2022-07-03

Malin Hellberg

5 saker att tänka på när du letar barnvakt

89 % av svenska småbarnsfamiljer uppger att livspusslet kan vara svårt att få ihop, och utan avlastning kan det ibland kännas övermäktigt. Att ta hjälp av en barnvakt är en allt vanligare lösning på problematiken. Malin Hellberg, barnpassningsspecialist på myNanny, berättar om fem saker att tänka på när du letar barnvakt.

Trygg och säker barnpassning. Kontakta oss nu så berättar vi mer!

Många småbarnsföräldrar stretar på med en hektisk vardag, där allt ska hinnas med. Vad många däremot inte tänker på är att det går att få avlastning och en enklare vardag. Vanligast är att få hjälp med hämtning från förskolan, men det kan också handla om barnpassning under en storstädning, flyttpackning eller vid festliga tillfällen. Tänk att få saker gjorda – och samtidigt veta att ens barn får 100 % uppmärksamhet med lek och skoj. 

– Många missar att man kan få avlastning vid i princip alla tillfällen. Föräldrarna får möjlighet att fokusera på det som måste bli gjort och kan känna sig trygga med att barnen är nöjda och glada, säger Malin.

Bild 1/3 Många småbarnsföräldrar stretar på med en hektisk vardag och en riktigt bra barnvakt kan göra mycket för att avlasta.
Bild 2/3: Med en utbildad, personlig barnvakt kan barnen få en rolig och trygg stund, samtidigt som föräldrarna får livet att gå ihop.
Bild 3/3 Tusentals familjer tar hjälp av myNanny med hämtning & lämning från förskolan, men det kan handla om allt från barnpassning på heltid till bara sporadiska tillfällen.

1. Grundbehov
Tänk igenom vilket grundbehov just er familj har. Ungefär hur ofta behöver ni hjälp och vad behöver ni hjälp med? Att ha koll på sitt grundbehov är en bra start och utifrån det kan experterna hjälpa till med att specificera just era behov.

Vill ni få hjälp av en barnvakt?

Sara på myNanny här! Våra barnvakter är utbildade och certifierade så att du kan känna dig 100 % trygg.

Mer om myNanny

2. Personliga krav
Fokus när man ska hitta rätt barnvakt är att söka en person som man tror kan passa med barnets personlighet och intressen, snarare än att fokusera på barnvaktens ålder. Självklart finns det personliga krav som känns viktiga. Många tycker att det är till stor hjälp att tala igenom dessa med myNannys experter inför rekryteringen av er barnvakt, vilket ni kan göra med ett samtal. Ställ er frågorna:

– Vilka specifika krav är verkligen avgörande?
– Är det något som är extra viktigt under barnpassningen?
– Är det någon egenskap som kan passa barnets personlighet extra bra?

3. Barnets personlighet och intressen
Vad skulle barnet tycka är roligt att hitta på under passen?

– Vi väljer barnvakter som visar på en kreativitet och lekfullhet och när vi pratar med dem om vad de skulle kunna göra under ett pass underlättar det om vi vet vad ert barn tycker är roligt. En barnvakt ordnade till exempel en upptäckande jorden runt-resa i familjens hem och trädgård för att hon visste att barnen var intresserade av geografi, berättar Malin.

Hon berättar även att myNanny arbetar med att utbilda sina barnvakter att involvera barnet i dagliga aktiviteter som matlagning för att skapa delaktighet och gemenskap.

Det är viktigt att barnvakten passar just er familj. Då kommer det vara enklare att bygga en långsiktig relation, så att ni har pålitlig hjälp under lång tid.

4. Bygga relation
Att släppa in en ny person i familjen och bygga en relation med sin barnvakt är en viktig förutsättning för ett bra och långsiktigt samarbete.

– Barnvakterna som söker sig till oss har en förhoppning och önskan om att det ska bli en långsiktig relation med familjen, säger Malin.

5. En aktör som tar ansvar
A och O när ni letar efter en barnvakt är att anlita en aktör ni känner er trygga med. Att anlita en barnvakt och släppa lite på ansvaret för sitt barn en stund kan kännas svårt till en början. Därför är det är viktigt att företaget har välutbildade barnvakter som är vana att ha ansvar för barn för att du som förälder ska känna dig trygg. Samt att det finns en kontaktperson för både familjen och barnvakten som personligt stöd och support.

Barnpassning med myNanny
myNanny jobbar med att erbjuda familjer en lösning när livspusslet inte går ihop. Unikt för bolaget är att de finns representerade i hela Sverige, även på landsbygden. Familjer söker sig till myNanny med olika behov, vissa behöver hjälp på heltid, andra några gånger i månaden eller vid enstaka tillfällen.

– Det som jag tror gör att vi sticker ut är det personliga bemötandet och att vi skapar en personlig relation till varje familj. Hos oss har man en egen kontaktperson och vi är måna om att verkligen skapa en bra lösning och relation mellan familj och barnvakt, berättar Malin stolt.

Läs mer om myNannys barnvakter här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Malin Hellberg I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som ni känner er trygg med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta