått i uppdrag att få igång en fungerande postverksamhet i staden. Men hur lyckas man med det när ingen av invånarna har någon lust att tala med varandra? Tillsammans med den tillbakadragna leksakstillverkaren, Klaus, kommer han på en plan! Kanske var det just så här legenden om Jultomten kan ha börjat?

9. The Christmas Chronicles (2018)

Syskonen Kate och Teddy Pierce bestämmer sig för att fånga Jultomten på film för att kunna bevisa för sin familj att han verkligen finns. Deras plan går dock om intet när de oavsiktligt hamnar på Jultomtens släde och hotar att sabba hela julen. Tillsammans med Tomten ger de sig ut på en fartfylld resa genom natten för att rädda julen och återförenas med sin familj.

10. Trolltyg i Tomteskogen (1980)

Det vankas bröllop i Tomteskogen när tomtarna Tor och Lisa ska gifta sig. Det finns dock några som inte alls är särskilt lyckliga över firandet, skogens troll. De avskyr alla tomtar och bestämmer sig därför för att göra sig kvitt tomtarna en gång för alla. 

11. Musses jul i Ankeborg (2004)

I den här julklassikern samlas flera korta filmer om Musse Pigg och hans vänner. Mimmi Pigg och Kajsa Anka tävlar i en skridskotävling, Knatte, Fnatte och Tjatte styr till med bus i tomteverkstan och Pluto får bli en del av Tomtens renskara och mycket mer!

12. Barbie i Nötknäpparen (2001)

I rollen som Clara får Barbie en vacker nötknäppare men det är inte vilken nötknäppare som helst. Under natten vaknar nötknäpparen till liv för att försöka jaga bort den ondskefulle Råttkungen. Clara, i ett försök att hjälpa nötknäpparen, blir ofrivilligt krympt till av Råttkungens förtrollning. Tillsammans med nötknäpparen ger sig nu Clara ut på ett spännande äventyr för att hitta Sockerprinsessan som är den enda som kan bryta förtrollningen.

13. Tomtetass och jakten på julen (2010)

Jultomten tappar minnet och virrar omkring någonstans i New York! Det är nu upp till Tomtens valp Tomtetass, ett gäng nissar och vännerna de stöter på på vägen att rädda både julen och Tomten.

14. Santa Buddies – Julkul med Valpgänget! (2009)

Tomtetass son Lilletass hamnar i trubbel i Tomtens verkstad och blir utkastad. Utanför verkstaden önskar han att julen inte längre fanns! För att rädda både julen och Lilletass kommer valpgänget från filmserien Air Buddies till undsättning. Tillsammans måste de påminna Lilletass att julen handlar om mer än att bara få paket!

15. Knyckertz & snutjakten (2023)

Ture är det svarta fåret i sin tjuvfamilj. Han försöker gång på gång övertala dem att göra det rätta men när han får reda på att hans bästa vän, hunden Snuten, verkar vara stulen blir han kluven. Ska han göra det rätta och lämna tillbaka hunden eller ska han behålla den och därmed hjälpa familjen med en kupp?

Gamla julkalendrar

Ett annat riktigt bra tips för de mysiga decemberkvällarna är SVTs julkalendrar. Introducera dina barn för en repris av dina gamla favoriter eller se någon av de nyare tillsammans. Du hittar en lista på alla julkalendrar, från 1960 till 2023 här!

Julfilmer barn
Med en professionell barnvakt kan du få mer kvalitetstid tillsammans som familj!

Få mer tid över till julmys med familjen med en barnvakt

Behöver du hjälp att få allt gjort inför julen så att du kan njuta mer av tid med familjen? En erfaren nanny kan ta hand om dina barn under jullovet medan du jobbar eller fixar det sista inför högtiden. Kontakta oss så hjälper vi dig få en avkopplande och stressfri jul tillsammans med din familj!

Få en hjälpande hand i julstöket med en professionell barnvakt från myNanny!