2023-02-24

Sara Wångmar på myNanny

Lugnande avslappningsmusik för barn – så får du ditt barn att sova bättre

Avslappningsmusik är en beprövad lösning för att hjälpa barn komma ner i varv i samband med läggdags. Det finns många olika typer av avslappnande musik för barn, och det kan vara svårt att veta vilka genrer som gör nattetiden enklare. Här är vår guide till de bästa typerna av avslappningsmusik för barn!

Läs mer om vår professionella och trygga barnpassning

Därför är avslappningsmusik bra för barn

Forskning har visat att lugn musik kan hjälpa barn att känna sig mer avslappnade och sova bättre. Musik har en förmåga att nå in i våra hjärnor och påverka våra känslor och humör på ett positivt sätt. Det är viktigt att tänka på att musiken ska vara så lugn och jämn som möjligt, med låga toner och långsamma rytmer. Detta hjälper hjärnan att slappna av och koppla bort från omgivningen.

Spela lugn avslappningsmusik vid läggdags
Att lyssna på klassisk musik vid läggdags är populärt av en anledning.

Klassisk musik

Klassisk lugn musik kan nästan upplevas meditativ på grund av hur harmonisk den är. Mozart och Beethoven kan lugna ner både hjärtat och hjärnan och på så sätt hjälpa barnet att sova bättre om nätterna. 

Svårt att få en lugn vardag?

Sara på myNanny här! Med hjälp av en trygg barnvakt kan ni få ett harmoniskt familjeliv.

Mer om myNanny

Naturljud

Porlande vatten eller vindens sus har genom alla tider varit det bästa sättet för människor att slappna av. Ljuden förknippas ofta med en känsla av frihet och välbefinnande, och hjälper barn att koppla bort från omvärlden.

Spela lugn musik för barn vid nattningen
Det viktigaste är att avslappningsmusiken är lugn och har jämna rytmer.

Instrumentella solon

Stämningsfulla solon på exempelvis piano eller harpa har en lugnande effekt på barn. Fördelarna med denna typ av musik är att det är långsamt och har jämna rytmer som hjälper till att lugna ner barnet.

Vaggvisor

Vaggvisor är en traditionell form av avslappningsmusik för barn som har funnits sedan urminnes tider. De har ofta en lugn och sövande melodi, och är utmärkta för att hjälpa till att få barnet att somna. Särskilt bra är det om barnet får höra sin förälder sjunga eftersom det ger barnet en känsla av trygghet.

New Age-musik

New Age-musik använder en blandning av internationella influenser för att skapa musik som är avslappnande och mediterande. Genren är utmärkt för tupplurar och läggdags, och är därför en av de mest populära typerna av avslappningsmusik för barn.

Avslappningsmusik för barn
Att spela lugn musik vid nattningen kan göra att barnen sover både bättre och längre!

Tips på avslappningsmusik för barn – YouTube

Det finns många YouTube kanaler som specialiserar sig på lugn musik för barn som passar utmärkt till läggdags! Här kommer våra tre bästa tips:

Tips på lugn musik för barn – Spotify

Vill du hellre hitta avslappnande musik på Spotify kan du prova dessa spellistor!

Våga prova olika typer av avslappningsmusik

Det är viktigt att experimentera med olika typer av avslappningsmusik för att se vad som fungerar bäst för just ditt barn. Vissa barn kanske gillar klassisk musik medan andra gillar naturljud. Genom att testa olika alternativ kan du hitta den musik som bäst hjälper ditt barn att slappna av och koppla bort från omvärlden.

Vi ser till att alla familjer får en personlig barnvakt utifrån era unika behov.

En lugnare vardag med myNanny

Genom att ha en professionell och trygg barnvakt som tar hand om barnen, kan du känna dig säker att ditt barn är i goda händer. Våra barnvakter kan ta hand om familjens vardagliga behov – allt från att hämta barnet från förskolan till att hitta på roliga lekar och aktiviteter. En personlig barnvakt kan hjälpa till att avlasta i vardagen och underlätta arbetet med att skapa regelbundna rutiner.

Svårt att få ihop livspusslet? Lugn, en nanny från myNanny löser det!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En bra och pålitlig nanny för just er

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta