2024-02-22

Sara Wångmar på myNanny

Dessa barnnamn var vanligast år 2023

vanliga barnnamn 2023

Letar du efter inspiration på barnnamn till din kommande bebis eller är du bara nyfiken på om ditt eget namn finns med bland Sveriges trendigaste namn 2023? Läs listan på förra årets mest populära barnnamn nedan.

Skaffa en trygg barnvakt på myNanny

bebis på rygg barnnamn
Det är inte alltid lätt att hitta rätt barnnamn till sin bebis.

Tio av förra årets vanligaste barnnamn för flickor

På topplistan för flicknamn har tvåstaviga flicknamn från sekelskiftet, som slutar på A, varit trendiga de senaste åren – vilket också syns i listan på barnnamn för året 2023. 

Elsa var högst på listan år 2023 bland flicknamnen. Med ursprung i de hebreiska namnen Elisabeth och Elzaby, härstammar namnet Elsa från 1400-talet. I både Stockholm och Västra Götaland blev Elsa det mest valda barnnamnet för flickor under 2023, med 107 nyfödda som fick detta namn, vilket var det högsta antalet i hela Sverige. Elsa har namnsdag den 30e oktober.

Se statistiken här
NamnAntal barn
Elsa588
Vera587
Alma574
Selma512
Alice481
Signe468
Ellie464
Olivia464
Astrid451
Ella450
Stella427

Svårt att hitta balans i vardagen?

Sara på myNany här! Vi matchar er med en trygg barnvakt som bidrar till ett mer harmoniskt familjeliv.

Mer om myNanny
gravid med bebis som ska få barnnamn
Tvåstaviga sekelskiftesnamn som slutar på A är trendiga för flickor just nu.

Topplistan: Barnnamn för pojkar

Även bland pojknamnen har de tvåstaviga namnen toppat listorna, gärna med dubbla vokaler. Här är Noah och Liam exempel på vanliga namn.

År 2023 var Noah det vanligaste pojknamnet. Namnet är bibliskt med hebreiskt ursprung och har betydelsen “vila” eller “tröst”. Mest känt är namnet Noah från Gamla testamentet, där det skildras hur Noah och hans familj överlevde den stora översvämningen genom att bygga en ark. Flest Noah år 2023 föddes i Stockholms län, där fick 159 pojknamnet, men i landet i stort döptes 655 till namnet. Noah har namnsdag den 31 mars.

Se statistiken här
NamnAntal barn
Noah655
Hugo622
William541
Liam536
Nils502
Elias497
Oliver497
Adam496
August483
Sam474
Alfred458
gravid och letar efter barnnamn
I framtiden kan barnnamn från tidigare generationer bli populära igen.

Prognos för populära namn år 2024

Språkforskare menar att namntrenderna går i cykler om 80-100 år. Därför kan man förvänta sig att ovanliga namn från 20-, 30- och 40-talet kommer att bli populära igen. Enligt cykeln kan namn som Kerstin, Inger och Birgitta bli vanliga flicknamn de kommande åren. På killsidan är trestaviga namn på väg upp, till exempel Oliver och Matteo. Här förväntas även 20-talsnamn som Tage, Walter och Nils bli populära. 

Det finns flera anledningar till att specifika barnnamn kan bli trendiga, till exempel genom kända personer eller händelser som gör att fler lägger märke till namnet. När ett namn blir populärt kan även liknande namn stiga i graderna – ett sådant exempel från topplistan med barnnamn är de liknande namnen Stella och Ella. Många spås också vilja sätta sin egen prägel på ett populärt namn som passar med en unik stavning. Dessutom är originella och ovanliga namn på väg upp på listan.

håller bebis med barnnamn
Förnamnet till ett barn måste registreras inom tre månader efter att det har fötts.

Information om listorna

Skatteverket sammanställer listor över statistik med Sveriges vanligaste barnnamn efter varje årsskifte. På listan finns Sveriges vanligaste barnnamn det föregående året, 100 för flickor och 100 för pojkar. Efter att ett barn har fötts måste en ansökan med ett namn som passar göras inom tre månader, vilket innebär att 2023 års uppgifter om landets populäraste barnnamn inte är kompletta förrän i slutet av april.

en barnvakt och bebis med barnnamn
Med hjälp av myNanny kan du få en lugnare vardag.

Underlätta vardagen med en personlig barnvakt

Familjelivet kan vara överväldigande, få hjälp med att bli en bättre och mer närvarande förälder med en säker barnvakt. Tack vare våra pålitliga och noggrant utvalda barnvakter är dina barn trygga, samtidigt som du kan få en lugn stund för dig själv.

Kontakta oss för en certifierad barnvakt!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som passar er familj perfekt!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta