Uppdaterat 2022-05-10

Malin Hellberg på myNanny

Guiden för hur du lyckas få ihop familjens vardagspussel

Väckarklockan ringer och morgonen börjar. Dags att väcka trötta barn, laga frukost, borsta tänder, klä på, borta hår och kanske fläta några flätor. Minstingen som är mitt uppe i trotsåldern och vill göra allt själv låter sig inte påskyndas. Du tittar på klockan och inser att ni börjar bli sena. Storasyster ropar från sitt rum och undrar om du vet vart gympapåsen är. Du inser att du fortfarande inte klätt på dig inför arbetsdagen och försöker borsta tänderna medan du samtidigt förhandlar med minstingen att snälla låta dig hjälpa till med blixtlåset.  

Äntligen är alla klara! En snabb blick på klockan – jodå vi kommer hinna! Väl framme på förskolan upptäcker du att du har glömt barnens överdragsbyxor och pedagogen ger dig en menande blick och påminner om dagens utflykt, typiskt! Du vänder hem för att hämta byxorna och inser att det nu blir väldigt tight att hinna till morgonmötet.   

Arbetsdagen är slut och du stressar iväg för att hämta barnen. Givetvis är det kö på motorvägen och bilfärden tar längre tid än planerat. Åh nej! Pulsen ökar och du känner det dåliga samvetet sakta komma krypandes. Ska barnen ännu en gång hämtas sist från förskolan? Äntligen lättar trafiken och du skyndar vidare för att hämta innan ni måste hinna hem för att laga middag innan barnen ska vidare på sina fritidsaktiviteter. 

Känner du igen dig? Det är fantastiskt att vara förälder men det är inte alltid lätt att få vardagspusslet att gå ihop. När stressen ökar och du har mycket på schemat påverkar det hela familjen. Vilken tur att det finns konkreta tips för hur du kan strukturera upp livspusslet! Här har vi samlat våra bästa tips för just det!

Tid för sköna familjestunder

Så minskar du stressen och får mer tid med familjen

I den här sektionen ger vi dig verktygen som krävs för att få en bättre struktur på vardagen. Förberedelse är en viktig pusselbit att börja med och vi ger dig fem steg att följa i den processen. Förberedelse ger en överblick över den nuvarande familjesituationen samt visar på potentiella förbättringsområden. Skapa en trygg och stabil grund att arbeta vidare med på vägen mot ett mer harmoniskt familjeliv! 

I nästa del längre ner på sidan kommer vi att ge dig fyra konkreta tips som du direkt kan börja använda dig av. Följ stegen och njut av extra tid tillsammans med familjen!

Behöver ni hjälp med att få ihop vardagen?

Sara på myNanny här! Vi matchar er med en trygg barnvakt så att ni får en lugn vardag.

Mer om myNanny

5 förberedande steg mot ett mer harmoniskt familjeliv

1. Analysera hur er vardag ser ut

Hur ser en typisk vecka ut hos er? Vilka aktiviteter har varje familjemedlem och vid vilken tidpunkt? Börja med att skapa dig en överblick av familjens tid. Om det skulle vara lite knepigt att komma på allt som din familj gör, kan du alltid ta en vecka till att anteckna sakerna som ni gör efter hand. På så sätt kan du få en realistisk överblick av vad ni faktiskt gör i praktiken!

2. Prioritera det allra viktigaste i vardagen

Prioritera vad som är viktiga saker för just er familj. Vad behöver ni göra för att alla ska må bra? Finns det justeringar som kan göras i ert befintliga vardagspussel? Behöver ni skapa särskilda morgon- och kvällsrutiner för att vardagen ska flyta på smidigast möjligt? Fundera och skriv ner alla saker du kommer på! 

Ett bra tips är att göra en individuell prioriteringslista för dig och ditt barn. Om du har en partner bör de också göra en såklart! Detta ett utmärkt tillfälle för att sedan diskutera listorna, då ni båda kommer till ens egna prioriteringar och hur man tänker kring barnets. Genom att båda får skriva listor på förhand blir det också lättare att ha bra kommunikation, då det blir enklare för er att veta vad ni ska tacka ja eller nej till. Ibland blir man överraskad över ens partners prioriteringar och behov! Rangordna din lista efter vad som är viktigast, alltså inte efter vad som kanske är enklast.

Allra bäst kan det vara att hitta en lugn stund för detta så att man inte känner sig stressad och får svårt att få till en bra diskussion.

Här gäller det att våga göra de prioriteringar som just er familj mår bra av, då det är så lätt hänt att man gör en massa saker som man själv eller barnen ”borde” göra. Våga hitta er egen väg till er lycka och balans!

Att ha en kalender är A och O när det kommer till ett organiserat hem!

3. Planera veckan och kommande dag i förväg

Dags för planering! Att få veckan att gå ihop med en aktiv familj kan minst sagt vara en utmaning! Det är mycket som ska hinnas med, men genom att strukturera er tid går det att få en planering som ger er ett mindre stressigt vardagsliv. Genom att konkret kunna se vad som behövs göras, kan du underlätta din mentala stress då det kan vara väldigt jobbigt att försöka hålla koll på alla trådar i huvudet.

Börja med att införskaffa en kalender – den är guld värd. Ett tips är att välja en kalender med veckoplanering för en tydlig överblick. Skriv noggrant upp hur era dagar ser ut och i vilken ordning saker måste göras. Det är en befriande känsla att kunna bocka av saker som är gjorda och hjälper dig att minska på stressnivån. Ett bonustips till din planering – skriv också in födelsedagar, högtider, avslutningar, möten, studiedagar med mera för att minimera på antal saker att komma ihåg i huvudet!

Att ha en whiteboard-kalender på kylskåpet eller liknande är ett utmärkt sätt för barnet att kunna engagera sig och känna sig involverad. Då får ni en tydlig överblick över familjens vecka och kan enkelt bara sudda ut och skriva om ifall ni skulle ändra era planer. Ett toppentips är att ha bilder på magneter så att även minstingarna kan förstå!

Ifall du bor tillsammans med en partner kan det vara en bra idé att ha en gemensam kalender som bara ni har tillgång till, vilket gör det enkelt att exempelvis koordinera hämtningstider eller komma ihåg när ens respektive är iväg. Ett praktiskt tips är att denna kalendern är digital på mobilen, vilket man enkelt kan skaffa genom att ladda hem en app. Det finns många att välja mellan, men Google Calendar brukar vara det mest populära alternativet!

Trots ett tydligt veckoschema och planering är varje vecka sig sällan lik. Därför kan det vara bra att ha en stående tid för att tillsammans ta en titt på den kommande veckan och prioritera och justera upplägget. Att lägga 30 min varje söndagkväll för att prata igenom den kommande veckan underlättar livspusslet under arbetsveckan. Gör det till något att se fram emot med kvällste och några tända ljus!

Ytterligare ett förslag är att ha en gemensam inköpslista tillsammans med din partner, så att man enkelt kan ha koll på vad som behövs köpas. På de flesta smartphones kan man dela listor på den inbyggda appen för anteckningar. Ett annat alternativ är att man använder appen från mataffären som ni oftast handlar i! Detta är praktiskt för att direkt länka till exakta produkter och veckans erbjudande samt för att ha poängsamlandet och rabattkuponger på en och samma plats. Mataffärens egna listor blir ett naturligt ställe där du och din partner kanske redan har ett delat konto och enkelt lägger till vad som behöver inhandlas!

4. Skapa hållbara rutiner för att minska stressen

Rutiner är bra både för att få ihop ett bra vardagspussel i familjen och för att hålla stressen på en låg nivå. Rutiner kan också bidra till en mer harmonisk vardag då barnen vet hur dagen ser ut, vad de ska göra och i vilken ordning. Det skapar ett tillstånd av lugn som kan få dem att känna sig kapabla. 

Barn känner sig bekväma i en situation där de vet vad de kan förvänta sig och rutiner ger därför en känsla av säkerhet. Förutom att barnen får en stabil miljö där de känner sig säkra så får de även en känsla av regelbundenhet, konsekvens och uthållighet, vilket är användbart för deras utveckling in i det vuxna livet. Konflikterna blir färre tack vare fungerande rutiner då antalet diskussioner kring situationer under dagen minskar när alla vet vad de ska göra.

För att underlätta morgonstressen, kan det vara bra att förbereda familjens morgonrutin kvällen innan! Lägg fram vilka kläder barnen ska ha på sig efter en snabb koll på hur vädret ska vara. Packa ytterkläder, vantar, mössor, ryggsäckar och gympapåsar och ställ fram vid ytterdörren. Har du äldre barn som själv vill bestämma vad de ska ha på sig kan ni göra det tillsammans.

De allra minsta sakerna kan göra livet lite enklare, därför kan du kvällen innan lägga fram alla sminkprodukter eller hårvårdsprodukter som du använder varje morgon. Varje sparad sekund kan göra morgonen lite enklare, speciellt om du har flera barn som du måste hålla koll på.

Overnight oats är en fantastiskt god och nyttig frukost som du lätt snor ihop innan du går och lägger dig och som spar värdefull tid nästa morgon. Lyxa till det med bär och kokosflingor för att övertyga även familjens kräsnare medlemmar! Gör direkt i slutbara glasburkar – perfekt att ta med på tåg eller buss för dig som pendlar.

Morgonen är dessutom det perfekta tillfället för barnet att lära sig klockan! Se till att ha många synbara klockar runt om i huset så att barnet kan lära sig klockan på ett praktiskt sätt. Det kan vara en lärorik stund för barnet då de också kan få känna sig mer vuxna eftersom de har sin egna tid att passa.

5. Låt hela familjen utvärdera hur veckan har gått

Bestäm i förväg med familjen att ni, efter exempelvis två veckor, ska utvärdera hur tiden har varit. Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra? Vilka rutiner kan ni behålla och vilka behöver ni justera för att nå ert mål med en mer stressfri vardag? Utvärderingen är en stor del i att komma framåt och för att göra familjens vardagspussel så optimalt som möjligt. Det är viktigt att alla i familjen får vara med och utvärdera! 

En organiserad vardag är nyckeln till ett stressfritt livspussel.

3 konkreta tips för ett fungerande och stressfritt livspussel

1. Barnpassning – en nyckel till balans och mer egentid

Att vara förälder är helt underbart och tiden tillsammans med barnen värderas högst av allt! Men egentid för er som föräldrar är en av nycklarna till ett väl fungerande livspussel. Tänk att äntligen få gå på den där biofilmen ni så länge har velat se eller att få äta på restaurangen som kollegorna på jobbet talat så gott om. 

Egentid kan dock vara svårt att få till om familjen inte har någon barnvakt. Vilken tur att det finns hjälp att få! Alla barnvakter hos myNanny är certifierade och ni får en personlig barnvakt utvald för just er familj. Ge barnen ha en rolig stund tillsammans med en av våra härliga barnvakter medan ni njuter av en paus i vardagen och egentid i varandras sällskap. Eller varför inte av möjligheten att i lugn och ro avsluta arbetsdagen i vetskap att barnen hämtas i god tid från förskolan och redan har ätit middag när du kommer hem. Ladda batterierna och kom hem med nyvunnen energi till ett hem med glada och harmoniska barn. Där ni kan njuta av verklig kvalitetstid och mindre måsten. Nu är hela familjen redo för en ny morgondag! 

2. Prioriteringslista

Använd den uppskrivna prioriteringslistan som du skapade under steg 2 vid de förberedande stegen. Plocka nu ut de viktigaste punkterna för veckan och för in de i veckokalendern. Kalendern ska vara synlig och tillgänglig för alla i familjen. Att lyckas få ihop familjepusslet och skapa utrymme för vad familjen verkligen vill göra börjar med de här prioriteringarna.

3. Samarbeta som familj

Det är viktigt att involvera hela familjen i processen mot en lugnare vardag. Ta dig tid att lära barnen var alla saker hör hemma och lär dom redan i tidig ålder. Ta vara på varje ålders unika utvecklingsfas och gör hushållssysslorna till något roligt. Gör du det kommer du att lägga ner mindre tid på att tjata på barnen om att de måste plocka undan efter sig. Familjen får mer tid för roliga aktiviteter tillsammans. 

När barnet är runt 2 år kan du genom lek börja få barnet att städa undan sina leksaker. Tips! Förvara deras leksaker inte bara i en låda utan så att var och en har sin plats! I den här åldern kan och vill barn göra mer saker på egen hand vilket är viktigt för barnets utveckling. Låt barnet prova nya saker och ge mycket beröm som hjälper till att stärka barnets självförtroende. Det ger också barnet en trygghet i att du som förälder är närvarande och redo att stötta om och när det behovet finns. Kanske ni sjunger en och samma sång tillsammans varje gång barnet gör en viss syssla? Med tiden kan det räcka att du börjar nynna på melodin och barnet börjar igenkännande att rymma upp!

Vill du ha fler tips på hur du löser livspusslet? Läs guiden för hur du får ihop vardagspusslet!

Sveriges bästa barnpassning enligt Trustpilot

Mer om myNanny

Författare

Malin Hellberg I Skribent på myNanny

Senast uppdaterad

15 mars 2024

Källor

1177. (nd). Barnets utveckling 2-3 år . [online] Tillgänglig på: https://www.1177.se/Skane/barn–gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-2-3-ar/ 
Utforska Sinnet. (2017). Vikten av rutiner för barn . [online] Tillgänglig på: https://utforskasinnet.se/vikten-av-rutiner-for-barn/
Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Vårt mål: En riktigt bra barnvakt som passar er familj!

Sara, barnvakt, barnflicka, nanny, barnpassning, myNanny

Sara Wångmar

Barnpassningsspecialist

Kontakta mig

Få gratis prisförslag