2024-01-23

Sara Wångmar på myNanny

Barn som bråkar – tips för att hantera konflikter

barn som bråkar

Bråk och konflikter förekommer i alla sorters relationer och är en naturlig del av att vara människa, även för barn. Som förälder kan barn som bråkar tära på både energin och tålamodet. Här är våra bästa tips för att ta sig igenom syskonbråk på ett bra sätt.

Få en trygg och pålitlig barnvakt här

barn som bråkar syskon
Det är helt naturligt med syskonbråk, det är till och med något som är bra eftersom att barnen utvecklar sina sociala förmågor.

Därför uppstår syskonbråk

Att bråka är en naturlig del av livet, det gör vi både som barn och vuxna. För barn är det ett sätt att utvecklas socialt och att testa varandras gränser. Barn som bråkar lär sig att utforska sina egna känslor och åsikter. Syskon bråkar med varandra just för att de är trygga med varandra – om de är nära i ålder är det dessutom ett sätt att prova vem som bestämmer och etablera en slags hierarki. Som förälder är det därför viktigt att acceptera att barn som bråkar är oundvikligt – detta är ett viktigt första steg i att hantera dem på ett bra sätt.

barn som bråkar mamma och barn
Alla barn och syskon bråkar – som förälder behöver du hålla dig lugn när det händer.

Att hantera barn som bråkar

Som förälder är det lätt att vilja ställa sig i mitten av ett syskonbråk. Kanske är det tålamodet som tryter eller så befinner du dig på en olämplig plats för bråk. Det viktigaste man kan göra som förälder när man hanterar känslostarka barn är att behålla sitt eget lugn. Barn som bråkar kan skapa stress och ångest, men det är bra att hålla sig i bakgrunden och lyssna på hur barnen självständigt navigerar konflikten. Om det är möjligt bör barnen reda upp sin konflikt själva även om de kan behöva vägledning längs vägen. En sådan vägledning kan till exempel vara att fråga om konflikten kan lösas så att både store- och lillebror eller syster blir nöjda. På så sätt lär barnen sig viktiga egenskaper, som att kunna kompromissa och att ge med sig ibland.

Svårt att få ihop livspusslet?

Sara på myNanny här! Vi matchar dig med en trygg och pålitlig barnvakt för en lugnare vardag.

Mer om myNanny
barn som bråkar flicka
Att vara tydlig med sina förväntningar på barnen kan förebygga syskonbråk.

Olika sätt att förebygga syskonbråk

Det är bra om man kan hantera barn som bråkar på ett smidigt sätt – men det är ännu bättre om de går att förebygga och undvika helt och hållet. Ett tips är att vara uppmärksam på vilka tillfällen som konflikterna uppstår vid och varför. Är det i bilen på väg hem från förskolan eller en timme innan kvällsmat när alla är hungriga? Varsitt äpple eller något annat blodsockerhöjande kan vara en enkel lösning i en sådan situation.

Var tydlig med förväntningar på barnen

Man ska inte underskatta regler och rutiner, det är viktigt att vara tydlig kring vad som förväntas av barnen – de behöver veta vilka riktlinjer som finns i sin omgivning. Detta innebär både vilka regler som gäller när de leker, men också var leksakerna ska ta vägen när leken är slut. Att skilja på tillhörigheter kan också vara ett sätt att förebygga konflikter och barn som bråkar. Syskonbråk om var leksakerna ska ligga kan enkelt förebyggas genom att varje sak eller leksak har en egen plats.

Spendera kvalitetstid tillsammans

Ett annat sätt att förebygga barn som bråkar är genom att spendera kvalitetstid med varandra. Genom att ha roligt tillsammans kan syskonen bygga en starkare relation och på så sätt minska antalet bråk. Det kan vara att leka, pyssla eller baka tillsammans, men det kan också vara att hjälpa dig som förälder med maten en vanlig tisdag.

Det är viktigt att inte blanda in barnen i bråk mellan föräldrarna.

Föräldrar som bråkar framför barn – så påverkas de små

Barn gör som de vuxna. Genom att själv hantera konflikter på ett lugnt och sansat sätt, lär barnen sig att göra likadant om det uppstår ett syskonbråk. Många gånger tänker man att hårda tonfall eller nedlåtande kommentarer går över huvudet på barn, men de snappar upp mer än man tror. Det är viktigt att hålla barnen utanför sina egna konflikter. Att prata nedlåtande om den ena föräldern kan skada barnet eftersom att barn ofta ser sig själva som hälften av båda sina föräldrar.

 barn med barnvakt
Ditt barn är i trygga händer hos våra barnvakter.

Underlätta vardagen med en barnvakt från myNanny

Livet går i vågor – vissa dagar och veckor är mer intensiva än andra. Få hjälp med att få energin att räcka till i hektiska perioder med en barnvakt från myNanny. Våra certifierade barnvakter är trygga och pålitliga, tillåt dig själv att ladda om batterierna medan dina barn får en rolig stund att berätta om när du är tillbaka. 

Få mer kvalitetstid med barnen – skaffa en trygg barnvakt här

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: Att underlätta er vardag med hjälp av en trygg barnvakt!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta