Publicerad 2022-05-10

Malin Hellberg på myNanny

10 roliga och åldersanpassade lekar för barn – stora som små!

Leken ska vara en rolig upplevelse och en viktig del i barnets utveckling. Listan kan göras lång av lekar som passar både utomhus och inomhus – oavsett om du behöver lekar till barnkalaset, femkampen eller uppvärmningen! Barn är fyllda av fantasi och energi som de får utlopp för i leken. Följ med in i barnens värld och upplev allt det magiska som skapas under en stund av lek tillsammans!

Få mer kvalitetstid med familjen med hjälp av våra nannies!

5 tips på de yngre barnens favoritlekar 

1. Bli sakletare som Pippi Långstrump

Den här leken går ut på att alla barn ska hitta ”sin” sak längs en snitslad stig.​

Ålder: Från 1 år
Antal barn: 4 eller fler

  • Vad behöver du för material? Olika saker (exempelvis leksaksbil, legobit, kloss, docka, pusselbit, kaffekopp, eller kastrull) och bildkort (eller fotografier) där sakerna är avtecknade.
  • Hur går leken till? Snitsla en ”bana” med alla saker, du kan exempelvis lägga dem längs en lång stig. Dela ut ett bildkort till varje barn och låt dem gå i turordning längs den snitslade banan. Barnen ska nu hitta ”sin” sak som de har på sitt bildkort.

Tips! Utveckla leken genom att exempelvis lägga ut fler saker längs stigen, inte bara en blå bil utan också en röd och en grön så barnen får fler valalternativ. Utmana barnen ytterligare genom att dela ut fler än ett kort per deltagare. Förenkla leken genom att lägga sakerna på exempelvis en liten filt/matta.

Känns vardagen överväldigande?

Sara på myNanny här! Få en mer harmonisk vardag med hjälp av en pålitlig barnvakt.

Mer om myNanny
2. Tuta och kör – Här kommer trafikpolisen! 

En dramalek där deltagarna ska agera bilar och följa instruktioner.​

Ålder: Från 1 år 
Antal barn: 4 eller fler

  • Vad behöver du för material? Trafikskyltar (En grön cirkel på ett papper + en röd cirkel på ett papper).
  • Hur går leken till? Deltagarna sprider ut sig  på golvet och föreställer sig vara bilar som “kör” (kryper) på golvet. Trafikpolisen håller upp den gröna cirkeln och barnen får köra vidare i sina bilar. Trafikpolisen håller upp den röda cirkeln och alla barn måste stå stilla med sina bilar på stället.

Tips! För äldre barn kan det vara roligt att gå eller springa istället för att krypa. Utveckla leken genom att exempelvis hålla upp en blå skylt då barnen får åka och tanka bilen.

3. Björnen sover

Denna klassiska sånglek går ut på att inte väcka den björn som sover!

Ålder: Från 1 år 
Antal barn: 3 eller fler

Hur går leken till? Barnen ställer sig i en stor ring och håller varandra i händerna. Ett barn väljs ut som björn och lägger sig i mitten av ringen för att sova. Barnen som står upp tar varandra i händerna och går runt björnen i en ring. 

“Björnen sover, björnen sover
i sitt lugna bo.
Han är inte farlig, 
bara man är varlig.’
Men man kan dock, men man kan dock
honom aldrig TRO!”

När det sista ordet har sjungits vaknar björnen och rusar upp för att försöka fånga någon som då också blir björn och båda björnarna lägger sig i mitten. Leken fortsätter tills alla barn har varit björn.

4. Klassikern Gubben i lådan

Denna dramalek utgår från sången om “Gubben i lådan”.

Ålder: från 1 år
Antal barn: 2 eller fler

  • Vad behöver du för material? En pappkartong eller något annat som barnen kan sätta sig i.
  • Hur går leken till? Välj ett barn som sätter sig i lådan. Om barnet vill så läggs en filt eller liknande över lådan. Barnen runt omkring lådan börjar sjunga på sången (barnet i lådan får välja om det ska sjungas om gubben eller om gumman):

“Gubben i lådan, gubben i lådan,
vad har du för dig, sover du?
Kokar du kaffe, borstar du skorna?
Gubben i lådan, kom fram! Tittut!
Gumman i lådan, gumman i lådan,
vad har du för dig, sover du?
Bakar du bullar, klappar du katten?
Gumman i lådan, kom fram! Tittut!”

När ordet “Tittut!” sjungs så lyfts filten av (om den ligger på) och barnet kommer upp ur lådan.

5. “Huvud-axlar-knän-och-tår” 

Rörelselekar som denna ger både bra språk och motorisk träning samt tränar upp koordinationen. 

Ålder: från 1 år
Antal barn: 1 eller fler

Hur går leken till? Sjung sången och gör rörelserna, antingen sittandes eller ståendes: 

“Huvud, axlar knän och tår, knän och tår.
Huvud, axlar knän och tår, knän och tår.
Ögon, öron, kinden klappen får.
Huvud, axlar knän och tår, knän och tår.”

Börja långsamt och bygg sakta upp tempot. Lägg händerna på den kroppsdel du sjunger om.

5 tips på de äldre barnens favoritlekar

1. Kattens roliga lek med råttan

Ålder: Från 3 år
Antal barn: 4 eller fler

  • Hur går leken till? Barnen sätter sig i en ring på golvet. Ett barn väljs ut som katten och ska ligga i mitten av ringen och blunda. Ett av barnen gömmer råttan (använd exempelvis ett mjukisdjur) bakom ryggen. Alla barn håller händerna bakom ryggen och säger “Alla händer bakom ryggen, nu får katten vakna!” Nu får katten gissa vem som har råttan genom att säga “mjau” till den hen tror har den bakom sin rygg. Den hen säger “mjau” till måste visa fram sina händer. När katten hittar råttan blir ett nytt barn katt.
2. Underhåll hela familjen med ‘Gul Bil’

Den här leken gör bilresan lite roligare!

Hur går leken till? Det barn som först ser en gul bil ropar “gul bil” och får då en poäng. Flest poäng när bilresan är slut vinner.

Tips! Välj en annan färg på bilen eller välj exempelvis bussar, tåg, lastbilar, vägskyltar eller något annat som dyker upp längs vägen. 

3. Pricka bollen och rädda flaskan

Ålder: från 7 år
Antal barn: minst 2 

  • Vad behöver du för material? Tre flaskor och sex tennisbollar 
  • Hur går leken till? De tre flaskorna ställs upp i en jämn rad med varsin tennisboll ovanpå. Det första barnet får tre bollar och ska försöka pricka ner bollarna från flaskorna. Poängräkning: Nedslagen boll = 5 poäng, Miss = 0 poäng, Nedslagen flaska = -2 poäng. Flest poäng vinner!
4. Klockan går – först till 12!

Ålder: från 3 år 
Antal barn: minst 2

  • Vad behöver du för material? Liten boll, kula eller kastpåse (med sand, ris, eller ärter)
  • Hur går leken till? Rita en stor cirkel, minst två meter i diameter (ju större desto svårare). Rita in siffror som på klockans urtavla från 1 – 12 runt cirkeln. Gör en grop i mitten på cirkeln. Barnen ställer sig efter varandra i turordning utanför cirkeln vid siffra 1. Den första personen börjar med att kasta en liten boll in i gropen. Lyckas det, flyttar man till siffra 2 och får kasta igen. Vid miss får nästa deltagare börja. Deltagaren står kvar vid den siffra som missades och får en ny chans att kasta i nästa omgång. Leken fortsätter och först till 12 vinner. 

Tips! Rita en stor cirkel med krita (som ovan) och rita en liten cirkel i mitten av den stora cirkeln. Därefter ritas siffrorna 1 – 12 in. Deltagarna ställer sig efter varandra och kastar en kastpåse istället för boll. Leken fortsätter som ovan.

5. Kasta gris – nöff nöff!

Ålder: från 4 år
Antal barn: 2 eller fler

Hur går leken till? Barnen står i en ring och kastar en boll mellan sig. Det gäller att fånga bollen och inte tappa den. Skulle någon tappa bollen eller misslyckas att fånga, får denne bokstaven G första gången. Andra gången får barnet bokstaven R sedan I och slutligen S. När man missat bollen fyra gånger är man ute ur leken. Den som är kvar till sist har vunnit.

 

Vad säger forskningen om lek?

Att leken är viktig för barns utveckling stöds av flera olika vetenskapliga studier, bland annat av Karolina Fredriksson som är filosofie doktor, forskare och projektledare på Skolforskningsinstitutet. Lek behöver inte vara att barnet leker tillsammans med andra, barnet kan även leka själv. Barn har en medfödd lust att utforska sin omvärld och det är genom leken som världen kan bli lättare att förstå!

Att leka är en viktig del i barnets utveckling

Barnet utvecklar mycket genom leken, alltifrån motorik till komplicerat socialt samspel. Genom leken får barnet veta mer om sig själv, sin kropp och sin omgivning. Det lär sig om andra genom att leka låtsaslekar och det får lära sig att kompromissa och dela med sig. I barnlekar bearbetas upplevelser, händelser och intryck. Det tränas empati, språk samt utvecklas fantasi och kreativitet. En annan viktigt del i barnets utveckling är att det genom leken tränar på sin koncentrationsförmåga.

Leken bidrar till en mer harmonisk vardag

Barnpsykologen Sofia Bidö berättar att det finns forskning som visar att relationen med barnet blir bättre och att mängden bråk och konflikter minskar om man spenderar en kort tid med lek och umgänge varje dag. En kvart om dagen räcker för att skapa en balans i tillvaron! 

Barnpassning på dina villkor – läs mer om våra barnvakter här!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Sara Wångmar I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

1177. (nd). Så utvecklas barn av att leka . [online] Tillgänglig på: https://www.1177.se/barn–gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/lek-och-sagor/sa-utvecklas-barn-av-att-leka/
Rädda Barnen. (nd). Därför är det viktigt för barn att få leka . [online] Tillgänglig på: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/arbetar-med-barn/barn-och-lek/
‌Skolforskningsinstitutet (nd). Att genom lek stödja och stimulera barns sociala förmågor . [online] Skolforskningsinstitutet. Tillgänglig på: https://www.skolfi.se/forskningssammanstallningar/systematiska-forskningssammanstallningar/att-genom-lek-stodja-och-stimulera-barns-sociala-formagor/
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En barnvakt som hela familjen trivs med!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Kontakta