2023-11-27

Sara Wångmar på myNanny

Alla julkalendrar genom åren – från 1960 till 2023

Alla julkalendrar genom tiderna

Att gå upp extra tidigt för att hinna kolla på julkalendern innan skolan är en kär decembertradition för många barn. Sedan 1960 har SVT sänt en ny julkalender på TV-skärmarna varje år och här har vi samlat dem alla i en och samma lista. Gör dig redo för en riktig nostalgitripp! Vilken är din favorit?

Få en barnvakt som kan ställa upp just när du behöver det!

2023: Trolltider – legenden om Bergatrollet

I årets julkalender, ”Trolltider – legenden om Bergatrollet,” kommer tolvåringarna Saga och Love behöva slå sig samman för att rädda världen från det mäktiga Bergatrollet. Kalendern är en reboot på 1979s populära “Trolltider”.

2022: Kronprinsen som försvann

Kronprinsen Carl Wilhelm blev tvungen att fly från slottet när drottningen plötsligt försvann. På sin flykt träffade han Hilda, en fattig flicka i riket som hjälpte honom med en falsk identitet.

2021: En hederlig jul med Knyckertz

Att fira en hederlig jul är inte lätt när hela familjen är tjuvar. 11-årige Ture blev det svarta fåret i familjen när han försökte göra allt rätt. 

2020: Mirakel

År 2020 bjöd julkalendern på tidsresor. Mira från 2020 bytte plats med Rakel från 1920-talet!

2019: Panik i tomteverkstan

Allt fler barn har slutat tro på jultomten vilket har satt tomtevärlden i fara! I julkalendern från 2019 behövde hela tomtefamiljen hjälpas åt och försöka vända på trenden för att rädda julen. 

2018: Storm på lugna gatan

Familjen Storm flyttade från storstan till den lilla byn Järnkroken. I julkalendern från 2018 fick vi följa med på allt vad flytten innebar.

2017: Jakten på tidskristallen

2017 handlade julkalendern om hur tre barn från internatskolan Framtidsakademin behövde stoppa onda krafter från att förstöra julen. För att lyckas var de tvungna att resa till universums mitt.

2016: Selmas saga

I julkalendern 2016 mötte vi 8-åriga Selma. Hon stötte på forskaren Efraim von Trippelhatt som planerade en expedition för att kunna bevisa att tomten finns på riktigt. I hopp om att tomten skulle kunna hjälpa Selma med sin enda önskan följde hon med Efraim på ett riktigt spännande äventyr.

2015: Tusen år till julafton

I ”Tusen år till julafton” tog Lotta Lundgren och Erik Haag från serien “Historieätarna” med oss igenom tiden från år 1015 till 2015. I varje avsnitt berättade de om hur det var att leva som barn i olika tidsperioder.

2014: Piratskattens hemlighet

2014 åkte syskonen Minna och Sam till fastern Anjas hotell på Orkidékusten. Tillsammans skulle de fira en solig jul. Men när hotellet riskerades att köpas upp bestämde sig syskonen för att försöka hjälpa till. De fick höra om en förlorad piratskatt, den skulle kunna rädda hotellet!

2013: Barna Hedenhös uppfinner julen

Hur var det egentligen julen kom till? Jo, det fick vi reda på i 2013s julkalender. Barna Hedenhös levde i stenåldern men hamnade helt plötsligt i Stockholm 2013. Som ni nog kan tänka er stötte familjen på många kulturkrockar innan de till slut kunde återvända tillbaka till stenåldern.

2012: Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst

I ”Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst” fick tittarna återvända till slottet, men den här gången var det en ny familj som flyttat in. Greveholms spöken var överlyckliga att äntligen få lite sällskap igen!

2011: Tjuvarnas jul

2011 fick vi följa med en tjuvliga som härjade i Stockholm under 1800-talet.

2010: Hotell Gyllene Knorren

Familjen Rantanen hade nyligen blivit stolta ägare av Hotell Gyllene Knorren. Eller nja stolta kanske är fel ord? Snart fick familjen reda på att de har blivit lurade och det blev allt klurigare att hålla hotellets dörrar öppna.

2009: Superhjältejul

I 2009 års julkalender var det superhjältar som stod i centrum. Varje decembermorgon fick tittarna följa med Supersnällasilversara och Stålhenrik när superskurken Gjerta försökte ta över.

2008: Skägget i brevlådan

Lage råkade skicka fel lista till tomten! Istället för önskelistan var det en inköpslista som skickades iväg till Nordpolen. För att rätta sina fel behövde Lage och vännerna Klas och Renée bege sig iväg för att hitta tomten.

2007: En riktig jul

I ”En riktig jul” önskade 10-åriga Milla sig en helt vanlig jul. När tomtenissen Elfrid dyker upp för att hjälpa till blev det istället mestadels kaos och tokigheter.

2006: Lassemajas detektivbyrå

2006 års julkalender bjöd på spänning och detektivarbete när Lasse och Maja löser mysterier med kluriga ledtrådar.

2005: En decemberdröm

I “En decemberdröm” fick vi följa 11-åriga Bobo som efter en olycka hamnat i koma. I sin koma drömde han sig bort till spännande äventyr i underjorden.

2004: Allrams höjdarpaket

2004 stod Allram Eest för årets julkalender tillsammans med sin kompis DJ:n Tjet. Varje decembermorgon öppnades ett paket och tittarna fick se ett avsnitt av TV-serien Höjdarna.

2003: Håkan Bråkan

I 2003 års julkalender var familjen Andersson tillbaka i TV-rutan men denna gång var det Sunes lillebror Håkan Bråkan som stod i centrum.

2002: Dieselråttor och sjömansmöss

Påväg hem till sin mormor för att fira jul blev Ofelia och Philémon krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor!

2001: Kaspar i Nudådalen

Julkalendern från 2001 tog med tittarna till en pittoresk by i norra Sverige där 8-årige Kaspar bodde med sin morfar. Efter att en lavin blockerat vägen till skolan fick Kaspar och hans vän Lisa lov att ta extra tidigt julledigt. Men jullovet kunde inte bara spenderas åt lek och bus! Den rikaste mannen i byn planerade att riva huset där Kaspar och hans morfar bor, för att inte bli vräkta efter jul blev de därför tvungna att hitta morfars kontrakt som visar att han ägde huset.

2000: Ronny & Julia

År 2000 fick tittarna följa Ronny som var nyinflyttad i stan och snabbt blev god vän med grannen Julia. Efter att vännernas föräldrar blev osams fick Ronny och Julia inte längre vara vänner. Det blev en modern och familjevänlig version av den klassiska Romeo och Julia-historien!

1999: Julens hjältar

1999 handlade julkalendern om olika juldekorationer som lämnats i ett soprum och om hur de skulle göra för att ta sig tillbaka till sin familj.

1998: När karusellerna sover

I julkalendern 1998 fick tittarna följa med Jack som en dag efter skolan smög in på ett nöjesfält som stängt över vintern.

1997: Pelle Svanslös

”Pelle Svanslös” tog tittarna med på ett äventyr med den charmiga katten Pelle från Gösta Knutssons klassiska böcker. 

1996: Mysteriet på Greveholm

1996 års julkalender, ”Mysteriet på Greveholm,” bjöd på en riktigt spännande historia. När familjen Olsson valde att fira jul på landet hamnade de på det mystiska slottet Greveholm. Snart upptäckte de att slottet inte var öde – det kryllade av spöken!

1995: Jul i Kapernaum

”Jul i Kapernaum” tog med tittarna till staden Kapernaum som låg ovanpå en begravd stjärna.

1994: Håll huvet kallt

“Håll huvet kallt” baserades på Viveca Lärns bok “Eddie och Johanna”. I julkalendern från 1994 åkte Eddie till Lysekil för att hälsa på sin faster Soffan och Farbror Malkolm.

1993: Tomtemaskinen

Årets julkalender tog oss med hem till gubben Pettson och hans busiga lilla katt Findus. Pettson hade lovat Findus att tomten kommer till alla hem på jul och det inkluderar minsann även deras. När det löftet visade sig svårt att hålla fick Pettson ta och bygga en helt egen tomtemaskin!

1992: Klasses julkalender

1992 fick tittarna hänga med Klasse Möllberg som höll till i en julstuga uppe i grantopparna. Det bjöds på både sång och dagliga rim.

1991: Sunes jul

I ”Sunes jul” fick tittarna följa den busige Sune och hans familj genom deras förberedelser inför julen. Kalendern blev mycket uppskattad vilket ledde till att Sunes lillebror, Håkan Bråkan, fick en alldeles egen julkalender några år senare!

1990: Kurt Olssons julkalender

I ”Kurt Olssons julkalender” sände Kurt och hans assistent Arne spännande reportage och delade med sig av tips på hur man gör olika julpynt.

1989: Ture Sventon privatdetektiv

Genom spännande mysterier och kluriga uppdrag fick tittarna följa med på privatdetektiven Ture Sventons äventyr under julen.

1988: Liv i luckan med julkalendern

Manus för julkalendern 1988 skrevs av barn och ungdomar runt om i Sverige.

1987: Marias barn

1987 fick julkalendern ett mer kristet inslag och berättade om Maria och Jesus.

1986: Julpussar och stjärnsmällar

Julkalendern från 1986 byggde på Hans-Eric Hellbergs böcker om den fiktiva orten Busnäs. Tittarna fick följa nyinflyttade Erika och vännerna Jesper och Emelie när de förbereder för jul.

1985: Trolltider

”Trolltider” gick i repris och tittarna återsåg karaktärer från 1979 års julkalender.

1984: Julstrul med Staffan och Bengtstjärnsmällar

Årets julkalender bjöd på komiskt kaos med Staffan och Bengt. Genom humoristiska inslag och sketcher fick tittarna följa deras julstruliga äventyr då de vikarierade i en lanthandel.

1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus

I ”Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus” mötte tittarna strumpfigurerna Lillstrumpa och Syster Yster.

1982: Albert och Herberts jul

Julen firades på sitt eget sätt med de folkkära karaktärerna Albert och Herbert. Humor och komik blandas med julefrid i denna klassiska julkalender.

1981: Stjärnhuset

”Stjärnhuset” tog med tittarna till ett observatorium där Mytha berättade om olika himlafenomen med hjälp av sagor från den grekiska mytologin.

1980: Det blir jul på Möllegården

Årets julkalender tog oss till Möllegården där det förbereddes för jul. Vi fick följa olika karaktärer och deras förberedelser inför den stundande högtiden.

1979: Trolltider

I “Trolltider” från 1979 fick tittarna följa en grupp småtroll som inte mätte längre än tolv centimeter! Det genomgående temat för alla avsnitt var att alla troll, oavsett personligheter, styrkor och svagheter behövdes för att klara sig genom de olika utmaningarna de ställdes inför, som till exempel när det läskiga Bergatrollet hotade gemenskapen.

1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset)

Julskötaren Julius guidade tittarna genom den Svenska Jullagerfabriken. Julius öppnade de olika dörrarna och bakom dem hände det mycket märkliga saker.

1977: Fem myror är fler än fyra elefanter

Bakom luckorna i julkalendern från 1977 gömde sig alfabetets alla bokstäver. En julkalender som både var underhållande och pedagogisk.

1976: Teskedsgumman

1976 gick tittarfavoriten “Teskedsgumman” i repris.

1975: Långtradarchaufförens berättelser

En lastbilschaufför sökte sagornas kungarike i Jämtland och fick lära sig värdefulla läxor från både människor och dockor längs vägen.

1974: Rulle på Rullseröd

Handlingen kretsade kring Rulle, en pojke i Bohuslän, som beslutade sig för att skolstrejka under december månad och istället hittade på mysiga julaktiviteter tillsammans med sin farmor.

1973: Jul i Mumindalen

1973 handlade julkalendern om muminfamiljen i Mumindalen. För första gången täcktes dalen av snö, och mumintrollet begav sig ut för att upptäcka den förtrollande snötäckta världen.

1972: Barnen i höjden

Detta år fick tittarna följa Snucke som bodde med sin mamma i ett betonghus med 24 våningar. Varje dag utforskade Snucke en ny våning men stämningen bland grannarna var riktigt dålig – många hade inte råd med julfirandet. 

1971: Broster Broster!

Familjen Wikmansson hade fullt upp med julförberedelser och spänningen inför ankomsten av deras tredje barn.

1970: Regnbågslandet

1970 fick tittarna följa med Nanna när hon hamnade i det färgglada Regnbågslandet. Där stötte hon på ett gäng underliga figurer som inte hade en aning om vad julen är och det blev Nannas uppgift att lära dem allt om människornas jul.

Få harmoni i vardagen!

Sara på myNanny här! Vi hjälper er att hitta en pålitlig barnvakt som underlättar vardagen.

Mer om myNanny

1969: Herkules Jonssons storverk

I julkalendern 1969 fick tittarna följa en till synes vanlig familj… Nja, allting verkade åtminstone normalt tills mamman i familjen råkade förvandla sin son till den allkunnige Herkules! Varje decembermorgon hade Herkules ett nytt fantasifullt äventyr som krävde uppfinningsrika lösningar. Bland annat fick han hjälpa statsminister Olof Palme med en slö sax till en invigning och rädda fiskarna vid Niagarafallet!

1968: Klart spår till Tomteboda

Julkalender 1968 utspelas på Tomteboda järnvägsstation dit det dagligen kommer mycket besvärliga besökare. 

1967: Gumman som blev liten som en teskeds storverk

År 1967 kom julkalendern ”Gumman som blev liten som en tesked”, baserad på den norska författaren Alf Prøysens böcker om Teskedsgumman. Kalendern blev en omedelbar succé med två miljoner vuxna och en halv miljon barn som samlades framför sina tv-skärmar för att följa serien. Populariteten ledde till en uppföljare och repris några år senare, vilket cementerade dess plats som en minnesvärd del av jultraditionen.

1966: En småstad vid seklets början

År 1966 transporterade SVT tittarna till en liten hamnstad i början av 1900-talet. Där fick vi följa en familj med syskonen Sven och Britta, deras mor som arbetade på fabrik, far som var sjöman och en morfar som var gatsopare.

1965: Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln)

År 1966 transporterade SVT tittarna till en liten hamnstad i början av 1900-talet. Där fick vi följa en familj med syskonen Sven och Britta, deras mor som arbetade på fabrik, far som var sjöman och en morfar som var gatsopare.

1964: Lill-Stina på reportage i Storskogen

Året därpå handlade julkalendern om en Aktuellt-studio för barn. Reportern Lill-Stina och programledaren Julle rapporterade dagligen om förberedelserna inför den kommande julhelgen, inklusive björnarnas bostadskris i Storskogen.

1963: Den tänkande brevbäraren

”Den tänkande brevbäraren” introducerades 1963, där brevbäraren Kalle tog tittarna med på sina dagliga äventyr när han delade ut brev och mötte olika karaktärer runt om i staden.

1962: Tomtefamiljen i Storskogen

1962 handlade julkalendern om en tomtefamilj från Malmö. Familjen åkte runt hela Sverige med helikopter för att samla in alla barns önskelistor inför julen.

1961: Julbåten Juliana

År 1961 stod ”Julbåten Juliana” i centrum för SVTs julkalender. Juliana seglade genom alla världens länder och vid varje stopp kunde man köpa något som skulle bidra till det svenska julfirandet.

1960: Titteliture

SVTs allra första julkalender debuterade 1960. Redan den 27 november inleddes kalendern och varje morgon, med undantag för onsdagar som var TV-fria, öppnade Titteliture en lucka i julkalendern. Bakom varje lucka väntade en ny gäst, ett spännande äventyr eller en klurig gåta.

Hitta en barnvakt som kan hjälpa till i julstöket!

Få en stressfri jul med en barnvakt från myNanny

Att få allt att klaffa under julen kan verkligen vara en utmaning! Med så mycket att organisera och förbereda kan det kännas överväldigande. Att ha en barnvakt som kan erbjuda extra hjälp och stöd kan verkligen göra en stor skillnad, särskilt när barnen är lediga från skolan. Att ha barnpassning med en pålitlig barnvakt från myNanny är en fantastisk lösning för att underlätta vardagen och skapa den där magiska julstämningen. Kontakta oss redan idag så att ni kan njuta av en magisk och mysig jul tillsammans som familj!

Få en noggrant utvald nanny som passar just er familj – läs mer här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

5 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En nanny som ni känner er helt trygga med

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Få gratis prisförslag