2023-11-28

Sara Wångmar på myNanny

25 barnfilmer som hela familjen kommer att älska – den ultimata listan

Har du tröttnat på att se Frost för femtioelfte gången? Oroa dig inte, det finns mängder med spännande och roliga barnfilmer att se. Här har vi samlat våra 25 bästa tips för en riktig myskväll! Oavsett om du längtar efter en dos nostalgi med en Disney-klassiker eller är ute efter något nytt och spännande har vi en film som passar utmärkt för barn i alla åldrar.

Få en personlig barnvakt som matchar just era behov!

1. Lejonkungen (1994)

Simba ska en dag styra över savannen men än så länge är han bara en liten lejonunge. När hans pappa, den vise lejonkungen Mufasa, dör efter att ha lurats av den onde Scar tar Simba själv på sig skulden och flyr ut i vildmarken. Där hittar han oväntade vänner i Timon och Pumpa, en duo bestående av en surikat och ett vildsvin! Tillsammans lever de ett obekymrat liv men när Simba får reda på hur savannen skadats av Scars styre inser han att det är dags att återvända. Simba måste nu kliva in i rollen som lejonkung och rädda savannen. 

2. Upp (2009)

Efter att ha levt som en ganska butter enstöring sedan hans fru gick bort, bär Carl på en dröm om att förverkliga sin frus sista önskan – att bo vid de fantastiska Paradisfallen i Venezuela. Den 8-årige scouten Oskar har en annan dröm: att samla alla scoutmärken och det sista han behöver är att hjälpa en äldre person. Oskar är därför fast besluten att hjälpa Carl trots hans motvillighet. När Carl fäster ett gäng färgglada ballonger i huset för att flyga iväg till Venezuela blir Oskar en förvånad fripassagerare på resan. Det blir ett spännande äventyr och en oväntad vänskap växer fram.

3. Insidan ut (2015)

En flytt från en kylig småstad i Minnesota till soliga San Fransisco i Kalifornien är en stor omställning för vem som helst. 11-åriga Jenny och hennes familj gör just det och med en ny stad, ny skola och nya vänner kommer en hel del svåra känslor. Vi tar ett kliv in i hjärnan på Jenny och får följa med känslorna Glädje, Ilska, Rädsla, Vemod och Avsky inne i huvudkontoret och hur de jobbar för att anpassa sig till det nya livet.

Passa på att se Insidan ut nu, nästa år kommer uppföljaren som introducerar ett gäng nya känslor när Jenny blir tonåring!

4. Herkules (1997)

Den mäktige guden Zeus och hans fru Hera välkomnar sin son Herkules till världen, en son som föds med en otrolig styrka. Men när underjordens härskare Hades smider en ondskefull plan för att störta Olympen och ta över makten ser han till att kidnappa Herkules. Planen går något snett och Herkules hamnar istället bland människorna där han får växa upp med ett äldre par som tar hand om honom. 

Herkules har behållit en del av sin otroliga styrka men i människornas värld blir hans kraft snarare ett hinder än en tillgång. Han stämplas som klumpig och utstött istället för den hjälte han var ämnad att vara. Under tonåren avslöjas sanningen om var han kommer ifrån och han inser att hans riktiga hem är bland gudarna på Olympen. För att återförenas med sin familj och bli accepterad av gudarna måste han bevisa sig som en sann hjälte.

Svårt att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Få mer kvalitetstid med familjen med en pålitlig barnvakt hos oss.

Mer om myNanny

5. Björnbröder (2003)

De tre bröderna Sitka, Denahi och Kenai lever i Amerikas vildmarker någon gång efter istiden. När Sitka tragiskt dör i en konfrontation med en björn tar Kenai, i vrede och sorg, björnens liv för att hämnas sin bror. Denna handling upprör de mäktiga andarna, som beslutar sig för att lära Kenai en läxa genom att förvandla honom till en björn.

För att kunna återvända till sin mänskliga form måste Kenai bege sig till det berg där norrskenet nuddar jorden. Under sin resa stöter han på den ensamma björnungen Koda och tillsammans ger de sig av. Men resan blir allt annat än lugn, på vägen möter de många spännande karaktärer, bland annat de vimsiga älgarna Rutt och Tuke. Samtidigt jagas de av den tredje brodern, Denahi som nu tror att båda hans bröder fallit offer för björnarna.

6. Trolls (2016)

De färgglada och positiva trollen är världens lyckligaste varelser! Några som däremot inte uppskattar trollens positiva och festliga inställning är jättarna. De hatar trollen och är inte nöjda förrän de har magarna fulla av troll. Under en stor trollfest kidnappas flera småtroll och trollprinsessan Poppy måste ge sig av för att rädda dem. Med sig får hon byns enda dystra och gråa troll, Kvist. De är raka motsatser! Men på sin resa tvingas de lära sig att samarbeta för att kunna rädda sina trollvänner.

7. Croodarna (2013)

Grottfamiljen Croodarna har klarat sig utmärkt genom många naturkatastrofer och faror genom att stanna i den trygga grottan och endast gå ut för att samla mat. När den rebelliska dottern Eep smyger ut en kväll träffar hon på den mer moderna pojken Guy. Guy berättar om en ny katastrof som kommer att innebära att familjen måste hitta ett nytt hem. Mycket motvilligt lämnar familjen tryggheten och ger sig av på en äventyrsfylld resa ut i det okända.

8. Ett småkryps liv (1998)

Varje vår tvingas en myrkoloni att offra all mat de lyckats samla ihop till ett gäng otäcka gräshoppor. Ett år råkar den klumpiga men godhjärtade myran Flip förstöra all mat och nu ligger hela myrkolonin risigt till! När gräshopporna kommer på våren ger dem kolonin en sista chans att samla ihop tillräckligt med mat till hösten och det är nu upp till Flip att fixa sitt misstag och rädda kolonin.

9. Röd (2022)

Mei Lee har alltid varit den lydiga dottern som hennes mamma förväntar sig, men nu när hon är tretton år blir det allt svårare att hålla fast vid den rollen. Balansgången mellan förväntningarna och kaoset som tonåren för med sig visar sig vara en verklig utmaning. Som om detta inte vore nog att hantera, stöter hon på ett nytt, oväntat problem. Varje gång Mei blir exalterad eller stressad förvandlas hon nämligen till en stor röd panda!

10. På andra sidan häcken (2006)

Tvättbjörnen RJ gör ett försök att stjäla maten som en svartbjörn vid namn Vincent har samlat ihop. Tyvärr går försöket inte bara snett och lämnar RJ utan mat, all mat förstörs vilket även lämnar Vincent tomhänt! I raseri planerar Vincent nu att istället göra RJ till sin lunch. För att undkomma sitt öde hävdar RJ att han kan samla ännu mer mat åt svartbjörnen och får en vecka på sig att fylla på matförrådet. RJ organiserar därför en grupp skogsdjur som ska hjälpa honom att sno mat från de nyinflyttade grannarna på andra sidan häcken.

11. Röjar-Ralf (2013)

Vad händer egentligen med spelen när arkaden stänger? Jo, de får ett eget liv såklart! I sitt eget arkadspel är Röjar-Ralf skurken men nu har han tröttnat på den rollen. För en gångs skull vill han bli hyllad såsom spelets hjälte Fixar-Felix blir. När arkaden stänger för dagen beger han sig därför in i ett nytt spel, i hopp om att vinna en medalj och bevisa sig som en sann hjälte. Men det visar sig vara mycket svårare än han först trott!

12. Micke och Molle (1981)

En oskyldig och oväntad vänskap växer fram mellan rävungen Micke och hundvalpen Molle. Som ungar leker de och busar varje dag tills de en dag skiljs åt. Molles husse åker iväg med Molle för att träna honom till en äkta jakthund. När vännernas vägar möts igen är de fullvuxna och vänskapen visar sig svårare att behålla. Micke dyker entusiastiskt upp utanför Molles hem men blir tvärt avvisad. Molle har nu lärt sig att jaga och fånga alla slags djur, även rävar!

13. Luca (2021)

Luca är en helt vanlig pojke som lever ett helt vanligt liv… Eller nja, ett helt vanligt liv för ett havsmonster kanske? Luca och hans familj är havsmonster som lever under ytan utanför den italienska kuststaden Portorosso. Luca har fått tydliga instruktioner att hålla sig borta från staden och alla människor men av ren nyfikenhet närmar han sig stranden ändå. Där stöter Luca på Alberto som även han är ett havsmonster, men Alberto tar med Luca upp till ytan där de förvandlas och kan smälta in bland människorna! Tillsammans utforskar de världen ovanför ytan men de måste vara försiktiga, med minsta lilla vattendroppe förvandlas de tillbaka till havsmonster. I en stad där alla hatar monster gäller det att alltid vara på sin vakt!

14. Bron till Terabitia (2007)

Jesse har svårt att passa in i skolan och blir ofta retad av de andra barnen. En dag flyttar en ny familj in i grannhuset och Jesse blir snabbt vän med dottern Leslie. Tillsammans utforskar de skogen nära sina hus och bygger upp en helt egen fantasivärld, Terabitia. Dit kan de fly när den riktiga världen blir för jobbig och i Terabitia kan de alltid få vara hjältarna.

15. Roald Dahls Häxorna (2020)

En ung föräldralös pojke flyttar in med sin mormor som bor i den lilla staden Demopolis. Där får han snabbt reda på att häxor finns på riktigt, och inte nog med det, de hatar barn! När pojken och hans mormor springer på en häxa flyr de undan till ett hotell vid kusten men de verkar ha dålig tajming. Storhäxan har just kallat till möte och häxor från hela världen samlas på hotellet för att smida sina ondskefulla planer!

16. Spy Kids: Armageddon (2023)

En helt vanlig familj… nja, inte riktigt. Föräldrarna i familjen Tango-Torrez är världens bästa hemliga agenter! Syskonen Tony och Patty som älskar datorspel råkar hjälpa en slug dataspelstillverkare att släppa ut ett virus som kommer kunna ta kontroll över all världens teknik. Nu är det upp till syskonen att fylla föräldrarnas skor som agenter för att kunna rädda världen och sina föräldrar.

17. Narnia (2005)

De fyra syskonen Lucy, Edmund, Susann och Peter bor i London under andra världskriget. För att sätta barnen i säkerhet skickar deras föräldrar dem ut på landet till en äldre professor och hans barska hushållerska. En dag när de leker kurragömma hittar syskonen en garderob som tar dem till det magiska landet Narnia. Narnia styrs av den elaka Vita häxan som tar Edmund tillfånga! För att rädda honom måste Lucy, Susann och Peter nu ta hjälp av Narnias lejongud Aslan.

18. Det regnar köttbullar (2009)

Flint är en riktigt kreativ och något knasig uppfinnare i den lilla staden Vrakviken. Hans senaste uppfinning ska kunna lösa världens hungersnöd genom att förvandla vanligt vatten till vilken mat som helst! Olyckligtvis råkar han skicka upp manicken med en raket som försvinner bland molnen. Just när han tror att allt är över börjar det regna men det är inte regndroppar som faller från himlen… det är hamburgare! Uppfinningen verkar fungera men det dröjer inte länge innan problemen uppstår. Kan staden verkligen hantera gigantiska köttbullar som faller från himlen? Tillsammans med väderflickan Sam och hans talande apa måste han komma på ett sätt att stänga av maskinen innan staden drunknar i mat!

19. Syskonen Willoughby (2020)

De fyra syskonen Willoughby är överens, deras fruktansvärda föräldrar måste bort. I ett försök att bli föräldralösa försöker de lura iväg föräldrarna på en riktigt lång semester till några av jordens farligaste platser. Allt går inte riktigt som planerat och syskonen tvingas själva ut på en farlig men mycket spännande resa!

20. Super Mario Bros. Filmen (2023)

Bröderna Mario och Luigi jobbar som rörmokare och har i uppdrag att laga en stor vattenledning i Brooklyn. När de jobbar råkar de hamna i fel rör som tar dem till en underlig och magisk värld! Bröderna separeras och Marios nya uppdrag blir istället att försöka hitta sin bror i den skumma världen. 

21. The LEGO movie (2014)

Emmet är en helt vanlig legofigur i en helt vanlig legostad. Men en dag vänds hans världs helt upp-och-ned när han utses att rädda världen i tron om att han är en mästerbyggare!

22. Framåt (2020)

En sagovärld full av alver, älvor, troll och enhörningar – visst måste det även finnas magi? Nja, varelserna har sedan länge tappat sin magi, de har blivit moderna och riktigt lata! Barley och Ian Lightfoot är två tonåriga älvbröder som beger sig ut på ett långt äventyr för att se om de kan hitta magin igen. 

23. Shrek (2001)

Träsktrollet Shrek vill inget hellre än att bli lämnad ifred. Tyvärr blir det inte riktigt som han tänkt sig när han en dag vaknar upp till ett gäng sagofigurer som dumpats i hans träsk. Lord Farquaad har bannlyst figurerna från sagolandet Långt långt borta men han lovar att flytta på dem på ett villkor. Shrek måste rädda den bortförda prinsessan Fiona och föra henne till honom. Uppgiften är tyvärr svårare än så, tornet där Fiona sitter inlåst vaktas av en eldsprutande drake och över henne vilar en förbannelse som endast kan hävas med en kyss från hennes sanna kärlek.

24. Kung fu Panda (2008)

Po är den glada men något klumpiga pandan som arbetar i stadens nudelrestaurang med sin pappa. I hemlighet drömmer han om att bli en riktig kung fu-mästare och när staden hotas av den farliga snöleoparden Tai Lung verkar den drömmen kunna bli verklighet. Po blir utsedd till drakkrigare och måste börja sin träning vid templet tillsammans med fem andra kämpar. Ingen verkar riktigt tro att Po faktiskt har vad som krävs men han är fast besluten att motbevisa dem alla!

25. Asterix – Gudarnas hemvist (2014)

Julius Caesar vill en gång för alla bli av med den lilla byn fylld av orubbliga galler. När hans armé gång på gång misslyckas bestämmer han sig för att bygga ett nytt Rom – precis utanför gallernas grindar. Asterix och hans vänner gör allt de kan för att hindra romarna från att inkräkta i deras skog. 

Nostalgi filmer barn
Få en personlig barnvakt som kan hjälpa till i vardagen!

Få en smidigare vardag med en barnvakt från myNanny

Att jonglera alla vardagsmåsten är inte alltid lätt. Med en personlig barnvakt från myNanny kan du få en hjälpande hand som underlättar livspusslet. Få en nanny som kan ställa upp med hämtning och lämning på förskolan, längre barnpassning under kvällar och helger eller en mer sporadisk hjälp när det kör ihop sig. Oavsett när och hur du behöver hjälp ser vi till att hitta en barnvakt som passar dina önskemål och behov!

Läs mer om hur professionell barnpassning kan underlätta din vardag här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En trygg barnvakt som underlättar familjelivet

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta