2023-12-21

Sara Wångmar på myNanny

Baka med barn – så kan du enkelt inkludera barnen i köket

Att baka tillsammans är en otroligt mysig aktivitet som passar utmärkt när ni planerar en picknick eller för en regnig dag då ni inte kan vara ute och busa. När barnen får vara med i köket och kan både se och smaka på fikat som de har hjälpt till att skapa blir det en både minnesvärd och lärorik upplevelse. Här har vi samlat roliga recept att testa samt smarta tips på hur ni kan göra bakningen både rolig och (hyfsat) kladdfri!

Få trygg och säker barnpassning med en personlig nanny. Läs mer här!

Lätt att baka med barn
Att baka med barnen är både mysigt och lärorikt!

Tips för att baka med barn

Att baka med barnen kan låta rörigt och kladdigt, men det behöver det inte vara! För att se till att bakningen blir en riktigt rolig aktivitet, och minska stöket, har vi samlat några enkla tips:

Välj något lätt att baka

Det kan vara kul att baka något stort och spännande men för de yngre barnen är det bäst att hålla sig till något enkelt som går snabbt att göra. Detta gör det lättare för barnen att vara delaktiga och förhindrar att de tappar intresset. Välj enkla och goda recept!

Förbered ingredienserna i förväg

Mät upp alla ingredienser ni behöver och häll dem i små skålar innan ni börjar. Detta gör det lättare för barnen att hantera och minskar risken för spill.

Smakprov under bakningen

Låt barnen smaka på ingredienserna under bakningen. Det kan vara roligt att upptäcka hur smaker och råvaror förändras under processen. Det gör dem mer medvetna om smaker och vad de äter.

Svårt att lösa vardagspusslet?

Sara på myNanny här! Det bästa receptet på en lugn vardag är en riktigt trygg nanny.

Mer om myNanny

Hantera misslyckanden med ett leende

Det är okej om något går fel. Lär barnen att det är en del av processen och att det viktiga är att ha roligt. Om kakan inte blir perfekt är det ändå en prestation att vara stolt över.

Att städa upp efteråt är en del av processen

Involvera barnen i rengöringen efteråt. Att städa upp tillsammans med barnen kan vara lika roligt som själva bakningen och lär dem vikten av ansvar!

Enkla recept att baka med barnen

Baka med barn utan ugn
Var noga med att barnet tar det lugnt och får tillräckligt med vila.

Chokladbollar

Chokladbollar är perfekt att baka med barnen och kräver ingen ugn! Slipp oroa er för varma plåtar och brända kakor – chokladbollar är roligt för barnen att rulla och kan sedan ställas in i kylen eller frysas tills det är fikadags. 

Tips: Vill ni slippa kladdet med att rulla? Testa att göra en enda stor tårta av smeten istället!

Baka med barn
Gå loss med dekorationerna – blir det en regnbåge av strössel eller kanske en söt nalle?

Chokladmuffins

Vem gillar inte chokladmuffins? Baka supergoda muffins tillsammans och dekorera dem precis hur ni vill! Med ett par ögon och ett gäng marshmallows kan muffinsarna förvandlas till söta små lamm eller kanske en liten björn? Bara er fantasi sätter gränserna!

Lätt att baka med barn
Cakepops är både kul att göra och äta!

Cakepops

Cakepops fungerar utmärkt att baka tillsammans med hela familjen. Är de yngre barnen med kan du förbereda en sockerkaka redan innan och sedan är det bara att smula ner, blanda med färskost och rulla till små bollar. Efter en stund i kylen går de att dekorera på en massa skojiga sätt! Ni kan till exempel doppa dem i smält choklad och rita roliga ansikten på eller rulla dem i färgglatt strössel.

Baka med barn nyttigt
Testa dessa riktigt goda och nyttiga kakorna!

Banankakor med havregryn

Ett superenkelt recept som är både gott och nyttigt. Mosa bananer och blanda med bakpulver, havregryn och kakao, rulla till små bollar och grädda i ugnen – voila! 

Kolasnittar

Sega kolasnittar är en favorit hos många barn och perfekt att baka tillsammans. Rör ihop matfett med farin, sirap och vanilj. Blanda mjöl tillsammans med bikarbonat och arbeta ihop till en deg. Grädda i ugnen och skär kakorna i snittar!

Non stop cookies

Enkelt och gott, toppen att baka tillsammans med barnen!

Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en bunke. Vispa med elvisp till en krämig smet. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver ihop med äggsmeten. Blanda ordentligt tills det blir en seg massa. Gör till cookies och lägg ett par non stop på varje kaka. In i ugnen!

Baka med barn nyttigt
Få en personlig nanny som kan göra vardagen smidigare!

Lös livspusslet med en barnvakt från myNanny

Vi på myNanny vet att vardagen inte alltid är lätt att få ihop. Därför erbjuder vi personlig barnpassning som hjälper er med livspusslet. En barnvakt kan hämta och lämna på förskolan, hjälpa till vid sporadiska tillfällen eller efter ett regelbundet schema. Kontakta någon av våra barnpassningsspecialister och få en personlig barnvakt som passar just er familj och era behov!

Läs mer och hitta rätt barnvakt för just er familj här

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: Att matcha er med en pålitlig barnvakt!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta